Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Glavni grad: Video nadzor postavljen po zakonu, politički napadi MANS-a i Vijesti

Kao i do sada, uprkos sada već potpuno očigledno politički motivisanim napadima NVO MANS i medijskog koncerna Vijesti na upravu, službe i preduzeća Glavnog grada, nastavljamo da radimo u najboljem interesu naših sugrađana, poručio je rukovodilac Službe za zajedničke poslove Dejan Đukanović

Ugradnja video nadzora na predmetnim lokacijama u Podgorici zakonski utemeljena i apsolutno opravdana. Kao i do sada, uprkos sada već potpuno očigledno politički motivisanim napadima NVO MANS i medijskog koncerna Vijesti na upravu, službe i preduzeća Glavnog grada, nastavljamo da radimo u najboljem interesu naših sugrađana, poručio je rukovodilac Službe za zajedničke poslove Dejan Đukanović.

foto Arhiva

Ranije je NVO MANS konstatovao da je postavljanje video nadzora u parkovima i dječjim igralištima uPodgorici nezakonito.

“Prema Zakonu o zaštiti lica i imovine, Služba za zajedničke poslove Glavnog grada ima dozvolu za obavljanje poslova zastite i, shodno tome, i apsolutno zakonsko pravo i obavezu da štiti imovinu Glavnog grada koristeći sve oblike fizičke i tehničke zaštite. Shodno članu 8 Zakona o zaštiti lica i imovine,  djelatnost zaštite  obuhvata poslove zaštite imovine i objekata od uništavanja, oštećenja, krađe i izvršenja drugih krivičnih djela i prekršaja. Član 7 istog zakona ističe da je štićeni objekat građevinski objekat, prostor ili stvar koja se štitii fizičkom, odnosno tehničkom zaštitom”, objašnjava Đukanović.

Dodatno, kako dodaje, informišu javnost da u konkretnom slučaju sva dječija igrališta i parkovi koji se štite putem video nadzora predstavljaju imovinu koja se nalazi na zemljištu koje je u vlasnistvu Glavnog grada, te da je na svakoj od predmetnih lokacija istaknuto obavještenje o video nadzoru, što je još jedna dodatna potvrda da se zaštita vrši u skladu sa pozitivnim propisima i bez narušavanja privatnosti bilo kog pojedinca.

“Posebno napominjemo da se u pojedinim od navedenih parkova nalaze spomenici koji, takođe, shodno Zakonu o zaštiti lica i imovine spadaju u obavezno štićene objekte koje smo dužni da štitimo. Činjenica je da gradske službe i preduzeća u kontinuitetu rade posvećeno, planski i sistemski s ciljem da stanovnicima Podgorice obezbijede sve one nedostajuće infrastrukturne sadržaje koji omogućavaju bolji kvalitet života. Kao i za svoj ukupan rad, i za odluku o uvođenju video nadzora svakodnevno dobijamo podršku i brojne pohvale naših sugrađana koji su izuzetno zahvalni na novim parkovima, dječjim igralištima i poligonima i, istovremeno, svjesni problema vandalizma u Podgorici”, navodi Đukanović.

Podsjećanja radi, različiti oblici nesavjesnog i neodgovornog ponašanja pojedinaca prema gradskoj imovini građane Podgorice godišnje koštaju na desetine hiljada eura, a prema njegovim riječima, u sanaciju njihovih posljedica samo u posljednih nekoliko godina uloženo je preko 100.000 eura, što je novac ekvivalentan izgradnji nekoliko novih igrališta, odnosno poligona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve