Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je sa saradnicima posjetio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Ovo je prva ministrova posjeta Crnoj Gori, koji će se nastaviti u Podgorici.

foto HGI

Prije posjeta Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, hrvatska delegacija posjetila je Kotor, tj. Kotorsku katedralu, gdje su se sreli s barskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Kotorske biskupije Rrokom Gjonlleshajem.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković upoznao je Grlić Radmana s radom HNV- a, brojnim aktivnostima hrvatske nacionalne manjine, kao i s naporima koje zajednica ulaže na očuvanju kulturne Hrvata i svega što čini hrvatski identitet u Crnoj Gori. Također je istakao značaj zalaganja hrvatske manjine za promicanje i njegovanje svoje baštine kao autohtoni narod na ovim prostorima.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović je izrazio zahvalnost na dolasku ministra Grlić Radmana te istakao zadovoljstvo brojnim prethodnim susretima s hrvatskim zvaničnicima. Vuksanović se osvrnuo na status Hrvata u Crnoj Gori te na bogatu kulturu i tradiciju, koja ne može opstati ukoliko se ne zalažemo za očuvanje istog.

Zahvalio je Hrvatskoj na potpori Hrvatima u Crnoj Gori, kao i pomoći samoj Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

Nakon službenog susreta Grlić Radman je u izjavi za medije kazao da su Crna Gora i Republika Hrvatska dvije prijateljske zemlje, pri čemu je naglasio da iskazuje punu potporu Hrvatima u Crnoj Gori i njihovim predstavnicima koji ulažu napore u očuvanju hrvatskog identiteta, a na korist i same Crne Gore.

Današnja posjeta predstavlja nastavak dobrog kontinuiteta, koji se ogleda u uzajamnim posjetima i jačanja veza između Crne Gore i Hrvatske.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve