Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane koji imaju ličnu kartu kojoj je istekao rok važenja da, do zaključenja biračkog spiska, podnesu zahtjev za zamjenu, kako bi mogli ostvariti biračko pravo na izborima koji će biti održani 30. avgusta.

Građani da zamijene ličnu kartu kojoj je istekao rok važenja

Kako naglašavaju u MUP-u, građani zahtjev za zamjenu istekle lične karte mogu podnijeti u područnim jedinicama za građanska stanja i lične isprave u opštini u kojoj imaju prebivalište.

“I ovom prilikom apelujemo na građane koji su napunili 18 godina i koji treba da regulišu svoju prvu ličnu kartu da predaju zahtjev za dobijanje tog dokumenta kako bi 30. avgusta ostvarili svoje biračko pravo. Podsjećamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo Ekspertski tim za praćenje ažurnosti i tačnosti biračkog spiska i izvornih registara. Rad ovog Tima zasniva se na principima inkluzivnosti procesa, s obzirom da su u sastavu, pored predstavnika MUP-a i Ministarstva javne uprave i predstavnici nevladinog sektora. Ekspertski tim je otvorio i posebnu email adresu [email protected], na koju zainteresovani subjekti mogu slati upite, kao i sve ono što zanima javnost vezano za birački spisak”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Građanin može ostvariti uvid u birački spisak, odnosno provjeriti da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa, lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom od 08h do 14h.

U Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, kako dodaju, uvid u birački spisak, građani mogu ostavriti od 8 h do 18 h. Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

“Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na ovom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša, može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište, jer je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska. Građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područne jedinice/filijale za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, pojašnjavaju u MUP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve