Pandemija korona virusa pokazala je da Crna Gora ima institucije koje mogu da odgovore na ovakav izazov koji niko u svijetu nije mogao predvidjeti. Pokazala je, takođe, da je vladajuća partija blagovremenim mjerama koje su fokusirane na zaštitu zdravlja stanovništva, uspostavila odnos povjerenja sa velikim brojem građana, kojih je svakim danom sve više. Time se Demokratska partija socijalista pozicionirala kao neprikosnoveni politički subjekat koji zna kako da se nosi sa problemima i koji nastalu situaciju sa pandemijom korona virusa ne kapitalizuje, već preuzima odgovornost za sve što se preduzelo tokom prethodne tri sedmice i za ono što će uslijediti kada pandemija prođe”, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar prof. dr Srđan Vukadinović.

Ignorantski odnos DF 

Vukadinović smatra da u vremenima vanrednih situacija, a pandemija korone je nešto što je van svih dosadašnjih izazova sa kojima se svijet srijetao nakon Drugog svjetskog rata, treba po strani ostaviti političke razmirice i netrpeljivosti i iskazati solidarnost. “Posebno je značajno poštovati riječ struke i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela. Prema stepenu poštovanja tih mjera može se najbolje vidjeti koliko se poštuje ili ne poštuje država. A upravo je reakcija ogromnog broja građana takva da sasvim jasno pokazuje da poštuju mjere, institucije koje ih predlažu i donose, u krajnjem, da poštuju državu Crnu Goru. Pojedinci koji ne poštuju privremene mjere ne rade to zbog toga što im teško pada izolacija, već namjerno, da pokažu da ne poštuju državu. To je zapravo političko djelovanje i to kršenje privremenih mjera u najvećem broju slučajeva, po mojem mišljenju, nije nimalo slučajno”, naglašava Vukadinović. Komentarišući ponašanje opozicije u vremenu pandemije korona virusa, Vukadinović ukazuje na to da je smanjen intenzitet njihovog političkog djelovanja, ali da nijesu promijenili uobičajenu matricu, odnosno da i u ovim danima ne napuštaju ignorantski odnos prema državi. “Kada su u pitanju opozicioni subjekti, mislim na dva vodeća subjekta Demokratski front i Demokrate, ostali su minorni, oni su pokazali da nastavljaju sa destruktivnim ili dekonstruktivnim radom uprkos složenoj situaciji kakvu imamo. Nikako se drugačije ne mogu definisati određeni postupci pojedinih opozicionih partija, nego kao nepoštovanje države, kao što se, recimo, dogodilo u slučaju kada je jedna politička partija dijelila nekakve pakete pomoći na Žabljaku, a da to niko nije znao, odnosno da nije znao onaj ko je morao da zna – Nacionalno koordinaciono tijelo. Svaka pošiljka mora da bude kontrolisana, ne zbog toga što je to neko odjedanput poželio, nego stoga što se na taj način kontroliše širenje virusa. Nepoštovanje su pokazale i opozicione partije koje su napadale Crnu Goru zbog Srbije i respiratora, koje su o finansijsku pomoć odrađivali preko Beograda… Podsjetimo i na slučaj navodnog ustupanja hotela u Budvi za stacionar oboljelima odnosno onima kojima je određena izolacija. Sve je rađeno mimo koordinacije sa državnim organima Crne Gore, a u dogovoru sa lokalnim eksponentima srpske politike”, ocjenjuje Vukadinović.

Pokazalo se ko je sposoban

Komentarišući optužbe opozicije na račun korišćenja sredstava koja dolaze u vidu donacija, sagovornik DN kaže da je sve što se iznosi, a za šta nema dokaza, prazna priča.

“Ove godine imamo izbore i opozicione političke partije će sve što se bude dešavalo tokom pandemije koristiti da plasiraju arsenal optužbi na račun DPS i vlasti, ali koje neće imati takvu težinu. Jer, građani sada u ogromnom broju vjeruju i DPS-u i vlasti i institucijama. Zato će opozicija, a takvi nagovještaji već postoje, tražiti neke vanninstitucionalne metode djelovanja. Tražiće, po svoj prilici, i neku “prelaznu”, odnosno “kriznu vladu”, s namjerom da zloupotrijebe ono što je urađeno, da prebace DPS-u da je bila nespremna i nesposobna da vodi ovu krizu. Međutim, upravo se dogodilo suprotno, DPS je pokazala da je i te kako sposobna za jedan ovako težak izazov za koji niko u svijetu nije bio unaprijed pripremljen”, smatra Vukadinović.

SPC kao koordinator opozicije

Poseban problem u poštovanju i sprovođenju mjera protiv pandemije ispoljila je, kaže, Srpska pravoslavna crkva, koja je ujedno politički koordinator crnogorske opozicije.

“Svojim seansama sa pričešćivanjem jednom kašičicom pokazali su ne samo tvrdoglavost, već i nepoštovanje osnovnog prava na život, pokazali su da nemaju mjere u svojoj ostrašćenosti da ostvare neke svoje ciljeve i uticaje. Neposrednim djelovanjem SPC stvoren je jedan klaster u Doljanima kod Podgorice. Ono što je dobro u svemu tome jeste što se jasno pokazalo da kod građana Crne Gore nauka ima prednost u odnosu na bajanja putem čudesa i nebesa, koji je u biti djelovanja religijskih institucija”, poručuje Vukadinović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve