Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Glavni grad nastavlja da razvija zeleni koncept urbanog razvoja

Odobrena konsultantska podrška Fonda, dodaju, podrazumijeva analiziranje potencijala krovova zgrada u vlasništvu Grada za preuređenje u zelene krovove, ali i identifikaciju betonskih površina pogodnih za intervenciju radi ublažavanja efekta toplotnih ostrva kao mikrolokacija na kojima su temperature osjetno više nego u manje urbanizovanoj okolini

Uz podršku Evropske investicione banke, obezbjeđenu kroz City Climate Finance Gap Fund, Podgorica će napraviti još jedan korak u očuvanju i unapređenju zelenog koncepta urbanog razvoja. Naš grad je među prvim korisnicima Fonda koji su uspostavili Svjetska banka i EIB, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, saopštili su iz Glavnog grada.

Ovaj Fond, kako su pojasnili, prepoznaje izuzetnu ranjivost gradova na klimatske promjene, ali i njihov značaj kao globalnih centara inovacija, zbog čega finansijsku podršku usmjerava na kreiranje i primjenu inovativnih rješenja koji će ih učiniti otpornijim, te spremnijim da iskoriste kapacitete kojima raspolažu.

“Jedno od tih rješenja su zeleni krovovi na javnim zgradama kao mehanizam borbe protiv klimatskih promjena koji kod nas još uvijek nije primjenjen, a kojem se u svijetu sve više pribjegava. Globalna iskustva pokazuju da ozelenjavanje krovnih površina, pažljivo isplanirano, pruža višestruku korist – snižava temperaturu zgrada, unapređuje mikro klimu i kvalitet vazduha, doprinosi proširenju urbanih zelenih površina, očuvanju urbanog biodiverziteta, redukciji potrošnje energije i snižavanju nivoa buke”, naveli su iz Glavnog grada.

Odobrena konsultantska podrška Fonda, dodaju, podrazumijeva analiziranje potencijala krovova zgrada u vlasništvu Grada za preuređenje u zelene krovove, ali i identifikaciju betonskih površina pogodnih za intervenciju radi ublažavanja efekta toplotnih ostrva kao mikrolokacija na kojima su temperature osjetno više nego u manje urbanizovanoj okolini.

“Ova analiza će nam pružiti osnovu za primjenu novog koncepta i otvoriti nove mogućnosti saradnje sa međunarodnim subjektima koji Podgoricu prepoznaju kao respektabilnog partnera”, zaključili su iz Glavnog grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve