Subota, 13 Avgusta, 2022
Rubrika:

ĐENERO: “Balkan stabilan ako se zaustavi destrukcija iz Beograda”

Govoreći o pismu američkih kongresmena upućenom predsjedniku Bidenu, u kome se traže sankcije Vučiću, kaže da su to sankcije prema cijelom krugu ljudi

Vlada premijera Zdravka Krivokapića ne funkcioniše, a Crna Gora trenutno nije prioritet Amerike, ocijenio je politički analitičar Davor Đeenero, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Komentarišući nedavnu posjetu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijela Escobara, kaže da se tu ništa neobično nije dogodilo.

“U Crnoj Gori je trenutno prilično konfuzno stanje. Vlada premijera Krivokapića ne funkcioniše, u parlamentarnoj proceduri je kada će cijela priča doći u pitanje. Crna Gora trenutno nije prioritet Amerike”, navodi Đenero.

“Odgovorni Krivokapić, Abazović i Vukšić”

Napominje da je Escobar upozorio da evroatlantizam postaje uslov i za evropsku integraciju, kao i da je Crna Gora u posljednjih godinu napravila veliki korak unazad i da se sve više gleda kao nepouzdana saveznica koja ne ispunjava obaveze iz članstva u NATO-u.

“Taj trend traje od formiranja ove Vlade, a krivica je, prije svega, na premijeru i njegovom zamjeniku koji se bavi bezbjednosnom politikom, a onda i osobi koja upravlja sigurnosnim službama i koja je dovela u pitanje, informacijama koje su davane parlamentarnim zastupnicima, sigurnost najboljih operativaca crnogorskih bezbjednosnih službi“, ukazuje Đenero.

To je, navodi, suprotno NATO standardima i u zemlji koja poštuje procedure se ne smije događati.

Ocijenio je i da Demokratski front ne pokušava stvoriti lažnu sliku o sebi, te da nije akter sa kojim se može razgovarati.

“Balkan stabilan ako se zaustavi destrukcija iz Beograda”

Komentarišući posjetu Escobara Bosni i Hercegovini, navodi da je na djelu “ispipavanje terena” i da će se pravi potezi tek vidjeti.

“U onim krugovima u BiH koji su intenzivno radili na destrukciji te države nastala je zabrinutost. U Beogradu traže izlaz, popuštanje i izbjegavanje potpunog raščišćavanja situacije”, naveo je Đenero.

Kaže da Miloradu Dodiku niko ne može vjerovati i da se oblikuju strategije ograničavanja rizika koji on izaziva.

“Ako se zaustave destruktivni udari iz Beograda, od režima Aleksandra Vučića i njegovih sljedbenika u susjednim državama, na Balkanu možemo obnoviti stanje relativne stabilnosti. Očito da evroatlantskoj strani ističe strpljenje i sve više se govori o definisanju onog prostora koji spada u evroatlantsku zonu interesa”, navodi Đenero.

Smatra da prijetnja sankcijama mora uticati na svakog aktera “koji ima crtu racionalnog razmišljanja”.

“Escobar je, razgovorima sa opozicionim liderima, doveo u pitanje Dodikov kapacitet za jedinstvenu politiku disolucije središnje države u BiH. Dodik nema onaj tip moći unutar RS, koji je imao prije nekoliko sedmica”, ističe Đenero.

“Americi Dodik trenutno nije prvi cilj”

Dodaje da američkoj strategiji Dodik trenutno nije prvi cilj.

“Američka ideja je da se najprije riješe odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji i da se ona čvrsto konsoliduje. To će se napraviti kompromisom oko izbornog zakonodavstva koji je već na stolu, onda će doći na red vrlo snažan pritisak SAD”, kazao je Đenero.

Navodi da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji opstruira proces oko izbornog zakonodavstva, fasciniran nacionalističkim populizmom.

“U svemu tome se vidi i interes Rusije  –  izazivanje haosa i nestabilnosti, kako bi destabilizovali EU i SAD-u i atlantskom savezništvu otežali posao konsolidacije ruba Evrope”, rekao je Đenero.

Evroatlantske strukture ne doživljavaju Srbiju kao saveznika”

Govoreći o pismu američkih kongresmena upućenom predsjedniku Bidenu, u kome se traže sankcije Vučiću, kaže da su to sankcije prema cijelom krugu ljudi.

“Činilo se da Vučić nije razumio poruku, groteskno je njegovo najavljivanje da će naći alternativnu grupu kongresmena koja će pisati afirmativno o njegovom režimu. Uspio je izlobirati da Srbija bude pozvana u magareću klupu Samita za demokratiju, čime se prolongira činjenica da evroatlantske strukture Srbiju ne doživljavaju kao savezničku državu”, ocjenjuje Đenero.

Govoreći o podršci Escobara regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, kaže da je riječ o inicijativi koja kopira proces EU integracije i stvara alternativnu mini Uniju na Balkanu, ali da je zapravo vrlo opasna.

“Jasno je definisana imperijalna pozicija Srbije koja učesnike u procesu nastoji dovesti u inferiorni položaj, ojačati dominaciju svoje privrede i zaštititi njen ekskluzivni položaj, unutar nastajuće integracije. Paralelni su neprestani pritisci nepriznavanja suvereniteta država na ovom prostoru”, zaključio je Đenero, prenosi Gradski.me.

Najnovije

Đurašković obišao povrijeđene sugrađane

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, sa saradnicima, posjetio je danas Kliničko-bolnički centar Crne Gore i na Odjeljenju intenzivne njege razgovarao sa dr Blečić o...

Predsjednici država regiona uputili saučešće Đukanoviću zbog tragedije na Cetinju

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću izraze najdubljeg saučešća povodom tragedije na Cetinju uputili su predsjednici država regiona, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Kosova Vljosa Osmani...

GP Nova ljevica: Da li to Abazović, Adžić i Brđanin smišljaju kako da se...

Umjesto da Abazović, Adžić i Brdjanin zbog nesposobnosti i propusta policije još juče podnesu ostavke, pitamo se da li se prethodnih 24 sata smišljalo...

Partizan dobija novog rivala u plej ofu

Partizan bi mogao da dobije novog rivala u plej ofu za Ligu konferencije. Trebalo je da Beograđani igraju protiv malteškog Hamruna. Ipak sada je realno da...

Šaban: Policija odmah došla na lice mjesta

Šef Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Dalibor Šaban kazao je da je policija juče odmah došla na lice mjesta i preduzela sve radnje da ga obezbijedi. “Ako je događaj...

Najčitanije

Povezano

Bojanić Krivokapiću: Narasle ambicije glavnih krivaca za raspad tvoje Vlade

Kad-tad ćeš shvatiti da su do neba narasle ambicije ovih prvih glavni krivac za raspad tvoje Vlade, poručio je bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u...

Krivokapić: Moji omiljeni ministri koji šuruju s neustavnim premijerom nemaju moju podršku

Moji omiljeni ministri koji šuruju s neustavnim premijerom nemaju moju podršku - naveo je na Tviteru bivši premijer Zdravko Krivokapić, uz objavu fotografije iz...

Đenero: Saopštenje URE o akciji Oluja pokazuje da je Abazović Vučićev lakej

Saopštenje građanskog pokreta URA o akciji Oluja nije iznenađujuće, jer je konsistentno sa činjenicom da premijer Dritan Abazović preuzima ulogu lakeja presjednika Srbije Aleksandra...

Eskobar: Zajednica opština sa srpskom većinom ne smije biti država u državi

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve