Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Grupa medijskih organizacija podnijela inicijativu Vladi za promjenu Temeljnog ugovora sa SPC

Nacrtom Temeljnog ugovora, koji su objavili mediji, a Vlada ga nije demantovala, u članu 14. je predviđeno da ,,crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja koja su dužna da vjerodostojno, objektivno i bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima i djelatnostima Crkve''

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MASE), Institut za medije Crne Gore (IMCG), Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) i Media centar pozivaju Vladu Crne Gore da prije potpisivanja promijeni odrednicu nacrta Temeljnog ugovora koja se odnosi na medije, jer postojeća zadire u autonomiju medija i u suprotnosti je sa domaćim zakonima u međunarodim standardima, saopšteno je iz Instituta za medije.

Nacrtom Temeljnog ugovora, koji su objavili mediji, a Vlada ga nije demantovala, u članu 14. je predviđeno da „crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja koja su dužna da vjerodostojno, objektivno i bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima i djelatnostima Crkve“.

“Stav da “crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja”, je suvišan i nepotreban, jer država ustavom, zakonima, međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama, svima garantuje pristup medijima”, navode u saopštenju.

Problematična je formulacija da su sredstva javnog informisanja “dužna da vjerodostojno, objektivno I bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima I djelatnostima Crkve”, jer zadire u autonomiju i slobodu medija.

“Takva odrednica nameće dodatne obaveze medijima i uvodi Vladu kao arbitra koji bi procjenjivao da li su medijski sadržaji “vjerodostojni, objektivni, nediskriminatorni”, piše u saopštenju.

To je direktno uplitanje države u medijske slobode i ova odrednica nije usklađena sa Ustavom, zakonima i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“Javni mediji počivaju na načelima autonomnosti, slobode i otvorenosti za različita mišljenja i za svoj rad su samo odgovorni pred javnošću, a ne pred bilo kojim drugim autoritetom”, dodaju u saopštenju.

Sa druge strane država se međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i domaćmi zakonodavstvom obavezala da štiti pravo na sloodu izražavanja, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Pozivamo Vladu da poštuje načela koja je propisala i na koja se obavezala i da ne dovodi u pitanje jednu od vitalnih vrjednosti demokratskog društva, kakva je sloboda medija”, poručuku iz Instituta za medije.

MASE, IMCG, DPNCG i Media centar ne spore pravo vjerskim zajednicama na pristup medijima i smatraju da građani treba da budu informisani i o društvenom fenomenu kao što je religija, ali ukazuju da poštujući sekularno određenje države i slobodu medija, nije na Vladi i vjerskim zajednicama da dogovaraju način na koji će mediji izvještavati o vjerskim zajednicama i njihovim stavovima.

“Vjerske zajednice imaju prostor i druge resurse da slobodno informišu građane o svojim aktivnostima kroz medije čiji su osnivači i postojeći zakonski okvir im garantuje ravnopravan pristup javnim medijima”, navode u saopštenju.

Pored toga država ugovorima kojim reguliše odnose sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom Crne Gore nije propisivala način na koji mediji treba da izvještavaju o aktivnostima i stavovima ovih vjerskih zajednica, već se zadržala u okvirima zakona i međunarodnih standarda.

Katoličkoj crkvi je “garantovan pristup javnim sredstvima inforisanja”, a Islamskoj zajednici “javnom servisu”.

“Smatramo da jednak pristup treba imati prema svim vjesrkim zajdnicima i da dentična rješenja treba ugraditi i u Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crvkom (SPC)”, piše u saopštenju.

MASE, IMCG, DPNCG i Media centar predlažu da se član 14 stav 3 izmijeni i da se odrebba prilagodi i definiše na stovjetan način kao što je učinjeno kod temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.Predloženo rješenje bi glasilo: “Srpska pravoslavna crkva ima takođe pristup i javnim sredstvima informisanja (novine, radio, televizija, internet).”

“Vjerujemo da će Vlada uvažiti ponuđene argumente, prepoznati štetnost predloženih rješenja iz nacta Temeljnog ugovora sa SPC u odnosu na medijske slobode i zaštiti ovaj bitni temelj demokratskog društva”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve