Odabir nove lokacije za izgradnju vrtića u Baru trebalo bi da riješi pitanje izgradnje predškolske ustanove u tom gradu, koji je problematizovan na nivou države, zbog sječe barskih čempresa na prethodno planiranoj lokaciji. Ovog puta koliko i predstavnici Opštine pitali su se i građani.

foto: Bar

“Mi smo s građanima održali par sastanaka vezano za novu lokaciju. Zajedno smo izašli i obišli teren. Oni su takođe stava da je ova lokacija adekvatna za te potrebe”, kazala je Nikoleta Pavićević iz Sekretarijata za uređenje prostora.

Podsjetimo, nakon velikih protesta u Baru zbog sječe čempresa, predsjednik Vlade Duško Marković zatražio je da se radovi obustve.

“Nakon odluke Vlade da obustavi radove na lokaciji DUP-a Topolica1, Opština je pokrenula analizu planske dokumentacije u cilju određivanja alternativnih lokacija za izgradnju novog vrtića, odnosno, pokretanje novog projekta”, navodi savjetnica predsjednika Opštine Suzana Crnovršanin.

Lokacija u zahvatu Detaljno urbanističkog plana “Topolica-Bjeliši”, površine 6.340 kvadratnih metara, prijedlog je opštine Bar za izgradnju vrtića. Ovaj prijedlog Vlada je uzela u razmatranje.

“Od 23. maja opština Bar je zadužena da odabere lokaciju, uradi DUP i pokrene projekat izgradnje novog vrtića”, istakla je Crnovršanin.

Opština Bar je, kako je saopšteno, uradila analizu planske dokumentacije, vodeći računa prvenstveno o komunalnoj opremljenosti i vlasničkoj strukturi potencijalnih lokacija.

“Odlučili smo se za ovu kao najbolju od ponuđenih alternativa iz razloga što se prevashodno nalazi na državnom zemljištu, skraćuje se administrativna procedura u tom dijelu. Takođe, ta lokacija odgovara potrebama”, kazala je Pavićević.

To je lokacija u samom centru grada, gdje je planirano naselje veće gustine.

“Ono što je još značajno kod ove lokacije jeste što je, kao što vidite, komunalno opremljena, već postoji određena saobraćajnica i parking prostor. Takođe, opština Bar je dala prijedlog da učestvuje u izgradnji planiranih saobraćajnica, kako bi se još bolje sredila saobraćajna opremljenost lokacije”, potcrtala je Pavićević.

Podsjećamo, dvorište barske Gimnazije Niko Rolović, prvobitno je bilo određeno za gradnju vrtića. Predstavljen je projekat, položen kamen temeljac, ali građani nijesu dozvolili gradnju na tom mjestu i pobunili su se nakon sječe čempresa starih više decenija. Čempresi će, obećano je, ponovo oživjeti dvorište barske gimnazije.
Sadnja 87 čempresa i 180 sadnica padajućeg ruzmarina na ranije predviđenoj lokaciji za vrtić odgođena je do konačnog definisanja i usvajanja rasporeda čempresa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve