Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Glavni grad i ove godine podržava Climathon 2022 posvećen rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine

Kako su naveli, zagađenje vazduha, deponije, uništena korita rijeka, devastacija šuma, samo su neki od ekoloških problema u Crnoj Gori, a u fokusu ovog eko hakatona je da 10 izabranih timova pronađu održiva, kreativna i izvodljiva digitalna rješenja

Glavni grad Podgorica i ove godine podržava realizaciju projekta Climathon Podgorica, u organizaciji NVO Gnijezdo -NEST. Riječ je o događaju, koji će se održati 17. i 18. decembra u NEST Coworking prostoru u Podgorici. Ovogodišnji Climathon posvećen je rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine u Crnoj Gori sa fokusom na digitalna rješenja, saopšteno je iz PG Biroa.

Kako su naveli, zagađenje vazduha, deponije, uništena korita rijeka, devastacija šuma, samo su neki od ekoloških problema u Crnoj Gori, a u fokusu ovog eko hakatona je da 10 izabranih timova pronađu održiva, kreativna i izvodljiva digitalna rješenja.

“Timovi koji se prijave na ovo ekološko takmičenje imaju širok spektar prijedloga, a odnose se na to, kako zaštiti prirodu na pravi način, podići svijest građana o boljem očuvanju životne sredine, te na pravi način iskoristiti raznovrstan biodiverzitet i ublažiti klimatske promjene. Razmatraće se digitalna rješenja čijom bi se realizacijom priroda zaštitila, a Crna Gora napredovala u domenu ekologije”, navodi se u saopštenju.

Iz Pg Biroa poručuju da, ukoliko imaš ideju koja će doprinijeti zaštiti životne sredine, bez obzira na to iz kojeg grada dolaziš, do 5. decembra okupi svoj tim do pet članova i prijavi se putem linka. Kao i do sada, prednost imaju timovi sa idejama koje već nisu predstavljane i finansirane na ostalim takmičenjima, a izabranih deset timova će imati mogućnost da pohađa pripremnu obuku 10. decembra uz opciju online pristupa ili uživo, kao i da uživo učestvuje u eko hakatonu 17. i 18. decembra uz podršku stručnih mentora, kao i da dobije mentorsku podršku u daljem razvitku svog biznisa/startapa/nevladine organizacije ili drugo.

“Za najbolja digitalna rješenja pripremljene su tri vrijedne nagrade u vrijednosti od 3.000, 2.000 i 1.000 eura. Nagradni fond obuhvata finansijska sredstva i mentorstvo kompanije First Line prilikom realizacije digitalnog rješenja”, dodaju uu saopštenju.

Napominju da je, Climathon globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Ovogodišnji Climathon u Crnoj Gori organizuje se pod svjetskom EIT Climate-KIC licencom, a podršku realizaciji ovog projekta pružili su i UNIQA osiguranje, Erste banka, Privredna komora Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine, kao i kompanijae Five G, First Line, BENU i Red Bull.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve