Ponedjeljak, 24 Januara, 2022
Rubrika:

ĐENERO: “Balkan stabilan ako se zaustavi destrukcija iz Beograda”

Govoreći o pismu američkih kongresmena upućenom predsjedniku Bidenu, u kome se traže sankcije Vučiću, kaže da su to sankcije prema cijelom krugu ljudi

Vlada premijera Zdravka Krivokapića ne funkcioniše, a Crna Gora trenutno nije prioritet Amerike, ocijenio je politički analitičar Davor Đeenero, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Komentarišući nedavnu posjetu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijela Escobara, kaže da se tu ništa neobično nije dogodilo.

“U Crnoj Gori je trenutno prilično konfuzno stanje. Vlada premijera Krivokapića ne funkcioniše, u parlamentarnoj proceduri je kada će cijela priča doći u pitanje. Crna Gora trenutno nije prioritet Amerike”, navodi Đenero.

“Odgovorni Krivokapić, Abazović i Vukšić”

Napominje da je Escobar upozorio da evroatlantizam postaje uslov i za evropsku integraciju, kao i da je Crna Gora u posljednjih godinu napravila veliki korak unazad i da se sve više gleda kao nepouzdana saveznica koja ne ispunjava obaveze iz članstva u NATO-u.

“Taj trend traje od formiranja ove Vlade, a krivica je, prije svega, na premijeru i njegovom zamjeniku koji se bavi bezbjednosnom politikom, a onda i osobi koja upravlja sigurnosnim službama i koja je dovela u pitanje, informacijama koje su davane parlamentarnim zastupnicima, sigurnost najboljih operativaca crnogorskih bezbjednosnih službi“, ukazuje Đenero.

To je, navodi, suprotno NATO standardima i u zemlji koja poštuje procedure se ne smije događati.

Ocijenio je i da Demokratski front ne pokušava stvoriti lažnu sliku o sebi, te da nije akter sa kojim se može razgovarati.

“Balkan stabilan ako se zaustavi destrukcija iz Beograda”

Komentarišući posjetu Escobara Bosni i Hercegovini, navodi da je na djelu “ispipavanje terena” i da će se pravi potezi tek vidjeti.

“U onim krugovima u BiH koji su intenzivno radili na destrukciji te države nastala je zabrinutost. U Beogradu traže izlaz, popuštanje i izbjegavanje potpunog raščišćavanja situacije”, naveo je Đenero.

Kaže da Miloradu Dodiku niko ne može vjerovati i da se oblikuju strategije ograničavanja rizika koji on izaziva.

“Ako se zaustave destruktivni udari iz Beograda, od režima Aleksandra Vučića i njegovih sljedbenika u susjednim državama, na Balkanu možemo obnoviti stanje relativne stabilnosti. Očito da evroatlantskoj strani ističe strpljenje i sve više se govori o definisanju onog prostora koji spada u evroatlantsku zonu interesa”, navodi Đenero.

Smatra da prijetnja sankcijama mora uticati na svakog aktera “koji ima crtu racionalnog razmišljanja”.

“Escobar je, razgovorima sa opozicionim liderima, doveo u pitanje Dodikov kapacitet za jedinstvenu politiku disolucije središnje države u BiH. Dodik nema onaj tip moći unutar RS, koji je imao prije nekoliko sedmica”, ističe Đenero.

“Americi Dodik trenutno nije prvi cilj”

Dodaje da američkoj strategiji Dodik trenutno nije prvi cilj.

“Američka ideja je da se najprije riješe odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji i da se ona čvrsto konsoliduje. To će se napraviti kompromisom oko izbornog zakonodavstva koji je već na stolu, onda će doći na red vrlo snažan pritisak SAD”, kazao je Đenero.

Navodi da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji opstruira proces oko izbornog zakonodavstva, fasciniran nacionalističkim populizmom.

“U svemu tome se vidi i interes Rusije  –  izazivanje haosa i nestabilnosti, kako bi destabilizovali EU i SAD-u i atlantskom savezništvu otežali posao konsolidacije ruba Evrope”, rekao je Đenero.

Evroatlantske strukture ne doživljavaju Srbiju kao saveznika”

Govoreći o pismu američkih kongresmena upućenom predsjedniku Bidenu, u kome se traže sankcije Vučiću, kaže da su to sankcije prema cijelom krugu ljudi.

“Činilo se da Vučić nije razumio poruku, groteskno je njegovo najavljivanje da će naći alternativnu grupu kongresmena koja će pisati afirmativno o njegovom režimu. Uspio je izlobirati da Srbija bude pozvana u magareću klupu Samita za demokratiju, čime se prolongira činjenica da evroatlantske strukture Srbiju ne doživljavaju kao savezničku državu”, ocjenjuje Đenero.

Govoreći o podršci Escobara regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, kaže da je riječ o inicijativi koja kopira proces EU integracije i stvara alternativnu mini Uniju na Balkanu, ali da je zapravo vrlo opasna.

“Jasno je definisana imperijalna pozicija Srbije koja učesnike u procesu nastoji dovesti u inferiorni položaj, ojačati dominaciju svoje privrede i zaštititi njen ekskluzivni položaj, unutar nastajuće integracije. Paralelni su neprestani pritisci nepriznavanja suvereniteta država na ovom prostoru”, zaključio je Đenero, prenosi Gradski.me.

Najnovije

Haos u Kabinetu premijera: Stigla ekipa iz Beograda, vikend je ključan?

U Vladi Crne Gore, tačnije u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića danas vlada, blago rečeno - haos. Kako saznaje Antena M, sinoć na protestu, ali i...

ZABRINJAVAJUĆE Koronavirus: Preminulo 11 osoba, još 756 novopozitivnih

U posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo je čak 11 osoba. Registrovano je 756 novooboljelih, a oporavilo se 1069 osoba. Uskoro opširnije.  

Novaković Đurović: Krivokapić privatizovao Vladu i institucije zbog političkih obračuna

Predlogom smjene potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije, Krivokapić potvrđuje da je privatizovao Vladu i institucije...

Papa Franjo organizuje molitvu za mir u Ukrajini

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo zabrinut je zbog rastućih tenzija u Ukrajini koji prijete miru te pozvao na političke pregovore koji u centar stavljaju "bratstvo umjesto stranačkih...

Otvoren sajt koji Abazovića, Jokovića i poslanike targetira kao izdajnike

Izdaja.me - sajt je koji nastao preko noći, a cilj je da vicepremijera Dritana Abazovića, poslanike koalicije "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije...

Najčitanije

Povezano

Haos u Kabinetu premijera: Stigla ekipa iz Beograda, vikend je ključan?

U Vladi Crne Gore, tačnije u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića danas vlada, blago rečeno - haos. Kako saznaje Antena M, sinoć na protestu, ali i...

OBRAČUN Krivokapić preuzima koordinisanje Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava

Premijer Zdravko Krivokapić preuzeće koordinisanje Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava. Na tom mjestu do sada je vršilac dužnosti bio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Podjećamo, Vlada će na današnjoj...

Krivokapić predložio smjenu Abazovića sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije

Vlada Crne Gore na današnjoj telefonskoj sjednici, glasaće o predlogu premijera Zdravka Krivokapića o smjeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke...

Krivokapić: Kako mogu braniti fotelje oni koji vraćaju mandat narodu

Kako mogu braniti fotelje oni koji traže nove izbore i mandat vraćaju narodu, upitao je premijer Zdravko Krivokapić reagujući tako na navode pojedinih političkih partija da...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve