Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Hrapović: Vakcine preko COVAX-a su rezultat rada prethodne Vlade

Kako ističe, nova Vlada je, po pitanju COVAX-a imala tačno ''dva klika posla'', i to je jedva završila sa sve žalopojkama u javnosti

Vakcine koje će biti dopremljene preko COVAX inicijative rezultat su rada prethodne Vlade, saopštio je danas bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Kako ističe, nova Vlada je, po pitanju COVAX-a imala tačno “dva klika posla”, i to je jedva završila sa sve žalopojkama u javnosti.

Rekao je i da nije ničija krivica što nova Vlada za puna dva mjeseca rada nije uspjela da privede kraju dodatne, bilateralne pregovore koje je vodila takođe oko vakcina.

“Šta je tačno nova vlada trebalo da uradi oko COVAX inicijative, objasniću u par rečenica. Dakle, kao što je poznato, prethodna vlada je ispregovarala sve, te uplatila preko 600.000 eura avansa i ostala je samo garancija od oko 100.000 dolara. Kako je prethodna vlada argumentovala COVAX-u da nema zakonski osnov za izda pisanu finansijsku garanciju, to je COVAX prihvatio”, naveo je Hrapović.

Nakon toga, dodao je, 10. decembra, kada stupa na dužnost nova Vlada, COVAX ih informiše da umjesto tražene pisane finansijske garancije Vlada može uplatiti garanciju u kešu.

“I to su ta dva čuvena klika Vlade i nove ministarke, kojom vrše uplatu u kešu ranije definisanog iznosa i faktički završenog posla. To je, dakle, sav njihov trud u ovom za, građane Crne Gore krucijalnom poslu nabavke vakcina preko COVAX mehanizma, i od te nepobitne činjenice ministarku zdravlja neće spasiti konstantno prebacivanje sopstvene nesposobnosti na prethodnu vladu”, naglasio je bivši ministar zdravlja.

On je zahvalio ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović što je sinoć u jednom gostovanju javno, vrlo tačno i precizno po datumima, počev od 3. jula 2020. pobrojala sve, konstantne aktivnosti koja je prethodna Vlada činila u vezi s Covax inicijativom.

“Upravo smo to i mi sve vrijeme pričali i još jednom joj se zahvaljujem na iskrenosti, u kojoj je ministarku, doduše, teško uhvatiti”, poručio je Hrapović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve