Ministarstvo zdravlja je u intezivnim pregovorima sa reprezentativnim sindikatima i ministrstvom finansija Darkom Radunovićem i da očekujemo da je povećanje zarada zdravstvenim radnicima potpuno izvjesno, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović tokom konsultativnog saslušanja na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

foto skupstina.me

“Od trenutka stupanja na dužnost ministra zdravlja, snažno podržavam povećanje plata ljekarima i medicinskom osoblju i odmah da vam kažem, moja glavna aktivnost u narednom periodu biće rad na povećanju zarada zdravstvenim radnicima”, rekao je ministar.

Način i model uvećanja zarada su, dodaje on, predmet razgovora, koji traju od jula.

“U svim aktivnostima koje je Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja sprovodilo u proteklom periodu uvijek smo bili svjesni činjenice da snaga jednog sistema leži u kvalifikovanim i motivisanim ljudima, a oslonac i suština zdravstvenog sistema jesu zadovoljni zdravstveni radnici. Bez njih nema uspješnih reformskih procesa, nema efikasnog zdravstvenog sistema, nema kvalitetne zdravstvene usluge”, rekao je Hrapović.

Prema riječima ministra, trenutno se na specijalizaciji i užoj specijalizaciji nalazi 405 ljekara iz Crne Gore, za čije školovanje država izdvaja oko tri miliona eura godišnje, obezbjeđujući i dodatna sredstva za odvojeni život i zarade.

Država je, ističe Hrapović, u protekle tri godine i za realizaciju Programa kontinuirane medicinske edukacije izdvojila 1,9 miliona eura, koji je omogućio, osim ljekarima, stručno usavršavanje i medicinskim sestrama i tehničarima.

“U kontinuitetu smo ulagali u poboljšanje uslova rada zaposlenih nabavkom nove savremene medicinske opreme, za koju je samo iz kapitalnog budžeta države uloženo 10,3 miliona eura. Dodatno, kroz projekat energetske efikasnosti u protekle 3 godine u adaptaciju zdravstvenih ustanova uloženo je 5 miliona eura. U toku je druga faza projekta, kroz koji će u zdravstvene objekte biti uloženo dodatnih šest miliona eura”, zaključio je ministar zdravlja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve