Subota, 1 Oktobra, 2022
Rubrika:

Goran Komar i mnogi drugi srpski istraživači dokazali: Srpska narodnost je u Herceg Novom i Hercegovini izmišljena u 19. vijeku

Porfirije i oko njega srpski nacionalisti, šovinisti i nacisti da ne fantaziraju vjekovne Srbe u Herceg Novom i okolini prije druge četvrtine 19. vijeka. Ako ja ne govorim istinu, neka navedu dokument stariji od 19. vijeka u kom se pominje srpski narod, niko im ne brani. No, takav dokument, niko nikada nije vidio, premda u Boki Kotorskoj postoji jedna četa srbošovinističkih istoričara i publicista koja je pregledala sva arhivska dokumenta u tim krajevima.

Za aktuelno.me

Piše: Miroslav Ćosović

Mediji su javili da će lider SPC, takozvani patrijarh srpski Porfirije 14. avgusta pośetiti Herceg Novi, povodom 640 godina od osnivanja tog grada i slave osnivača grada – Svetog Stefana.

SRBOVAĆE SE KAO U U VASOJEVIĆIMA, U SEPTEMBRU PROŠLE GODINE

Dolazak patrijarha biće prilika za srbovanje, baš kao što je Porfirije srbovao u Vasojevićima, u septembru  prošle godine kada je rekao hiljadama puta ponovljenu besmislicu – kako su “Vasojeviči najveće srpsko pleme”. Vasojevići ne mogu biti srpsko pleme, jer plemena kod srpske nacije – nema. Nema srpskih plemena i nikad ih nije bilo na: Kosovu, u Mačvi, Šumadiji, Semberiji, Sremu, Bačkoj, Banatu, Pomoravlju… Kod ljudi kojima je maternji jezik slovenski, plemena postoje samo u okviru crnogorske nacije. Vasojevići su crnogorsko pleme.

Očekujmo da se 14. i 15. avgusta o Herceg Novom govori kao o vjekovnom srpskom gradu, što Herceg Novi nije bio, jedini srpski identitet koji Herceg Novi ima – je to što su Hercegnovljani dobrim dijelom  pripadnici Crkve Srbije.

VLASI U HERCEGOVINI, A NE SRBI

Istorijski institut iz Podgorice je 26. i 27. maja 1997. organizovao naučni skup i kao rezultat rada tog skupa objavljen je 1999. zbornik “Srednjovjekovna istorija Crne Gore kao polje istraživanja”. U zborniku se nalazi i rad profesorice Đurđice Petrović “Srednjovekovni Vlasi na teritoriji današnje Crne Gore – primer Riđani”. Između ostaloga, profesorica je napisala o Kosačama: “Funkcija kneza kod srednjovekovnih Riđana svedoči da su oni imali značajno mesto u društvenim i političkim zbivanjima u oblastima Kosača, Sandalja Hranića i hercega Stjepana Vukčića, čije poreklo je takođe bilo vlaško.” (strana 241)

Petrovićka se u fusnoti pozvala na rad Mihaila Dinića koji je citirao jedan srednjevjekovni dokument u kom se Kosače tretiraju kao Vlasi.

Kosače su bili moćni srednjovjekovni velikaši među kojima se ističu: Vlatko Vuković (umro 1392), koji je učestvovao u Kosovskom boju 1389. godine, zatim Sandalj Hranić i Stjepan/Stefan Vukčić. Kosače su dobile taj naziv po jednom selu koje se nalazi na 14 km od Goražda – jugozapadno. Herceg Stjepan/Stefan Kosača je osnovao Herceg Novi, i sama Hercegovina je dobila naziv po njemu, to jest po njegovoj tituli.

Đurđica Petrović o Banjanima, Drobnjacima, Nikšićima, piše, u istom radu: “O Vlasima sadašnje Crne Gore dubrovački spomenici obaveštavaju o Drobnjacima, Banjanima, Matarugama, zatim o Riđanima, Vlasima Onogošta i Nikšića, manje o Kričima, a koji su se nalazili na teritoriji Hercegovine XV veka. . . Pojedinačne informacije postoje i za katune u Zeti. . . Među tim Vlasima najbrojniji su bili Banjani i Drobnjaci. Prema turskom popisu hercegovčakih Vlaha iz 1477. Banjani su sa Pivom imali 19 katuna sa 623 kuće, a Drobnjaci 18 katuna sa 641 domom. Vlasi Nikšića i Onogošta zajedno, a koji su u kasnijim vekovima postali vrlo značajni, u vreme popisa imali su tri katuna i pet delova katuna sa 138 kuća. Od svih hercegovačkih Vlaha XV veka najmanje se pažnje do sada obraćalo na Riđane, crnogorsko pleme kasnijih vremena, a koje je nestajalo tokom prve polovine XVII veka”. (strane 229 i 230 i 231)

GORAN KOMAR ISPISAO HILJADE ĆIRILIČNIH DOKUMENATA IZ ARHIVA BOKE I DUBROVNIKA, SRBA NEMA

Srbin Goran Komar iz Herceg Novog (mitrolit Amfilohije mu je dolazio na promocije knjiga), istraživao je dubrovački i arhive u Boki Kotorskoj i šire. Iz arhiva je ispisao hiljade ćiriličnih dokumenata i objavio ih u više knjiga. Po svemu sudeći Komar je ovaj posao pošteno obavio i tako je vječno zadužio crnogorsku istoriografiju. Komar je objavio mnogo arhivskih dokumenata koja se odnose na teritoriju koja se u 16, 17, 18, i do duboko u 19. vijek voljom Osmanlija nazivala Hercegovina. Imajmo na umu, radi se o ćiriličnim dokumentima, koja su dakle pisali naši ljudi, a ne stranci, pisma koja je Komar objavio odražavaju stanje svijesti predaka današnjih Hercegnovljana, Bokelja, Hercegovaca i Crnogoraca. To su prvoklasni istorijski izvori. Evo nekih citata iz dokumenata.

U pismu dubrovačkom knezu i vlasteli od 10. marta 1648. godine Miho Kuveljić piše: “… s koijem se združi rečeni Sefer i pođe, koji bješe digo glas da će otuda iz vlaške zemlje nedomak (!) Sarajeva uputiti se hoditi u Ocinj.“ (Goran Komar, Pisma Miha Kuveljića dubrovačkoj vladi – Kandijski rat 1646.  do 1662. godine, Herceg Novi, 2010, strana 34)

Na istoj strani Kuveljić u još par rečenica ovo isto ponavlja, pominje vlašku zemlju, kao neko opštepoznato geografsko područje, a to je zapravo cijela Hercegovina i šire.

Na strani 46 iste knjige Kuveljić 4. jula 1648. godine piše: “… činiše Turci svu njih(ovu) čeljad aliti familje iz gradova izvesti i poslati ih u Vlahe  na njihove baštine da stoje.“

Na strani 58 iste knjige je pismo Kuveljića Dubrovčanima od 26. avgusta 1648. godine, đe kaže: “I tako jošte stvar osta dokle dođe Ali beg Begzadić kapetan Novski s Ljubomira i ostale age iz Vlaha…“

Ljubomir je selo pored Trebinja. Pa 15. novembra iste 1648. Kuveljić piše: “Isto je po Trebinju i na ina mjesta po Vlasima…“ (strana 76)

Kuveljić je dakle Trebinje definisao kao vlaško mjesto.

Knezu i vlasteli dubrovačkoj 15. avgusta 1651. godine Miho Kuveljić piše: “… što se minutijeh godišta čas učini kadiji u ono doba kada se dolu prid gradom ubii jedan Vlah od Banjana…“ (Goran Komar, Pisma Miha Kuveljića dubrovačkoj vladi – Kandijski rat 1646. do 1662. godine, Herceg Novi, 2010, strana 117)

Banjani su tada spadali u Hercegovinu, kao i u drugim dokumentima, u Banjanima se uvijek navode Vlasi, sve dok po prirodnom istorijskom toku stvari – nijesu pripojeni Crnoj Gori.

Goran Komar je 2011. u Herceg Novom objavio knjigu “Ćirilična dokumenta Dubrovačkog arhiva: Prilog istoriji svakodnevnog života na tromeđi Dubrovnika, Trebinja i Novog 1504. – 1795.” Ima mnogo pomena Vlaha, npr. u pismu dubrovačkoj Vladi od 8. decembra 1697. godine koje je vjerovatno pisao Niko Kuveljić (sin Miha) kaže se: “Vlasi ovdišnji i gornji, opeta svikolici na prešu spra(v)ljaju imabašadure njihove u Mletke…“ (strana 133)

Donji Vlasi su Vlasi koji žive u Hercegovini bliže Jadranu, a Gornji Vlasi su Vlasi śevernih planinskih djelova – Drobnjaci, Vlasi Polimlja, Romanije… U istom pismu, malo kasnije, kaže se: “Reče mi jedan prijatelj ne od male krije, jere bez znanja đeneralova učinio je pijenu Burović po sebi da ne davaju panduri pasavati u Konavle Nikšićem i druzijem Vlasima vaše intrade uzimati…“ (ista knjiga, strana 133)

Nikšići su mnogo puta u arhivskim dokumentima nazivani Vlasima, pa tako i ovđe.

Devetog marta 1676. godine Miho Kuveljić piše knezu i vlasteli dubrovačkoj: “I opet podmeću Vlahe iz ove Dračevice…“ (ista knjiga, strana 344)

Dračevica je bila nahija koja je obuhvatala područje od Herceg Novog do Risna i sva sela uz taj pojas obale i sela u zaleđu. Nema tamo Srba tada, samo Vlasi. Osmog aprila 1697. Niko Kuveljić piše vlastima dubrovačkim: “I kako nije ovdi beškota bokuna u fundiku Vlasi plaćeni koji su na Trebinju i po druzijema postima i u Popovu pisali su jedne oštre knjige…“ (ista knjiga, strana 467)

Dana 7. XI 1697. god. Niko Kuveljić je pisao dubrovačkim vlastima. Opis pisma dao je Goran Komar i nema potrebe citirati iz pisma, pored ovog Komarevog opisa: “Niko Kuveljić knezu i vlasteli dubrovačkoj o radosti ovdašnjih Vlaha povodom uspjeha carske armije u Bosni, što dijele i žitelji Brda, Crne Gore i Albanije.“ (ista knjiga, strane 473 i 474)

Niko Kuveljić je 25. marta 1698. pisao Dubrovčanima: “Njeki Vlasi iz Gacka dođoše“ (ista knjiga, strana 479).

I u Gackom su Vlasi, naravno. Pa pismo od 3. avgusta 1698. istoga Nika Kuveljića: “Zato je u velikoj smutnji i žalosti neizrečenoj za koga se harvu i u favor mu daju knjige Peraštani, Paštrovići, Budljani, Vlasi od Grahova i od (d)rugdje inđe.“ (ista knjiga, strana 480).

Ima još mnogo dokumenata koja na isti na čin kao i ova pokazuju etničku sliku zaleđa Boke i Hercegovine. Vjerovatno postoje pomeni Srba i Slovena u 17. i 18. vijeku u Hercegovini ali u nekim drugorazrednim izvorima, npr moguće je da su neki katolički sveštenici iz Dalmacije u svojim izvještajima navodno prepoznavali Srbe u tim krajevima – na osnovu informacija koje su dobili iz starih srednjevjekovnih dokumenata i knjiga u kojima se taj kraj zove Srbija a stanovnici Sloveni/Srbi.

Takođe je sigurno da neki katolički sveštenici u 17. vijeku i kasnije pod terminom Srbi smatraju ljude koji upražnjavaju pravoslavni obred koji je potekao od Srpske crkve i to nam jasno pokazuju neka arhivska dokumenta.

Da je riječ Srbin i tokom 19. vijeka bila samo oznaka za pravoslavca, savršeno jasno je potvrdio i Simo Matavulj koji je konstatovao ono što su konstatovali i mnogi drugi pisci i intelektualci toga doba. U 19. vijeku za narod(e) na Iliriku srbin je značilo isto što i – pravoslavac:

“Odiskoni pak i na Primorju Srbin je bio samo pravoslavni. – Srpstvo je značilo samo pravoslavlje, kao što u ovijem krajevima (na istoku) znači i danas.” (Bilješke jednog pisca, Matica srpska i SKZ, Novi sad – Beograd, 1969, str 40)

Na terenu Hercegovine i šire, od kraja srednjeg vijeka – Srba kao cjeline, kao homogene grupe, više nema i to konstatuju najbolji mogući izvori – ćirilična pisma.

Povodom jedne čuvene rasprave o etnogenezi Crnogoraca koju su organizovale vlasti socijalističke Crne Gore, akademik SANU Branislav Đurđev koji nije učestvovao u toj raspravi, dao je svoje komentare u časopisu Istorijski zapisi. Dosta toga je zanimljivog napisao, a između ostalog:

“Zar je teško naučno objasniti zašto su danas Pivljani Crnogorci, a zašto, recimo Ličani Srbi i Ličani Hrvati nijesu, iako spadaju po svojim osnovnim odlikama, u onu ‘etničku formaciju’, koju Kulišić hoće da utvrdi za Crnogorce, onu ‘etničku formaciju’, koju sam, kratkoće radi nazvao starinskim nazivom Morlaci.” (Dr Branislav Đurđev, Ponovo o postanku crnogorskog naroda (Poslije rasprave o etnogenezi Crnogoraca),  Istorijski zapisi, Titograd, 1981. sveska I, strane 156 i 157, link)

SRPSKA NARODNOST JE U CRNOJ GORI I HERCEGOVINI IZMIŠLJENA U DRUGOJ ČETVRTINI 19. VIJEKA

Treba ponoviti, Srpsku nacionalnu ideju na teritoriju današnje Crne Gore i Hercegovine donijeli su lično dva najveća srpska nacionalista u istoriji – Sima Milutinović Sarajlija i Vuk Karadžić, prije njih srpstvo u ovim krajevima niko nije organizovano i sistematično propagirao iako je i prije njihovog dolaska kod pravoslavnog sveštenstva na Cetinju bilo neke srpske ideje jer su se školovali u srpskim manastirima, išli na hirotonije u Srbiju, čitali stare crkvene knjige koje su slavile Nemanjiće…

Mnogo puta sam pisao o Vlasima, davao citate akademikâ Radovana Samardžića i Sime Ćirkovića o tome ko su balkanski Vlasi, pokazivao sam i kako je u 19. vijeku vlaško narodno ime u dinarskim krajevima zamijenjivano srpskim.

Istoričar Živko Andrijašević je jednom rekao, misleći na istoričare iz regiona, parafraziram: “Mi kada falsifikujemo ne radimo to po malo, mi krečimo sve”.

Primjer sa Dinarskim Vlasima izuzetno potvrđuje ove riječi. U bezbrojnim dokumentima širom dinarskog masiva prije i tokom 19. vijeka navode se Vlasi/Morlaci. Kad uzmete da čitate istoričare koji se bave istorijom – do 19. vijeka, nema niti jednog koji ne citira pomene Vlaha u arhivima, koji ne razmatra pitanje Vlaha i ne piše o njima, jer, to je neizbježno. No, od svega toga pisanja o Vlasima – potom u udžbenicima i u medijima, nema ništa, baš ništa. Muk.

Među desetinama hiljada dokumenata u arhivima koji se odnose na Boku Kotorsku i Bokelje, ne postoji nijedan dokument prije 19. vijeka u kojem stoje riječi – Srbi, Srbin, i srpski narod.

Porfirije i oko njega srpski nacionalisti, šovinisti i nacisti da ne fantaziraju vjekovne Srbe u Herceg Novom i okolini prije druge četvrtine 19. vijeka. Ako ja ne govorim istinu, neka navedu dokument stariji od 19. vijeka u kom se pominje srpski narod, niko im ne brani. No, takav dokument, niko nikada nije vidio, premda u Boki Kotorskoj postoji jedna četa srbošovinističkih istoričara i publicista koja je pregledala sva arhivska dokumenta u tim krajevima.

Najnovije

Kolašinac vozio sa 3.01 promila alkohola u krvi

Kolašinska policija uhapsila je A.D. (38) iz tog grada zbog vožnje sa 3. 01 promila alkohola u krvi. A.D. je izrečena kazna zatvora od 40 dana...

Trenerska klinika u Podgorici: Mitrović, Spahija, Pavićević, Bakić i Trunić za katedrom

Počela je još jedna klinika naše trenerske organizacije. Tokom dva dana u Bemax areni crnogorski treneri imaće šansu da slušaju predavanja proslavljenih imena. Ovaj put...

Ozbiljan surfer? Kako da koristite Firefox kao profesionalac

Postoji mnogo izbora u veb browserima, i nećemo pokušati da vas ubijedimo da je bilo koji od njih – najbolji. Može vam djelovati da je...

UP: Spriječili smo dalji sukob dvije navijačke grupe, privedeno deset osoba, oduzete bejzbol palice

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ priveli su deset osoba zbog tuče navijačkih grupa u kojoj je jedna osoba zadobila povrede, saopštila je Uprava policije. "Naime,...

Borelj: Kraj rata u Ukrajini gotovo nemoguć poslije ruske aneksije

Rusko pripajanje četiri oblasti u Ukrajini čini “gotovo” nemogućim okončanje rata u Ukrajini, ocijenio je danas visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku...

Najčitanije

Povezano

Oskar Davičo: Maloumna je isključivost kako jedan katolik Meštrović nema prava Njegošu podići spomenik

Priredio: Miroslav Ćosović Na jučerašnji dan, 30. septembra 1989. godine umro je Oskar Davičo, poznati srpski i jugoslovenski književnik jevrejskog porijekla, Rođen je 18. januara...

(VIDEO) Momir Bulatović i Izetbegović se saglasili da su Amerikanci u septembru 1995. zaustavili Hrvate i Bošnjake, i SPASILI Republiku Srpsku

Piše: Miroslav Ćosović U Beogradu je 21. septembra 1956. godine, kao dijete vojnog lica, rođen Momir Bulatović, umro je 30. juna 2019. godine. Bulatović je...

Njegoš: Sloveni se narobovaše, ali mi Crnogorci, bogami, nijesmo!

Priredio: Miroslav Ćosović Na jučerašnji dan 1826. godine, rođen je Ljubomir Ljuba Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, autor čuvenih putopisa "Pisma iz Italije", "Pisma iz...

Glas Crnogorca, 25. IX 1893. godine: “Tesla je Crnogorac”

Piše: Miroslav Ćosović Na današnji dan, 25. septembra 1893. godine,  Glas Crnogorca je objavio članak o Nikoli Tesli, prenešeno je pisanje američkog lista Chicago Herald. U...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dr Itan
12.08.2022-07:45 07:45

Pa čovječe oladi malo, oćeš pritisak da dobiješ i infarkt da te strefi koliko si zabalusao, polako, sve ti vjerujemo, ccccccccc
Znam, rekli su ti da si marsovac, a direktna linija sa marsom prekinuta….. Nije mi jasno da se nekoliko persona toliko uspinju da dokažu da nijesu srbi da je to strašno.
Ovo mi sve liči na ono, bolje biti prvi u svom selu nego zadnji u gradu.
Brukate se.

Nezavisni
12.08.2022-08:02 08:02

Tako je gosp. Ćosoviću sve lijepo dokumentovano.
Baš bih volio da čujem mišljenje onog čuvenog velikosrepskog istoričara Ljušića i ,,rokenrol,, istoričara Acu Rakovića (od koga uči Istoriju gos.Joanikije) na ove činjenice .
Izgleda sve polako izlazi na vidjelo.

Помфритије
12.08.2022-11:02 11:02

Није тачно!!!
Нађен је један документ који помиње Србина Жику Ђумбировића у Кумбору!
Документ је испод једног ћилима у трпезарији нашао чувени српски научник АЦЕК СТАМАТИДИС!!!

RIR
12.08.2022-13:03 13:03

…a oni prije 2 000 što su znali , još u pećinu da su SRBI…
to ovaj ne broji —“nebeski narod pamti”
/ “ znamo mi ko smo. “ —kažu ubjedljivo srbi /

Komarac
12.08.2022-11:34 11:34

Zena i djeca te cekaju doma, Itane

Ana
12.08.2022-13:27 13:27

I na sjever i na jug demografsku sliku su promijenili dodjosi iz 90-tih godina! Koliko srba iz okruzenja ima vile,stanove, izdaju apartmane…drzavi nista ne placaju! U krajnjem slucaju ako moraju plate neki porez na stan koji placam i ja kao drzavljanin Crne Gore! Takodje 80 posto tih dodjosa ima dvojno ili trojno drzavljanstvo, jos gore imaju pravo glasa!!! Kada ce se neko sa ovim pozabavit???

Ana
12.08.2022-13:27 13:27

I na sjever i na jug demografsku sliku su promijenili dodjosi iz 90-tih godina! Koliko srba iz okruzenja ima vile,stanove, izdaju apartmane…drzavi nista ne placaju! U krajnjem slucaju ako moraju plate neki porez na stan koji placam i ja kao drzavljanin Crne Gore! Takodje 80 posto tih dodjosa ima dvojno ili trojno drzavljanstvo, jos gore imaju pravo glasa!!! Kada ce se neko sa ovim pozabavit???