Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu traži odlaganje vojne vježbe

Pozivamo Vas da spriječite izbijanje bilo kakvih tenzija, te da ne dozvolite da se ignoriše volja građana koji su u više navrata iskazali protivljenje uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini”, navodi Milatović

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu obratila se danas Delegaciji EU i Ministarstvu odbrane i od njih zatražila da se odloži vojna vježba koja je na Sinjajevini zakazana od 19. do 23. oktobra.

“U dopisu koji smo uputili odlazećem ministru odbrane tražimo da posluša naš predlog barem ovog puta, te tako ispravi dosadašnje postupanje obzirom da Ministarstvo odbrane nikada nije odgovorilo ni na jedan naš dopis, niti uvažilo neki naš predlog. Ovim putem Vas molimo da u ime Evropske Unije urgirate kod Ministarstva odbrane da odlože vojnu vježbu koja je najavljena od ponedjeljka 19. do petka 23. oktobra na planini Sinjajevini, koja je inače prema prostornom planu ove godine trebala da bude proglašena za regiionalni park prirode, za šta je u EU dala 194.631,29 eura”, naveo je predsjednik Građanske incijative Aleksandar Milatović u dopisu ambasadorki Oani Kristini Popa.

Kako je doda, razlog više za odlaganje vježbe koja je najavljena sledeće sedmice je i peticija koju je Građanaska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pokrenula sa međunarodnim partnerima Land Rights Now, ICCA Consortium, International Land Coalition i drugima, kojom se traži da EU uslovi ulazak Crne Gore u zajednicu evropskih naroda poništavanjem odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

“Takođe, podršku našoj borbi dali su Zeleni Evrope, šef parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru (POSP) Vladimir Bilčik sa kojim smo se sastali u februaru, kao i mandatar buduće Vlade Zdravko Krivokapić i pobjednici izbora koji su u Crnoj Gori održani 30. avgusta. Stoga ne postoji nikakva urgentna potreba da se najavljena vježba održi dok traje formiranje nove vlade. Pozivamo Vas da spriječite izbijanje bilo kakvih tenzija, te da ne dozvolite da se ignoriše volja građana koji su u više navrata iskazali protivljenje uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini”, navodi Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve