Gdje je “isparilo” 2,8 miliona eura duga za komunalije?: Tužilaštvo uveliko ispituje da li Lazurenkova kompanija oštetila kasu opštine Budva

Specijalno državno tužilaštvo uveliko ispituje da li je u kompanija “Beppler & Jacobson Montenegro”, ruskog biznismena Igora Lazurenka, oštetila kasu opštine Budva za više miliona eura, potvrđeno je portalu Standard u SDT. 

Izviđaj je i dalje u toku i da se sprovodi vještačenje po vještaku građevinske struke. Imajući  u vidu fazu u kojoj se nalazi ovaj predmet više podataka o istom ne možemo dati“, saopštili su nam u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Nešto ranije, specijalni policijski tim SDT-a zatražio je od predsjednika opštine Budva Dragana Krapovića da im dostavi imena opštinskih službenika koji su od 2010. do 2015. obračunavali komunalije hotelu Avala.

Kako saznaje portal Standard, tužitelji sumnjaju da je Lazurenkova kompanija imala podršku nekog u opštini Budva ko je, svjesno žmurio na višegodišnja neplaćanja komunalija za hotel Avala.

Presedan opštine

Dug za komunalije hotela Avala kulminirao je 2014. godine kada je premašio pet miliona eura.

Obećanja da će uplatiti dug nijesu ispunjena, zbog čega opština Budva u decembru 2014. godine blokira račun kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro” i naplaćuje prinudnim putem 1.800.000 eura.

Nakon toga, u januaru 2015. godine račun firme je ekspresno deblokiran, pod uslovom da dug od četiri miliona eura plate u četiri rate. Takođe, opština je zaprijetila da će im ukoliko ne plate dug ponovo blokirati račun 1. maja 2015.

I pored upozorenja, Lazurenkova firma nije uplatila ni cent u opštinsku kasu.

Sa druge strane, umjesto da blokiraju račun, čelnici opštine donose odluku da, vjerovali ili ne, smanje preduzeću “Beppler & Jacobson Montenegro” dug za komunalije na 2.600.000 eura. Po kojem osnovu i danas je nepoznanica.

Zatim od 2.600.000 eura odbijaju im prethodno prinudno skinutih 1.800.000 eura i dolaze do cifre da Lazurenko duguje Budvi svega 800.000 eura.

Zatražili su da 800.000 uplati u četiri rate, od čega je Lazurenkova kompanija uplatila svega 200.000, a ostatak je prebijen na račun, navodnih, reprezentacija i troškova koje je pomenuta kompanija imala za izgradnju trafostanice.

Četiri rješenja, svako sljedeće na štetu opštine

Opština Budva je donijela četiri rješenja, od kojih je svako sljedeće bilo na štetu opštinskog budžeta.

Prvo je donijeta odluka o naplati duga od 4.800.000. Drugim rješenjem dug je iznosio 4.050.000 eura, a trećim 2.600.000 eura i od njega je odbijeno 1.800.000 eura, koji su prinudno naplaćeni. Četvrto rješenje bilo je o kompezanciji kojom je, navodno, prebijen sav dug za komunalije.

Zanimljivo, prostom matematikom dolazimo do činjenice da je od prvog rješenja od 4.800.000 eura opština Budva naplatila svega dva miliona eura (1.800.000 eura prinudna naplata i 200.000 koje je “Beppler & Jacobson Montenegro” uplatio).

Šta se desilo sa 2.800.000 eura za sada je nepoznanica i to je, između ostalog, predmet istrage tužilaštva.

Takođe, tužilaštvo provjerava ko je godinama dozvoljavao firmi Lazurenka da ne plaća komunalije.

Sumnjiva privatizacija Avale i Bjanke

Pored ovog, SDT ponovo je pokrenulo izviđaj o sumnajma da je prilikom kupovine hotela Avala i Bjanka oprano blizu 70 miliona eura, kroz razne forme ugovora koje su uglavnom na posredan način, preko Paname i Djevičanskih ostrva, dolazile iz rurske naftne komapnije TNK-BP.

Specijalno tužilaštvo ovaj predmet otvorilo još 2016. godine, kada je privrimeno bila i blokirana imovina kompanije ”Beppler & Jacobson”, koja gazduje hotelima Avala i Bjanka. Međutim, zbog unutrašnje organizacije tužilaca u SDT došlo je do zastoja u procesu istraživanja ovog slučaja. Naime, tužilac Saša Čađenović stigao je gotovo do finiša istrage, a onda je zbog prezauzetosti u drugom predmetu, ovaj slučaj morao da prepusti koleginici Stojanki Radović, koja je nedavno ispočetka pokrenula slučaj. Uprkos, pitanjima i urgencijama, portal Standard nije dobio zvaničan odgovor SDT-a povodom ovog slučaja.

Nezvanično, tužiteljka Radović je započela saslušanja svjedoka, a portal Standard saznaje da je u njenim rukama i kompletna dokazna građa – ugovori, kopije elektronske pošte, serfikati i druga dokumentacija, koja ukazuje na funkcionisanje cjelokupne šeme pranja desetina miliona eura, koje su završile u Crnoj Gori.

izvor: standard.co.me

Komentari

avatar