Ministar prosvjete Damir Šehović primio je danas Kostu Vukićevića, učenika Gimnazije “Slobodan Škerović”, koji je osvojio bronzanu medalju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO) u Moldaviji.

Ministar prosvjete Damir Šehović i Kosta Vukićević

“Učenici poput tebe, ulivaju nam optimizam i pokazuju da sve što radimo nije uzalud, te da je Crna Gora u znanju konkurentna na međunarodnom nivou”, kazao je Šehović.

On je dodao da je obrazovni sistem ponosan na rezultate koje Kosta pokazuje iz godine u godinu, a još više na njegov entuzijazam i vrijedni rad na sebi, u namjeri da postigne još bolje rezultate.

“Ne samo obrazovni sistem, već cijelo naše društvo trebalo bi da bude ponosno na učenika poput tebe, koji je pokazao, da kada je u pitanju znanje, veličina države iz koje dolazi nije presudna, jer naša mala zemlja danas ima jednog od tri najbolja matematičara na Balkanu u konkurenciji srednjoškolaca. Važna je posvećenost, a ti si dokazao da se vrlo ozbiljno baviš talenatom koji posjeduješ”, rekao je Šehović.

On je naglasio da je Ministarstvo odlučno u promociji talenata, te da je u tom cilju osnovan Fond za kvalitet i talente iz kojeg je i Kosta nagrađen prošle godine, kao i da ga sigurna nagrada očekuje i ove godine.

Kosta je objasnio na koji način se odvijalo takmičenje u Kišinjivu i kakva je bila konkurencija. On se osvrnuo i na pripreme za takmičenje koje su trajale, kako je rekao, gotovo cijelo drugo polugodište.

Prema njegovim riječima, ljubav prema matematici naslijedio je od majke, koja je profesor matematike na fakultetu, a još jedno od polja njegovog interesovanja je programiranje.

U nadi da će za Crnu Goru ostvariti zapažene rezultate, za četiri dana Kosta će otputovati u Azerbejdžan na Svjetsku matematičku olimpijadu, gdje će se okušati u još jačoj konkurenciji.

Kako je rekao, ostvareni rezultati na svjetskom takmičenju odveli bi ga korak dalje, ka nekom od prestižnih svjetskih univerziteta, gdje bi on želio da nastavi školovanje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve