Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

I juče objavljeno oko 90 oglasa za zapošljavanje u školama i vrtićima; Leković: Sprovodi se samovolja

U jučerašnjim oglasima se potražuju različiti profili koji su navodno potrebni obrazovnom sistemu. Traže se nastavnici matematike, jezika, muzičkih predmeta, a tu su i higijeničari, domari koji se na pojedinim mjestima zapošljavaju na neodređeno.

I juče je objavljeno oko 90 oglasa za zapošljavanje različitog kadra u vrtićima i školama u Crnoj Gori. Nedavno je, takođe, zabilježeno njih više od 90 zbog čega su pojedini stručnjaci koji prate poštovanje propisa u obrazovnom sistemu upozoravali da ove brojke bude sumnju da ima zloupotreba, jer se objavljuju uoči izbora.

“Direktori i Ministarstvo prosvjete u velikoj mjeri sprovode samovolju”, rekla je juče Pobjedi potpredsjednica Prosvjetne zajednice Crne Gore Olivera Leković.

Leković kaže da zloupotrebljavaju i diskreciono pravo prilikom zapošljavanja, što oštećeni kandidati vrlo često dokažu na sudu.

“Direktori i Ministarstvo treba napokon da shvate da treba da biraju kandidate koji su u interesu škole i učenika, a ne iz svojih ličnih ili političkih interesa”, navela je ona.

U jučerašnjim oglasima se potražuju različiti profili koji su navodno potrebni obrazovnom sistemu. Traže se nastavnici matematike, jezika, muzičkih predmeta, a tu su i higijeničari, domari koji se na pojedinim mjestima zapošljavaju na neodređeno.

Sličan je bio i prethodni set oglasa za koji je viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje kazala da ukazuje da je moguće da se radi o političkim zloupotrebama. Tada su, međutim, pojedini direktori škola komentarisali kako se sve radi u skladu sa propisima i da uredno odluke prosljeđuju Agenciji za sprečavanje korupcije, koja je nadležna da ovaj proces nadzoriše.

Ministarstvo prosvjete je dalo saglasnost za sve konkurse i za njih u ovim postupcima nema ništa sporno.

“S obzirom na to da Ministarstvo prosvjete listu i raspored nastavnika, u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju, utvrđuje do 5. septembra tekuće godine za školsku godinu, praksa je da se konkursi objavljuju nakon toga. Konkursi se obavljuju po ustaljenoj praksi na početku školske godine”, rekli su tada iz resora kojim rukovodi ministar Miomir Vojinović.

Kaluđerović smatra da je spirala zapošljavanja u vrijeme izborne kampanje kontinuitet loših višedecenijskih praksi, a ne vide da se bliži diskontinuitet.

Rekla je tada i da je zanimljivo pitanje broja nastavnika, odnosno zaposlenih u školama koji se nalaze na bolovanju i štete po budžet koju proizvode ta bolovanja zbog duplih angažmana na jednom radnom mjestu. Očito, smatra ona, niko ne želi da utvrdi koliko je istinskih bolovanja i koliko mi novca odvajamo za duple zarade, a što može ukazati da i tu postoji prostor koji se koristi za hranjenje raznih partijskih infrastruktura.

Posebno je, dodaje Kaluđerović, i pitanje da li najbolji kandidati dobijaju i posao u praksi, jer tu ne postoji adekvatna kontrola.

Političko zapošljavanje je naša realnost i to treba preispitivati svaki put iznova kada se ovoliki broj zapošljava u vrijeme predizborne kampanje u opštinama gdje se izbori održavaju, poručuje Kaluđerović.

“Takođe, naša je realnost i da principi koje političari zagovaraju traju samo onoliko koliko sami ne dođu u mogućnost da ih zloupotrijebe”, rekla je ona.

Ministar prosvjete Vojinović je nedavno u intervjuu u „Otvorenom studiju“ Volim Podgoricu TV izjavio da pritisci i molbe za zapošljavanje uvijek postoje, ali da se navodno samo zapošljavaju oni koji ispunjavaju uslove konkursa. Kazao je da niko koga je postavio nije imao uslov da bude član SNP ili bilo koje druge partije, te da je izričito protiv toga.

Na pitanje novinarke da li je lično imao pozive da nekoga zaposli mimo konkursa, jer je on nečiji rođak, brat, član partije, Vojinović je rekao da poziva i molbi u Crnoj Gori je bilo i biće. Kazao je da je to nešto što je još u svijesti naših građana i nikako da se kaže – dosta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve