Zasijedanje lokalnog parlamenta u Herceg Novom napustili su odbornici opozicionog DPS-a, jer nijesu saglasni sa odlukom vladajuće koalicije (Demokrate, DF, Novska lista, SNP, SDP/URA), da se na katolički Badnji dan održi zasjedanje.

Čestitajući blagdane vjernicima koji proslavljaju ovaj hrišćanski praznik u ime kluba DPS-a i lično, Ranko Konjević podsjetio je da su još u najavi Skupštine za 24. decembar izrazili negodovanje.

“Kao građanskoj partiji i partiji koja se zalaže za ljudska prava i slobode, neprihvatljivo nam je da se na današnji dan- Badnji dan za vjernike rimokatoličke vjeroispovjesti i sve hrišćane koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru, odlučite za održavanje sjednice SO kao najvećeg predstavničkog organa svih građana Herceg Novog”, kazao je Konjević.

Herceg Novi je, ističe, oduvijek uvažavao vjerske i nacionalne različitosti, razvijao suživot.

“Zato sazivanje sjednice na ovaj datum ne ide u prilog tim vrijednostima stvaranim kroz vijekove. O izuzetno važnim temama koje su predviđene za današnju sjednicu, kao što su PUP, rebalans budžeta, budžet za 2019, izmjene Statuta i Poslovnika, Turistička organizacija, porez na nepokretnosti, itekako imamo što da kažemo. Ali, danas nećemo! Iz poštovanja prema svima koji danas obilježavaju ovaj veliki hrišćanski prraznik nećemo da učestvujemo u radu sjednice”, poručio je Konjević.

Nakon toga odbornici DPS-a su napustili skupštinsku salu, a ušla su dva odbornika vladajuće koalicije iz Novske liste, Jovan Subotić i Aleksnadar Škobalj.

To je bilo taman za kvorum, sa 18 odbornika, te nastavak zasjedanja.

Iz DPS-a nijesu saslušali reagovanje predsjednika Skupštine dr Miloša Bigovića, koji je, kako je rekao, mimo procedure dozvolio DPS-u da saopšti svoj naum. Bigović se pridružio blagdanskim čestitkama i sa indignacijom odbacio optužbe DPS-a.

“Vaša politička grupacija je posljednja koja ima moralni i ljudski kredibilitet da bilo kome drži bilo kakvu moralnu pridiku. Jer 2012. godine tadašnji predsjednik vaše države, zakazao je izbore u Opštini Herceg Novi na kataločki Vaskrs. Takođe, u jednom drugom gradu na današnji dan koaliciona vlast DPS-a je zakazala sjednicu SO”, podsjetio je Bigović, uz tvrdnju da valst u Herceg Novom ne utiče na vjerski i međuljudski raskol, a o odnosu prema katolicima dovoljno govori doček tijela Svetog Leopolda.

Uslijedilo je jednoglasno usvajanje svih odluka predviđenih dnevnim redom.

Komentari

avatar