Subota, 16 Januara, 2021
Rubrika:

HRA: Sudski i tužilački savjet ne smiju da konstatuju da su Medenici i Stankoviću funkcije prestale

Stanković je prilikom saslušanja za izbor na funkciju Vrhovnog državnog tužioca izjavio da je rođen u maju 1954. godine, što znači da je ove godine napunio 66 godina, pa mu je po tom osnovu morala prestati tužilačka funkcija na osnovu člana 17 stav 1 Zakona o PIO”, piše u saopštenju HRA

Čak 30 sudija u Crnoj Gori je ispunilo uslove za starosnu penziju, pa im je sudijska funkcija morala prestati na osnovu člana 121 Ustava i člana 105 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

“Među njima su 23 sudije o kojima su predsjednici sudova uredno izvijestili Sudski savjet, koji je dužan da konstatuje prestanak funkcije, ali i predsjednica Vrhovnog suda i još šest sudija tog suda, o čijem ispunjavanju uslova za penziju Sudski savjet nije obaviješten. Isto tako, funkcija je morala da prestane i Ivici Stankoviću, vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, kao i najmanje sedam drugih tužilaca, iako o tome rukovodioci državnih tužilaštava nijesu obavijestili Tužilački savjet, kojim Stanković predsjedava”, navodi se u saopštenju.

Sudski savjet je, kažu, već odbio da proglasi prestanak funkcije svim sudijama dok Ustavni sud ne odluči o njihovoj inicijativi za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji propisuje uslove za penziju.

“HRA ovakvu nezakonitu odluku Sudskog savjeta smatra zloupotrebom položaja (vidi: “Sudski savjet nije ovlašćen da produžava trajanje sudijske funkcije”; “Sudski savjet krši imperativnu odredbu Ustava o prestanku sudijske funkcije”).

Ustavni sud se ovim povodom nije oglašavao. Taj sud nema rok u kome je dužan da postupa, jer je prošle godine sam sebi ukinuo rok od 18 mjeseci za postupanje u predmetima koji je bio propisan Zakonom o Ustavnim sudu. HRA je ranije objasnila da su, na osnovu Ustava i važećih zakona, svima funkcije morale da prestanu, jer to nalaže pravni poredak, a da bi Ustavni sud, eventualno, mogao naknadno da ih vrati na funkcije, ako bi konstatovao da je zakon koji je propisao uslove za penziju bio neustavan”, dodaje se u saopštenju.

Kako su rekli, o državnim tužiocima kojima je takođe morala prestati funkcija, niko od rukovodilaca državnih tužilaštava u kojima su oni zaposleni nije obavijestio Tužilački savjet, iako su ti rukovodioci, na osnovu Zakona o državnom tužilaštvu, član 105, bili dužni da tako postupe.

“Oni se vjerovatno ustručavaju da postupaju zakonito u situaciji u kojoj i sam vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca i predsjedavajući Tužilačkim savjetom, Ivica Stanković, ćuti o činjenici da je i njemu funkcija već morala da prestane.

Stanković je prilikom saslušanja za izbor na funkciju Vrhovnog državnog tužioca izjavio da je rođen u maju 1954. godine, što znači da je ove godine napunio 66 godina, pa mu je po tom osnovu morala prestati tužilačka funkcija na osnovu člana 17 stav 1 Zakona o PIO”, piše u saopštenju HRA.

Funkcija sudije je, ističu, morala prestati i predsjednici Vrhovnog suda, Vesni Medenici, koju je Sudski savjet u julu 2019. izabrao po treći put na istu funkciju protivno imperativnoj odredbi Ustava.

“Sudeći po njenoj objavljenoj biografiji, njoj je sudijska funkcija morala prestati s obzirom na navršenih 40 godina staža,na osnovu člana 17 stav 2 Zakona o PIO. Ona je u aprilu 1982. godine položila pravosudni ispit, a do tada je morala imati dvije godine staža. Vesna Medenica se ne izjašnjava o okolnosti da joj je funkcija morala prestati, isto kao što o tome ćuti i Ivica Stanković.

Smatramo da je ovakva situacija pogubna za povjerenje građana u sudstvo i državno tužilaštvo. Uzurpacija državnih funkcija predstavlja anarhiju, a ne vladavinu prava. Ako se ima razumijevanje za njih, onda se nezakonito postupanje mora tolerisati i “običnim” građanima, koje Stanković i danas optužuje i kojima Medenica još uvijek sudi” dodaje se u saopštenju.

Akcija za ljudska prava se 16. oktobra obratila Sudskom i Tužilačkom savjetu zahtjevima za slobodan pristup informacijama kojima su zatražene kopije svih dopisa koje su im predsjednici sudova i Opšta sjednica Vrhovnog suda odnosno rukovodioci tužilaštava i Sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva dostavili od 12. avgusta, kao datuma stupanja na snagu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pa sve do danas.

“Sudski savjet je bio dužan da, na osnovu člana 105 stava 3 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, donese pojedinačne akte o prestanku sudijske funkcije svim sudijama kojima je na osnovu važećeg zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ona prestala, u roku od 30 dana od dana prijema obavještenja o tome od strane predsjednika sudova. S obzirom na datume prijema ovih dopisa, prošao je rok za odlučivanje na koje je Sudski savjet bio obavezan prema Ustavu i Zakonu.

Sudski savjet nam je u zakonskom roku dostavio dopise predsjednika Višeg suda u Podgorici, Upravnog suda, Suda za prekršaje u Bijelom Polju, Osnovnog suda u Beranama, Višeg suda u Bijelom Polju, Apelacionog suda, Višeg suda za prekršaje, Osnovnog suda u Ulcinju i Privrednog suda Crne Gore u kojima su navedeni podaci za čak 23 sudije koje su ispunile uslove za starosnu penziju u skladu sa novim Zakonom o PIO”, kažu iz HRA.

Iz priloženih dopisa, kako naglašavaju, vidi se da su uslove za starosnu penziju stekle sudije Višeg suda u Podgorici: Dragica Vuković, Miroslav Bašović, Vjera Šljivančanin, Verica Sekulić i Miljana Pavlićević, sudije Upravnog suda Gordana Pot i Biserka Bukvić, sudije Suda za prekršaje u Bijelom Polju Branka Pantović i Milutin Božović, sudija Osnovnog suda u Beranama Međedović Aiša, sudije Višeg suda u Bijelom Polju Jadranka Ćulafić, Nedjeljko Mrdak i Šefkija Đešević, sudije Apelacionog suda Radmila Mijušković, Ratko Ćupić, Milić Međedović i Lidija Ivanović, sudije Višeg suda za prekršaje Vesna Šćepanović, Dragica Kovačević i Dragica Stojanović, sudija Osnovnog suda u Ulcinju Buzuku Lirija i sudije Privrednog suda Nataša Sekulić i Milica Popović.

Među imenima sudija koje su ostvarile uslove za starosnu penziju nalazi se i Lidija Ivanović, dosadašnja sutkinja Apelacionog suda, koja je nedavno, odlukom Sudskog savjeta od 15. oktobra 2020. godine, izabrana za sudiju Vrhovnog suda Crne Gore.

Oni podsjećaju da je Sudski savjet na sjednici 7. oktobra većinom glasova odlučio da odloži odlučivanje po dopisima predsjednika sudova na koje je obavezan u skladu sa Zakonom o sudskom savjetu i sudijama i Ustavom sve do donošenja odluke Ustavnog suda po njihovoj inicijativi, pri čemu je prekoračio svoja zakonska ovlašćenja i neovlašćeno produžio trajanje sudijskih funkcija svim navedenim sudijama.

“Pored toga, uprkos činjenici da se u Vrhovnom sudu nalazi znatan broj sudija koje su ostvarile uslove za starosnu penziju, zajedno sa predsjednicom ovog suda, Sudski savjet nije primio ni jedan dopis koji bi sadržao takvo obavještenje niti od predsjednice niti od Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Radi se o istoj Opštoj sjednici, koju čine sve sudije Vrhovnog suda, koja je u julu prošle godine jednoglasno predložila Vesnu Medenicu za treći mandat, ignorišući imperativnu odredbu Ustava Crne Gore kojom je to bilo zabranjeno. U Vrhovnom sudu ima sudija koje su, sudeći po njihovim biografijama, ostvarile uslov za starosnu penziju, primjera radi Branimir Femić, Stanka Vučinić, Dušanka Radović, Natalija Filipović, Dragica Milačić, Rada Kovačević kao i Vesna Medenica, predsjednica Suda”, piše u saopšteenju HRA.

S druge strane, ističu, Tužilački savjet ih je obavijestio da ne posjeduje predmetne dopise što navodi na zaključak da ni rukovodioci tužilaštava ni sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva nisu uradili ono na šta ih Zakon o državnim tužilaštva obavezuje.

“Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da iz Tužilačkog savjeta nije bilo oglašavanja po pitanju ocjene odredbi novog Zakona o PIO. Podsjećamo da se prema dostupnim biografijama sa sajta tužilaštva izvodi zaključak da su uslove za starosnu penziju i prestanak tužilačke funkcije ispunili: vrhovni državni tužilac Ivica Stankovic, državni tužioci u VDT-u Radmila Ćuković, Miljana Radović, Veselin Vučković i Petar Kapuci, specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović, državni tužioci ODT Pljevlja Milivoje Tomčić i Božidarka Gačević”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

KCCG: Stanje 35 covid pacijenata životno ugroženo

Iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno je, da je stanje 35 pacijenata oboljelih od infekcije covid-19, životno ugroženo. Iz iste institucije su javili, da na...

Danas hladno i vjetrovito

Danas će biti vjetrovito i hladno. U južnim predjelima pretežno sunčano, u centralnim pretežno ili djelimično sunčano, a na u sjeveru umjereno do potpuno oblačno...

Apostolska tiranija

piše: Goran Popović Apostolska vlada Zdravka Krivokapića, plus Dritan Abazović,  za samo četiri-pet nedjelja svog djelovanja, uspjela je da sasvim uruši princip vladavine prava, te...

Potezi nove vlade destabilizuju i Crnu Goru i region

Dolaskom nove Vlade Crne Gore nastupa zabrinjavajući period. Umjesto da se bavi ekonomskim pitanjima i rješavanjem pandemije CoViD-19 Vlada se fokusirala na destabilizaciju odnosa...

Teokratija po drugi put među Crnogorcima

Piše: Jakov Daković Sjećam se razgovora sa jednim učesnikom tzv. "litija" koga sam onako usput upitao da li zna Simvol Vjere. Mislim, za nekoga ko...

Najčitanije

Povezano

Koprivica: Stanković opstruira rad Tužilačkog savjeta

Gospodin Stanković iznoseći stavove o prestansku tužilačkih funkcija, kao VDT i ujedno predsjednik Tužilačkog savjeta, suštinski kao čelni covjek zapravo opstruira rad tog tijela,...

Abazović o ostavci Medenice: Promjene na svim nivoima

Nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica podnijela ostavku, na svom Tviter nalogu se oglasio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. ''Predsjednica Vrhovnog suda podnijela ostavku....

Medenica podnijela ostavku: Bila je čast biti na čelu sudske vlasti i postupati za i u ime građana Crne Gore

Kao što sam se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnijela prema svakom otvorenom pitanju, pružam poslednji doprinos i lični pečat rješavanju pitanja...

Medenica: Viševjekovno naslijeđe je čvrst temelj budućnosti

Povodom katoličkog Božića, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, uputila je čestitku svještenstvu i vjernicima. “Crna Gora je ponosna na činjenicu da njeni građani – pripadnici...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve