Han: Politički dijalog treba da se vodi u parlamentu, a ne na ulici; Marković: Tehnička Vlada neopravdana i neprihvatljiva

Organizatori protesta su me kontaktirali da se sretnem sa njima, ali nažalost taj susret nije bilo moguće upriličiti, saopštio evropski komesar

Crnoj Gori ostaje dosta posla da unapređuje vladavinu prava, da osnažimo borbu protiv kriminala i korupcije, slažući se da smo napravili značajan iskorak. Pravdi smo priveli najznačajnije okrivljene iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, izjavio je premijer Crne Gore Duško Marković.
foto RTCG

On je rekao da je sa evropskim komesarom Johanesom Hanom razgovarao o svim regionalnim pitanjima.

“Sa komesarom Hanom sam razgovarao i o svim pitanjima u okviru partnerstva, prije svega koje se ticu evropskih integracija. Naš plan je da zatvorimo do kraja godine jedino preostalo poglavlje”, naveo je premijer.

Evropski komesar Johanes Han poručio je da politički dijalog treba da se vodi u parlamentu, a ne na ulici.

“Naravno može i na ulici, ali parlament je najznačajnije mjesto gdje treba da se vodi dijalog. Pozdravio sam formiranje privremenog odbora i žalim što je njegov rad usporen. Kada ste u opoziciji reagujete na jedan način, kada ste u vlasti na drugi, ali uvijek morate poštovati pravila igre”, istakao je Han.

On je podvukao da ne smije sve da stane na hapšenju niskoprofitnih kriminalaca. Što se tiče napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, Han je kazao da će  nastaviti da budno prati slučaj i da se nadam da će biti privedeni pravdi oni koji su to uradili.

“Budno pratim situaciju u Crnoj Gori i zabrinut sam zbog napada na novinare. Potreban je veći nivo osjetljivosti po ovom pitanju.. Potrebni su nam ne samo rezultati i posvećenost već i napredak. Organizatori protesta su me kontaktirali da se sretnem sa njima, ali nažalost taj susret nije bilo moguće upriličiti. Šef kancelarije EU u Podgorici Aivo Orav sastaće se sa njima umjesto mene”, naveo je Han.

Upitan da prokomentariše napade na RTCG i Dnevne novine, Han je naglasio da svi imaju odgovornost i da svi treba da se uzdrže od napada.

“Ako govorimo o političkoj debati, to moramo prihvatiti. Očekujem poštovanje između uključenih strana i institucija. Ono što građani očekuju je da ukoliko ste ljubitelj neke uzavrele debate koja uključuje političare, medije i NVO, je da se uspistavlja komunikacija. Potrebno je više postovanja i to je definitivno korisno, bez potrebe da vrijeđate”, rekao je Han.

Premijer Duško Marković je na pitanje da komentariše zahtjeve za tehničkom vladom ocijenio da je ta inicijativa legitimna, ali dodaje da je ta inicijativa neopravdana i politički neprihvatljiva.

Smatra da u ovom trenutku u Crnoj Gori ima prečeg posla.

Premijer je poručio da opozicija može da izabere način političkog djelovanja, a jedan način je i bojkot, ali su, ističe institucije mjesto ze rješavanje situacije.

Nakon što je opozicija najavila da će svoje političko djelovanje preseliti na ulicu, Vlada to prati kaže Marković.

“Nemojte da mislite da nas to ne interesuje, ali nemojte da mislite da ćemo popustiti pred tim zahtjevima. Imamo političku tenziju, političko nezadovoljstvo, ali ne političku krizu”, kazao je premijer.

 

Komentari

avatar