Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Martinović revanšisticki, neetički i bespravno uklonjen iz Crnogorske kinoteke

Ističu da tu, nije samo riječ samo o statusu Martinovića, koji će u sudskom postupku dokazati da se radi o protivzakonitom rješenju, već o ćutanju Ministarstva kulture pred bezakonjem

Daroviti crnogorski filmski reditelj, višegodišnji direktor “Crnogorske kinoteke” i član centralnog Savjeta GI “21. maj” Andro Martinović, dobio je otkaz nakon dugogodišnjeg posvećenog rada u Crnogorskoj kinoteci.

“Sadašnji direktor Kinoteke Goran Bjelanović, postavljen po litijaškoj liniji od strane bivše štetočinske ministarke Vesne Bratić, donio je rješenje o otkazu ugovora o radu motivisan ličnim i političkim razlozima. Učinjeno je to u namjeri da se Martinović revanšisticki, neetički i bespravno ukloni iz ustanove koju je godinama gradio”, saopštili su članovi Koordinacionog odbora Građanske inicijative 21. maj Branko Baletić i Rade Bojović. 

Pri tom, dodaju, Bjelanović ništa zajedničko niti je imao niti ima sa institucionalnim profilom i programskim sadržajima koji čine nacionalnu kinoteku.

“Inače, Martinović je već duže vrijeme upozoravao na sporne, nezakonite i nekompetentne postupke Bjelanovića, što je bio dovoljan razlog da bude izložen progonu na radnom mjestu, da bi mu prošle sedmice bio uručen otkaz. Po ugledu na brojne nezakonite odluke Vesne Bratić, diletant postavljen na čelo Kinoteke donio je rješenje koje predstavlja još jedan drastičan primjer lične i političke ostrašćenosti, ali i frustracija zbog sopstvene inferiornosti. To je, ujedno, i slika politike koja iz dana u dan razara crnogorske institucije”, navode u saopštenju.

Ističu da tu, nije samo riječ samo o statusu Martinovića, koji će u sudskom postupku dokazati da se radi o protivzakonitom rješenju, već o ćutanju Ministarstva kulture pred bezakonjem.

“Time su ministarka Vlaović i njeni saradnici, kojima je dobro poznat Martinovićev učinak na izgradnji i razvoju Kinoteke, podstakli destrukciju i samovlašće u nekada uglednoj nacionalnoj ustanovi. Ovaj slučaj će ostati ilustrativan primjer besramnog i bespravnog postupanja u crnogorskoj kulturi, ali i motiv više da se dodatno osnaži otpor, sve do potpunog sloma sadašnjeg klerikalno-petokolonaškog i populističkog režima”, zaključuju Baletić i Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve