Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

HRA: Više od četiri mjeseca nedjelotvornog postupanja u istrazi napada na lokal Grand i kuću Golubovića

Akcija za ljudska prava (HRA) i Autonomni građanski pokret (AGP) izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog toga što predistražne radnje po prijavama policijskog zlostavljanja Marka Boljevića, Jovana Grujičića i Benjamina Mugoše nijesu sprovedene hitno ni temeljno, navodi se u zajedničkom saopštenje Akcije za ljudska prava i Autonomnog građanskog pokreta u vezi sa nedjelotvornim postupanjem po prijavama torture u slučaju istrage tzv. “bombaških napada”

Akcija za ljudska prava (HRA) i Autonomni građanski pokret (AGP) izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog toga što predistražne radnje po prijavama policijskog zlostavljanja Marka Boljevića, Jovana Grujičića i Benjamina Mugoše nijesu sprovedene hitno ni temeljno, navodi se u zajedničkom saopštenje Akcije za ljudska prava i Autonomnog građanskog pokreta u vezi sa nedjelotvornim postupanjem po prijavama torture u slučaju istrage tzv. “bombaških napada”.

Logo

“Istraga nije pokrenuta ni poslije četiri mjeseca od podnošenja prijava, iako su kod sve trojice konstatovane tjelesne povrede, i iako se zna ko su policijski službenici koji su ih ispitivali i bili nadležni za njihovu bezbjednost u prostorijama Centra bezbjednosti u Podgorici krajem maja ove godine”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je Marko Boljević 26. maja ove godine podnio prijavu državnoj tužiteljki Romini Vlahović u kojoj je detaljno opisao da su ga službenici CB Podgorica prethodnog dana zlostavljali prebijanjem, elektrošokovima i prijetnjama smrću, da bi on pred tužiocem lažno svjedočio protiv Mugoše i Grujičića.

Takođe, Benjamin Mugoša je 28. maja prijavio slično mučenje u CB Podgorica državnoj tužiteljki Snežani Šišević, pošto je odbio da da lažni iskaz.

Prijavu policijske torture prema Jovanu Grujičiću, kako se navodi u saopštenju, podnio je njegov otac, Budimir Grujičić, 4. juna, državnoj tužiteljki Suzani Milić, a zatim i sam Jovan, 24. juna, državnoj tužiteljki Snežani Šišević. Sva trojica tvrde da su na njima pored prebijanja primjenivani i elektro šokovi i da im je prijećeno da će ubiti i njih i njima bliske osobe.

“AGP je na izostanak hitne istrage u slučaju Marka Boljevića javnosti ukazao 7. jula, dok je 14. jula HRA u javnom reagovanju ukazala da su sva trojica uključenih u istragu tzv. bombaških napada na lokal „Grand” i kuću službenika službi bezbjednosti Duška Golubovića prijavili da su im policajci iznuđivali iskaze putem svirepih tehnika mučenja.

HRA je istakla da su „opisi istih detalja policijske torture primjenom elektrošokova u predjelu genitalija i butina, kao i udaranja bokserskim rukavicama i bejzbol palicama, uz prijetnje ubistvom i puštanje glasne muzike da zagluši krike, doprinijeli uvjerljivosti njihovih tvrdnji”. Podsjetili smo da je Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) u prethodna dva izvještaja o posjetama Crnoj Gori upozoravao na zlostavljanje u crnogorskoj policiji uz upotrebu elektro-šokova, kao i na to da je primjena zlostavljanja prihvaćena praksa među kriminalističkim inspektorima”, dodaje se u saopštenju.

Akcija za ljudska prava je v.d. Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i ostalim članicama i članovima Tužilačkog savjeta još 30. jula podnijela prijavu propusta u postupanju po prijavi policijske torture nad Jovanom Grujičićem i zahtijevala da se ta istraga privede međunarodnom standardu efikasne i djelotvorne istrage prijava torture.

Oni tvrde da do danas nisu dobili odgovor ni od Stankovića, ni od Tužilačkog savjeta koga čine, Sonja Bošković, državna tužiteljka, Vrhovno državno tužilaštvo; Veljko Rutović, državni tužilac, Specijalno državno tužilaštvo; Ljubinka Rašović, državni tužilac, Više državno tužilaštvo u Podgorici; Hasan Lukač, državni tužilac, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju; Duško Milanović, državni tužilac, Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju; Nataša Radonjić, Ministarstvo pravde; Velimir Rakočević, univerzitetski profesor; Aneta Spaić, univerzitetki profesor; Milan Filipović, bivši minister unutrašnjih poslova, u penziji; Ranka Čarapić, bivša Vrhovna državna tužiteljka, u penziji).  Stoga je HRA zajedno sa AGP 2. oktobra istim državnim službenicima poslala novo pismo sa pritužbama na nedjelotvorno postupanje.

“Upozorili smo da prijave torture moraju hitno da se istražuju, dok ono što su nadležni državni tužioci u protekla četiri mjeseca uradili ni približno ne odgovara tom međunarodnom standardu.

U sva tri predmeta, nadležni državni tužioci su za četiri mjeseca samo saslušali podnosioce prijava i kod njih utvrdili tjelesne povrede. HRA je još u julu mjesecu protestovala zbog toga što je tužilac, umjesto neposrednog vještačenja Jovana Grujičića, naložio isključivo vještačenje dokumentacije o njegovim povredama, koju jesačinio ljekar u zatvoru, na način koji ne odgovara međunarodnim standardima. U predmetu Marka Boljevića, saslušan je i njegov otac, koji je prvi vidio svog sina po izlasku iz policije, i niko drugi, niti je urađeno bilo kakvo drugo vještačenje, pretres i sl”, navodi se u saopštenju.

Činjenica je, kažu, da je već u toku krivični postupak protiv Jovana Grujičića, koji se zasniva na njegovoj samooptužujućoj izjavi, za koju on tvrdi da je iznuđena torturom, predstavlja dodatni razlog za hitno istraživanje prijave torture u tom predmetu.

“Zakonik o krivičnom postupku Crne Gore izričito zabranjuje da presuda bude zasnovana na dokazu pribavljenom povredom ljudskih prava (čl.17, st. 2 ZKP), pa postupak u kome se utvrđuje da li se optužnica zasniva na nevaljanom dokazu mora biti prioritet, i biti hitno sproveden, uz upotrebu svih kapaciteta državnog tužilaštva. Međutim, činjenica da se po prijavi torture Jovana Grujičića zapravo uopšte ne postupa efikasno, dok se istovremeno suđenje protiv njega privodi kraju, upućuje na nedopustivu pristrasnost državnog tužilaštva na štetu žrtve, i ozbiljno ugrožava pravičnost sudskog postupka koji se protiv njega vodi”, dodaje se u saopštenju.

HRA i AGP smatraju da su razmjere neadekvatnog postupanja državnih tužilaca u ovom predmetu protivne međunarodnom standard apsolutne zabrane torture i da ukazuju na zloupotrebu službenog položaja. HRA posebno izražava protest zbog toga što je Tužilački savjet propustio da hitno djeluje po pritužbi HRA u protekla dva mjeseca.

“Podsjećamo da je ovo slučaj na koji je još u julu privučena znatna pažnja domaće i međunarodne javnosti, te da su zvanični predstavnici organa Ujedinjenih nacija, Evropske unije, britanske Ambasade i Ambasade SAD prije tri mjeseca zahtijevali od nadležnih organa Crne Gore da sprovedu hitnu i temeljnu istragu i obezbijede sprovođenje pravde”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Najnovije

Istraživanje: Na popisu bi se 46,3 odsto građana izjasnilo kao Crnogorci

Ukoliko bi u ovom trenutku bio održan Popis, 48,6 odsto građana bi se izjasnilo da govori srpskim jezikom, što je u odnosu na popis...

Đurović: Ženski klub zajednički, nadstranački politički aktivizam, koji šalje snažnu poruku jedinstvene i ženske...

Ženski klub,  predstavlja zajednički, nadstranački politički aktivizam, koji šalje snažnu poruku jedinstvene i ženske solidarnosti i koji nedvosmisleno ima jasnu namjeru da obezbijedi značajne...

Tri osobe uhapšene u Budvi: Osumnjičeni da su prijetnjama od Budvanina iznudili 30.000 eura

Službenici Centra bezbjednosti Budva su, preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, uhapsili N.P. (29) iz Nikšića, S.P. (25) iz Budve i I.R. (35) iz Berana...

Vozilom udario pješaka u Baru, jedna osoba životno ugrožena

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas na Bulevaru JNA u Baru povrijeđena je T.M. (79) iz Bara. Primorskom portalu u Osnovnom državnom tužilaštvu je...

Završen sastanak lidera partija: Vlada će sjutra raspravljati o ugovoru sa Crkvom Srbije, ali...

U zgradi Vlade Crne Gore završen je sastanak predsjednika države Mila Đukanovića i predstavnika partija koje podržavaju Vladu. Na sastanku je glavna tema bila...

Najčitanije

Povezano

HRA: Ugovor Crne Gore i SPC uskladiti sa pozitivnim pravom i građanskim karakterom države

Potrebno je da se tekst ugovora dodatno uskladi sa pozitivnim pravom, posebno u pogledu eksteritorijalnog statusa objekata vjerske zajednice, treba ga precizirati i terminološki...

Akcija za ljudska prava: Obustaviti toleranciju državnog nasilja

U susret Međunarodnom danu podrške žrtvama torture, koji Ujedinjene nacije obilježavaju 26. juna svake godine, Akcija za ljudska prava (HRA) ukazuje da Crna Gora...

Akcija za ljudska prava: Nadamo se da je došlo vrijeme za rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića

Akcija za ljudska prava (HRA) ponavlja protest zbog toga što ni 18 godina nakon ubistva novinara, osnivača i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista...

Više državno tužilaštvo: Rješenje o odbacivanju krivične prijave za mučenje Jovana Grujićića bilo je preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom, činjeničnom stanju

Više državno tužilaštvo u Podgorici je u rješenju od 11. maja 2022, ocjenilo da je odbacivanje krivične prijave protiv deset službenika CB Podgorica koji...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve