Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Sakupljeno preko 200 kesa komunalnog otpada

Akciju je, dodaju, podržala i pomogla organizacija Zero Waste Montenegro

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu juče je uz, kako navode iz te inicijative, svesrdnu pomoć Opštine Mojkovac i njenog komunalnog preduzeća “Gradac”, organizovala akciju čišćenje i odvoza smeća sa Sinjajevine na potezu Štitarica – katun Okrugljak.

Akciju je, dodaju, podržala i pomogla organizacija Zero Waste Montenegro.

“Sa više kritičnih lokacija gdje se smeće godinama nekontrolisano odlagalo, sakupili smo više od dvije stotine velikih kesa sitnog otpada, ali i drugi gabaritni otpad (gume, šporeti, namještaj…). Takođe, uklonjene su i velike količine odbačene vune koja se, nažalost, zbog niske otkupne cijene i nezainteresovanosti tržišta, u najvećoj mjeri prestala koristiti”, naveli su u saopštenju.

Kako su istakli, budući da ne postoji organizovan odvoz smeća sa katuna, stanovnici ovog područja u velikoj mjeri otpad pale ili ga u sopstvenoj režiji odvoze sa planine.

“Ovo je prva u nizu akcija koje organizacija Sačuvajmo Sinjajevinu u saradnji sa lokalnim samoupravama planira da sprovede i obuhvati cijelu planinu i sve njene katune. Takođe, naša organizacija radi i na iznalaženju trajnog rješenja za ovaj problem”, naglasili su iz Građanske inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu.

Nadaju se, kažu, da će odziv na sledeću akciju biti masovniji kako bi efikasnije i brže uklonili sav otpad za planine. Jučerašnja akcija bila je, navode, i jedno divno druženje i primjer solidarnosti koja je neophodna za bilo kakav društveni napredak.

“Posebnu zahvalnost dugujemo mašinisti Vesku Živkoviću i vozačima Goranu Jokiću i Vasu Božoviću, koji su subotu koja im je trebala biti neradna proveli za volanom. Zahvalnost dugujemo i komunalnoj policajki Vanji Jokić, koja nije službeno bila na planini, već je nakon završene smjene u tri sata ujutru, ipak došla na Sinjajevinu da pomogne akciju, kao i predstavniku Opštine Mojkovac Radovanu Vidojeviću koji je bio neumoran tokom cijelog dana”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Žabljačanin
26.09.2022-05:08 05:08

“NVO” koja je na platnom spisku OKG SPC,sa zadatkom “Sacuvajmo Sinjajevinu za Ruske i Srpske trupe”.Prozreni ste i odgovarat cete veoma brzo za neprijateljsko djelovanje.Samo Kepec iz Kremlja da zglajza.