Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

General Simović da upita Vučića i Šešelja – đe su im se kao vojnici Austrougarske borili prađedovi u I svjetskom ratu?

Postavljam pitanje, nijesam primjetio da ga je neko nekada postavio: Đe su bili prađedovi Šešelja i Vučića u Prvom svjetskom ratu, na kom su se frontu borili, u koga su pucali - u Srbe, Crnogorce, ili Ruse?

Piše: Miroslav Ćosović

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović održao je 16. novembra 2022. godine na nekoj svečanosti govor u kom je veličao srpskog nacistu i saradnika njemačkih nacista Dražu Mihailovića, a kritikovao Josipa Broza Tita koji je tokom II svjestkog rata bio na čelu snaga koje su se borile protiv okupatora.

GENERAL MILOSAV SIMOVIĆ JE GOVORIO O TITOVOM UČEŠĆU U PRVOM SVJETSKOM RATU

Besjedeći o Prvom svetskom ratu, Simović je govorio o srpskom oficiru Draži Mihailoviću i austrougarskom podnaredniku Josipu Brozu, sljedeće: “U Prvom svetskom ratu, u Bici na Drini, na visovima od Gučeva do Mačkovog kamena, u isto vreme, mladi podnarednik 42. domobranske divizije austrougarske vojske Josip Broz ubijao je Srbe, a mladi oficir srpske vojske Dragoljub Mihailović branio je Srbe. Oni su se borili za svoje države, za svoje narode, za svoje vojske, ali je van pameti da danas jedan, ne mali broj Srba, više voli Josipa Broza od Dragoljuba Draže Mihailovića.”

Srbija je zemlja u kojoj državni vrh njeguje srpski nacizam, to jest, mržnju prema drugim narodima. General Simović je u govoru prosipao mržnju prema Josipu Brozu, čovjeku kojem je nekoliko žena bilo pravoslavne vjere, čovjeku koji je Vojvodinu naselio pravoslavcima te na taj način napravio je većinski pravoslavnom pokrajinom, čovjeku zahvaljujući kome je Beograd bio daleko razvijeniji od velikog dijela ostatka Jugoslavije i čovjeku za koga niko normalan ne može reći da je bio nacionalista.

Srpski nacisti su oduševljeno dočekali generalove riječi, pa je tako izvjesni profesor Dejan Antić sa filozofskog fakulteta u Nišu, za sajt “Srpska istorija”, dao izjavu: „Istina je da je Tito za vreme Prvog svetskog rata bio pripadnik 42. domobranske pešačke divizije, poznatije kao Vražja divizija, čije su redove popunjavali Hrvati sa područja Hrvatske i Slavonije. Vražja divizija važila je za udarnu pesnicu austrougarske vojske i njeno ljudstvo je aktivno učestvovalo u bitkama na Ceru i Кolubari. Кao pripadnik 10. čete, 3. bataljona, 25. pukovnije 42. domobranske divizije Josip Broz Tito, potonji sin naših naroda i narodnosti borio se protiv Srba na ratnim poprištima od Drine preko Gučeve do Mačkovog kamena. Njagova 25. pukovnija posebno se isticala po svireposti i okrutnosti nad srpskim civilnim stanovništvom Podrinja, Jadra i Mačve.“ (“Аntić: General Milosav Simović izgovorio istinu o Josipu Brozu Titu”, portal Srpska istorija)

UČEŠĆE PRAVOSLAVACA U VOJSCI AUSTROUGARSKE U PRVOM SVJETSKOM RATU

Iza borbe Josipa Broza protiv Srba u Prvom svjetskom ratu nije stojala nikakva lična mržnja prema Srbima, on je mobilisan kao 22-godišnji Hrvat u višenarodnoj Austrougarskoj, isto kao i stotine hiljada drugih mladića.

Ivan Matović opisuje austrougarsku okupaciju Crne Gore: „Po pokorama je upamtio i žandarme cara Franje. Njihova stanica je austrougarska bila samo po nazivu – u njoj su, uglavnom, bili Ličani, Krajišnici, Banijci i Kordunaši, većinom Srbi a sve ’zlice i krvavci’, ukoljice i dušmani. Oni bi noću, na osnovu dostava doušnika, upadali na ognjišta, gdje bi čeljad stavljali na nečuvene muke kako bi priznali gdje je sakriven i zadnji perper ili oka žita, pa je bivalo da domaćina tjeraju da bosonog gazi po raspaljenoj žeravici, a domaćici, pred mužem i djecom, vežu pod suknju razjarenu mačku, pa štapovima tuku obadvije. Iz ‘sjemena zla domaćeg’ proklijao je i pokoji špijun i lopuža, lažov i gulikoža, lakomac i nevjera, pa je taj ološ, videći u okupaciji i narodnoj nesreći svoju šansu, izmilio iz ‘gujinih rupa’ i bezdušno nasrtao na nejač. Od svih nasilnika sirotinju u Zavali su, kao i drugdje, štitile komite – tamo gdje se i one, u međuvremenu, nijesu prozlile i propsile…“ (Ivan Matović, Arso R. Jovanović – Vojskovođa s oreolom mučenika, feljton „Pobjeda”, 4. avgust 2007)

Srpski nacisti često pominju učešće Josipa Broza u Prvom svjetskom ratu, pa je konačno vrijeme da se postavi jedno pitanje. Dva glavna nacista u Srbiji, otac modernog srpskog nacizma u Srbiji Vojislav Šešelj (”Hrvate ćemo klati zarđalim kašikama”) i njegov učenik Aleksandar Vučić (”Za jednog ubijenog Srbina, strijeljaćemo 100 muslimana”) su porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja je bila u sastavu Austrougarske kada je 1914. počeo Prvi svjetski rat. Prađedovi Šešelja i Vučića su morali biti mobilizovani za učešće u Prvom svjetskom ratu. O tome Šešelj i Vučić javno nikada nijesu ni riječ rekli, a 30 godina su na javnoj sceni.

Postavljam pitanje, nijesam primjetio da ga je neko nekada postavio: Đe su bili prađedovi Šešelja i Vučića u Prvom svjetskom ratu, na kom su se frontu borili, u koga su pucali – u Srbe, Crnogorce, ili Ruse?

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

17 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
04.12.2022-00:33 00:33

Preci ovoga prvoga su najprije sa fesovima na glavama jurišali na slobodnu Crnu Goru, a poslije zamijenili fesove za austrougarske kape i ponovo kidisali na naše pretke. Odvratna goveđa glava i danas bljuje otrov na Crnu Goru. Iver ne pada daleko od klade.

Rale
04.12.2022-02:35 02:35

Ne mora znaciti da su se borili i Austrougarskoj vojsci. Mnogi srbi su dezertirali i bezali na stranu Srbije. Sto se tice Draze jedno pitanje za Vas. Zasto ako je draza bio saradnik Nemaca oni raspisuju poternicu za njim zasto se vuce 4 godine po sumi i zasto su ga Amerikanci odlikovali posle rata. Zasto ga je odlikovao De Gol? Takodje zasto Nikson pogvalno govori o Drazi zbog caga ga hvali Regan? Magazin Tajm pise pohvalno o njegovoj borbi a Nemci streljaju po Srbiji Cetnike? U Americi se snima film o cetnicima a glavni junak stripova je upravo Draza. Mnoga… Pročitaj više »

@@@@
04.12.2022-11:24 11:24
Reply to  Rale

Jedno pitanje za tebe.Kako je jedan od najvecih oficira Drazinih ne znam cin Lasic poginuo kod Doma JNA po sred Podgorice i sa njim desetine cetnika a od saveznickoga bombardovanja.Kako je mogao biti naoruzan pored Njemaca ako ne saradjuji i drugo kako su cetnicki zatvori bili po sred Podgorice i zasto su Njemci dali cetnicima visak kamiona za odstupanje prema Bosni.Kako su cetnici vrsili strijeljanja i na Cepurcima?

Komita
04.12.2022-14:48 14:48
Reply to  @@@@

Koji bre cetnici?!?!? Za komunjare su svi koji nisu bili u partizanima bili cetnici. Kakva propaganda i glupost. U Crnoj Gori NIJE bilo cetnika vec crnogorska narodna vojska pod komandom Pavla Djurisica. Takodje, posle Velikog rata, nije bilo komita vec ustasa, kako su sebe i nazivali oni koji su se borili protiv ulaska CG u kraljevinu SHS.

nenad_mne
11.12.2022-12:35 12:35
Reply to  Rale

Pošto si “upućen”, batali politička odlikovanja, no namreci koje su to velike bitke vodili protiv Njemaca? (Odlikovanje odAmera dobio za spašavanje500 pilota, a partizani spasili 2500! Nije dobio odlikovanje za borbu protiv zajedničkog neprijatelja!

Merlin
04.12.2022-05:06 05:06

“Zemlja u kojoj državni vrh njeguje srpski nacizam, to jest, mržnju prema drugim narodima.” — Zašto živiš u toj zemlji i zašto se u njoj besplatno školovalo, lečilo, zaposlilo pola tvoje rodbine? Zašto ne živiš u Sarajevu, Zagrebu,Tirani ili Briselu ? “Zahvaljujući kome je Beograd bio daleko razvijeniji od velikog dijela ostatka Jugoslavije”– Beograd je bio razvijen i glavni grad i prve Jugoslavije. Zašto ste vi još uvek nerazvijeni, a u NATOu ste ? U Titovoj SFRJ nisu postojali Bošnjaci, CPC, crnogorski i bosanski jezik, CG je imala trobojku a u školama se učilo da su CG i SR bratske… Pročitaj više »

@@@@
04.12.2022-11:26 11:26
Reply to  Merlin

Aonda su Srbi napali Sloveniju Hrvatsku Bosnu Kosovo a pred krraj CG a na kraju ce se izmedju sebe poubijati.

Nezavisni
04.12.2022-10:09 10:09

Bravo gos. Ćosoviću odlično pitanje.
Gdje su bili , bili su na Mojkovcu bili su se protiv crnogoraca. Srbe ne boli Mojkovac jer su ginuli crnogorci.
Ništa ne boli kao istina !

Merlin
04.12.2022-11:11 11:11
Reply to  Nezavisni

A na Mojkovcu ste zajedno bili sa Albancima, Hrvatima i muslimanima ? Sve vam se pobrkalo… :)

@@@@
04.12.2022-11:18 11:18

Moj djed se na strani Srbijanaca borio protiv Srba izmedju ostalih

@@@@
04.12.2022-13:01 13:01

istinita prica oficira Srbije glasi ovako U prvom napadu na Srbiju Srbijanci pobijede i Austrougari se vecinom predaju ali jedan bataljon kod Beograda se bori krvnicki i gine se na obije strane.Oficir stupi u vezu sa protivnikom i pita zasto se ne predaju kad su se svi predali.DJE STE VI CULI DA SE SRBI PREDAJU stize odgovor PA I MI SMO SRBI AJVANU.MI SE NE PREDAJEMO uporan je austrougarski oficir N e znam kako je zavrseno

Dragoljub Kneževic
04.12.2022-13:30 13:30

Jedno pitanje za autora teksta, gdje se tvoj med po majci borio i gdje odstupio

Robert
04.12.2022-22:19 22:19

Šta je to – med? Med i saće? Pčele?

joja
04.12.2022-18:02 18:02

To trebaju istoricari da istraze sve knjige i sve sto ima zapisano o nihovim pradedovima , Ne bi bilo prvi put da su mnogi u to vreme usli u Srbiju bez dokumenata kao da ikm je sve spaljeno , nasa naivna vlast bi ih upisivala po imenu koje oni kazu , 1993 meni je sin bio na rehabilitaciji i video sam kako se dobija ratna invalidost, a covek pao sa kruske i ili nekog drveta ili sena ali njihov covek je tu da popuni da ga je strefio snajper , eto tako se dobijala i penzija i tudja nega, dok… Pročitaj više »

Ancy
04.12.2022-19:42 19:42

Nijesu postojali zato što su im smrdi oduzeli ta prava.

nenad_mne
11.12.2022-12:31 12:31

Ka i uvijek, bili su uz tadašnju vlast!

nenad_mne
11.12.2022-13:36 13:36

Ovakvi generali su i vodili ratove u bivšoj namdomovini, a znamo kako su prošli! Kakvi generali, takva i vojska!