Građani više neće strahovati od kazni zbog isticanja nacionalnih simbola

Vlada će do kraja ove godine Skupštini procesuirati set zakona kojima će precizno i jasno biti definisani propisi vezani za isticanje nacionalnih simbola drugih država – najavio je u izjavi za Pobjedu ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

– Vlada je još prošle godine usvojila Prijedlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a u okviru zaključaka obavezala Ministarstvo kulture da uskladi sa njim Zakon o državnim simbolima, te Ministarstvo unutrašnjih poslova da usaglasi Zakon o javnom redu i miru, odnosno član 23 – rekao je Zenka.

Ministarstvo kulture, kako je kazao ministar, ispunilo je svoje obaveze iz zaključaka Vlade, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova to još nije učinilo.

– Vjerujem da će i oni narednih dana završiti svoj dio posla i da ćemo do Nove godine u paketu Skupštini procesuirati sva tri zakonska akta – dodao je Zenka.

On ističe da na ovaj način, ako zakoni budu usvojeni u parlamentu, pripadnici manjinskih zajednica u našoj zemlji više neće dolaziti u situaciju da pred sudovima odgovaraju zato što ističu simoble druge države.

– Isticanje simbola druge države je lični odnos pripadnika neke manjinske zajednice prema toj zemlji i njenim simbolima, tako da niko neće moći pojedincima da zabrani da na nekoj privatnoj svetkovini istaknu zastavu druge države – pojasnio je Zenka.

Komentarišući nedavne događaje u Ulcinju i Tuzima kada je policija sudu za prekršaje predala prijave protiv dvojice Albanaca koji su – jedan na svom automobilu, drugi na kući – istakli albanske zastave, ministar je ocijenio da ovi događaji nijesu prava slika dobrih međunacionalnih odnosa u našoj državi.

– To nije lijepa slika, ali su možda ti događaji dobar znak za inicirane izmjene zakona. Ove nemile situacije mogu biti povod da reagujemo i da više nemamo sličnih događaja u Crnoj Gori – zaključio je Zenka.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj juče je oštro reagovao zbog pokrenutih sudskih postupaka protov dvojice Albanaca, uz tvrdnju da je albanska zastava „u Crnoj Gori u zadnje vrijeme postala trn u oku policijskih službenika u Ulcinju i Malesiji“, te da je ova partija spremna da pokrije sve troškove građanima koji su prekršajno gonjeni zbog isticanja albanske zastave.

– Sa žaljenjem konstatujemo nekulturni i anticivilizacijski postupak pojedinih službenika policije, ali i prekršajnih sudova koji su odlučili da se bave ćoravim poslom. Ne može policija, niti mogu sudovi, koliko god pokušavali da zastraše, da zaustave Albance da nose i istaknu ljubav prema našoj nacionalnoj zastavi. Koliko god policija i sudovi budu angažovani, nijesu u stanju da kažnjavaju koliko smo spremni da platimo, kako bismo odbranili našu zastavu, naš ponos koji vezuje Albance bilo gdje – poručio je Đeljošaj.

Albanci su, kako je kazao, autohtoni narod koji poštuje Crnu Goru kao svoju državu i nacionalne simbole Crne Gore i to su kontinuirano pokazali. On je pozvao predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da na prvoj narednoj sjednici uvrsti Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je podnio potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Koalicije „Albanci odlučno“ Genci Nimanbegu.

izvor: Pobjeda

Komentari

avatar