Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Gužve u vrtićima, 7,2 odsto više djece upisano nego prethodne godine

Da su grupe brojne potvrđuje i Slavka Bošković, koja 36 godina vaspitava djecu, ali kaže da su se navikli i da je tako uvijek bilo u Podgorici. Olakšavajuće je i to što ne dolaze sva upisana djeca pa brojka varira.

Gužve u saobraćaju, gužve i u vrtićima. Masovno doseljavanje u Glavni grad odrazilo se i na prebukiranost predškolskih ustanova, a ove godine upisano je 7,2 odsto više djece u odnosu na prethodnu, podaci su Monstata.

“Sin mi je dvije godine. Ćerka u predškolskom, mogu reći da je u obje grupe više, čak duplo više nego što bi trebalo, ako pratimo zakonsku normu. Ako gledamo atmosferu u učionici apsolutno nijesam stekla utisak da im smeta niti da se zlopate oni, a da je vaspitačima teško ili skoro nemoguće da rade u takvim uslovima to jeste”, navodi Ana Laković iz Savjeta roditelja VJ “DraganRadulović“.

Da su grupe brojne potvrđuje i Slavka Bošković, koja 36 godina vaspitava djecu, ali kaže da su se navikli i da je tako uvijek bilo u Podgorici. Olakšavajuće je i to što ne dolaze sva upisana djeca pa brojka varira.

“Đina Vrbica u kojoj ja radim prosjek djece je oko 30-ak na dnevnom nivou, to nije ni malo ali nije ni ekstremno previše, ali mi smo nekako navikli da radimo s tolikim brojem djece u Podgorici, svjesni smo svih migracija i dešavanja”, navodi Slavka Bošković, učiteljica predškolskog vaspitanja

Vlade ipak, kao da nijesu računale na migracije pa su u zadnjih 10 godina izgradili samo tri vrtića u Podgorici. Zbog toga, i dalje smo daleko od evropskog standarda koji predviđa svega osmoro djece u najmlađoj grupi, tzv. jaslicama.

“Za mlađu vaspitnu grupu dvije do tri godine 20 je upisane djece, za srednju vaspitnu grupu četiri i više godina 22, a za stariju vaspitnu grupu 24, i za mješovitu čini mi se da je isto 22 djece”, ističe Bošković.

U podgoričkom naselju Siti kvart živi oko 20.000 ljudi. Međutim, ni 10 godina nakon izgradnje roditelji djecu ne mogu ostaviti u predškolsku ustanovu u svom kvartu.

U Ministarstvu prosvjete kažu da su svjesni problema te da pojačavaju kadar u ustanovama gdje je prekobrojno djece ali i da je u zadnjih 10 godina izgrađen veliki broj vrtića. Planirana je izgradnja vrtića u Siti kvartu, na Tuškom putu, Starom aerodromu, Zlatici, Bloku 23-36, dok će se na Zabjelu i u Momišičima rekonstruisati.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve