Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

Grupa radnika RTCG: Raonić sve agresivnije brutalno krši ljudska prava

Podatak da je Savjet u proteklih 18 mjeseci izglasao 252 izmjene sistematizacije radnih mjesta, dakle promijenio zvanja i zaduženja trećine zaposlenih, zvuči alarmanto i poziva nadležne institucije da se zapitaju i ispitaju – šta se to dešava u Javnom servisu

Grupa radnika Javnog servisa uputila je Savjetu RTCG-a otvoreno pismo, povodom “brutalnog” kršenja osnovnih ljudskih prava i slobode izražavanja mišljenja u Javnom servisu. Kako su naveli, menadžement RTCG-a, na čelu sa generalnim direktorom Borisom Raonićem, sve agresivnije sprovodi praksu brutalnog kršenja osnovnih ljudskih prava i sankcionisanja slobode izražavanja mišljenja u Javnom servisu.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti

“Samo nekoliko dana nakon iskazane podrške kolegi Žarku Božoviću (kojem je zabranjena upotreba jotovane varijante crnogorskog jezka), počela je odmazda prema potpisnicima reagovanja koje je prošle sedmice uredno dostavljeno Savjetu RTCG.

Novi udar pretrpjeli su kolega Dragan Tomašević, koji je tokom Raonićevog kratkog mandata prešao put od direktora Produkcije do snimatelja, kao i koleginica Tanja Šuković, bivša urednica Dokumentarnog programa, kojoj generalni direktor već treći put mijenja opis poslova, smanjuje koeficijent i zaradu, zaključno sa najsvježijom ponudom za šefa Dokumentacije. Cijenimo da je naknadni predponoćni dopis generalnog direktora upućen Tanji Šuković, kojim je ohrabruje da odbije ponudu, samo još jedan perfidni pokušaj da se obezbijedi pravno pokriće za uručivanje otkaza nepoželjnim i utiša opravdana reakcija javnosti.

Podsjećamo da je progon Tanje Šuković i Dragana Tomaševića počeo u septembru 2021., kada se uredništvo i rukovodstvo Javnog servisa, kršeći sve etičke kodekse, pridružilo napadačima na svoje zaposlene. I tada je većina kolega, koji su se javno usporotivili progonu Tanje Šuković i Dragana Tomaševića, kažnjena rasporedom na nižerangirana radna mjesta.

Diskriminatorsku misiju generalnog direktora, započetu odmah nakon njegovog (nezakonitog) izbora na čelnu funkciju u Javnom servisu, potvrđuje i otkaz koji je ranije dobio jedan od najuglednijih crnogorskih novinara, nekadašnji generalni direktor RTCG Branko Vojičić, samo zato što je, godinu pred penziju, odbio ponudu da bude reporter u Jutarnjem programu. Ovih dana otkazi su podijeljeni i kolegama Duški Stanić, Mileni Bugarin, Lazaru Tovjaninu, Drašku Vučiniću.

U znak protesta zbog pokušaja profesionalne degradacije i urušavanja Javnog servisa, našu medijsku kuću je već napustilo nekoliko profesionalaca zaslužnih za njen razvoj. Ukupan broj smjena i razrješenja bez obrazloženja teško je utvrditi, jer se sprovode svakodnevno. Podatak da je Savjet u proteklih 18 mjeseci izglasao 252 izmjene sistematizacije radnih mjesta, dakle promijenio zvanja i zaduženja trećine zaposlenih, zvuči alarmanto i poziva nadležne institucije da se zapitaju i ispitaju – šta se to dešava u Javnom servisu.

Isto pitanje upućujemo i Savjetu RTCG. I ponovo tražimo odgovornost generalnog direktora Borisa Raonića i njemu podređenih zbog zabrane upotrebe jotovane varijante crnogorskog jezika, ali i odgovornost za nezapamćenu sječu kadrova, kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda zaposlenih i sistematsko zatiranje misije Javnog servisa.
Nastaviće se …

Snežana Rakonjac
Tanja Šuković
Nataša Baranin
Srđan Čović
Dragan Tomašević
Vesna Terić
Vanja Šćekić
Jadranka Prelević
Vesna Banović
Žarko Božović
Branko Vojičić
Časlav Vujotić
Julijana Žugić
Milena Đurović Stanojević
Goran Stanojević
Jelena Bobičić Čović
Mladen Vukčević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Katarina
03.02.2023-22:32 22:32

Daj covjeku vlast pa cete najbolje.vidjeti ko je.Skoro je zavrsio fakultet nikada nije radio.kao novinar.Ako se ista dobro desilo u Crnoj Gori zadnje dvije godine je to da su izmiljeli svi gmazovi koji su se skrivali i samo zbog koristi bili na drugoj strani.Pi.