Morača, sa svim svojim mostovima i plažama, predstavlja simbol Podgorice. Svjesni smo činjenice da je potrebno vrijeme kako bi se kod sugrađana stvorila navika da ponovo posjećuju gradske plaže, koje su nekada bile tradicionalno mjesto okupljanja tokom ljeta, ali i neophodnosti da se unaprijede sadržaji na samim plažama, kako bi se taj prostor dodatno oplemenio. U Glavnom gradu prepoznat je značaj da se ožive gradske plaže u ljetnjim mjesecima, kao i da se privuče veći broj posjetilaca. U skladu sa tim, Direkcija za imovinu Glavnog grada – Podgorica raspisaće sjutra javni poziv za davanje u zakup zemljišta radi postavljanja privremenih objekata montažnog karaktera za lokacije Sastavci i plaža Labud.

“Ono što je novina u ovom pozivu je što su potencijalni zakupci u obavezi da, osim cijene zakupa, ispune i uslove u pogledu prijedloga kulturno-umjetičkog programa koji na lokaciji planiraju da realizuju, a koji mora biti u skladu sa smjernicama kulturne politike Glavnog grada, kao i da ponude adekvatan dodatni sadržaj. Izabrani zakupci su dužni da tokom pružanja usluge ne koriste proizvode od plastike za jednokranu upotrebu, te da zakupljeni prostor održavaju urednim i u svakodnevnom radu se vode principima zaštite životne sredine i očuvanja prostora, a svako suprotni postupanje biće sankcionisano u skladu sa pravnim propisima”, navode iz Glavnog grada.

Kako ističu, pozivom se predviđa da privremeni objekti moraju biti izrađeni od lakih materijala i u skladu sa karakteristikama prostora, nije dozvoljeno betoniranje, a završna obrada treba da bude od prirodnih, eventulano vještačkih materijala.

“Generacije koje su odrasle u Podgorici pamte i vrijeme kada su plaže na Morači bile prepune svih onih koji su ovdje voljeli da uživaju tokom ljetnjih mjeseci. Uz manifestacije koje realizujemo na plažama, te kroz ove konkretne mjere koje su usmjerene na vraćanje građana plažama, nadamo se da će podgoričke plaže vratiti svoj duh, život, svoju posebnu priču, u kojoj su istinski uživali svi ljubitelji prirode”, zaključuju oni.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve