Načelnik Gorske službe spašavanja (GSS) Željko Loncović kazao je da su spremni za predstojeću sezonu, navodeći da već nekol vrijeme ima ljudi koji obilaze planine, što je potencijalna šansa da reaguju.

Loncović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gire (TVCG) rekao da GSS čine razne struke, poput ljekara, vatrogasaca, profesora…

“Ali njihova struka nije nešto što opredjeljuje učešće u GSS. To su poslovi kojima se bave profesionalno, a u GSS rade volonterski. Njihova želja da pomognu nekome nije dovoljan razlog da bi oni bili u GSS. Tek tada počinje obuka koja je dugotrajna, naporna i kompleksna”, rekao je Loncović.

Da bi neko, kako je rekao, gorski spasilac, to podrazumijeva spasavanje na teško pristupačnim objektima i terenima.

“Ako neko treba da spašava nekog alpinistu stijeni od 300 metara on mora doći do njega, znači i on mora biti alpinista”, pojasnio je Loncović.

Mora se, pojašnjava, dobro poznavati i Prva pomoć.

Pravila na planini se ne poštuju iz tri razloga – neznanja, neozbiljnosti i nepažnje. Upravo zbog toga se, kako je rekao, dešavaju nesreću.

“Ima nekih koji znaju pravila, ali ih ne poštuju. Ima onih koji ih ne znaju, i ne znaju da su u opasnosti, i onda na kraju nepažnja izazvana nekim drugim faktorima”, kaže Loncović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve