Četvrtak, 30 Juna, 2022
Rubrika:

Galić: Značaj imunizacije za javno zdravlje je neprocjenjiv

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, uz podršku svojih partnera SZO i UNICEF-a organizovao je u Hotelu Palas u Petrovcu, seminar na temu ''Imunizacije: danas i sjutra''

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, uz podršku svojih partnera SZO i UNICEF-a organizovao je u Hotelu Palas u Petrovcu, seminar na temu: “Imunizacije: danas i sjutra”, koji će trajati do 29. aprila, a povodom Evropske nedjelje imunizacije koja se obilježava od 24. do 30. aprila ove godine. Značaj imunizacije za javno zdravlje je neprocjenjiv, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Kako je saopšteno iz IJZ-a, cilj seminara je podizanje svijesti građana o važnosti imunizacije u prevenciji bolesti, zaštiti zdravlja, obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života za sve.

Takođe, dodaju, akcenat je na povećanju obuhvata vakcinacijom u zaštiti od zaraznih bolesti za koje su obezbijeđene djelotvorne i bezbjedne vakcine, s posebnim osvrtom na značaj HPV vakcine u prevenciji raka grliće materice i Programom započinjanja HPV vakcinacije u Crnoj Gori, u septembru 2022. godine.

Značaj imunizacije za javno zdravlje je neprocjenjiv, poručio jeGalić.

”Evropska nedjelja imunizacije obilježava se svake godine u cilju podizanja svijesti o povećanju obuhvata vakcinacijom i time doprinijelo zaštiti od zaraznih bolesti za koje imamo djelotvorne i bezbjedne vakcine. Imunizacija predstavlja najbržu, najdjelotvorniju i ekonomski najopravdaniju mjeru koja direktno utiče na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Značaj imunizacije za javno zdravlje je neprocjenjiv. Mnoge zarazne bolesti koje su nekada predstavljale prvorazredne zdravstvene probleme zbog obolijevanja, umiranja ili invaliditeta danas su eliminisane ili svedene na sporadične slučajeve”, ističe on.

Osim individualne zaštite koju postižemo vakcinacijom, sprovođenjem programa obavezne vakcinacije djece određenog uzrasta, postižemo, kaže Galić, visoke stope kolektivnog imuniteta.

“Za bolesti koje se prenose s čovjeka na čovjeka, ukoliko se postigne dovoljan obuhvat vakcinacijom prenos bolesti će biti prekinut – oni koji prime vakcine će će zaštiti onu djecu koja zbog medicinskih razloga ne smiju biti vakcinisana. Za zarazne bolesti i njihove prouzrokovače ne postoje granice. Kada bi se prestalo sa vakcinacijom ili kada bi obuhvati bili toliko niski, došli bi u situaciju da se neke zarazne bolesti ponovo vrate. Izuzetno je važno da se vakcinacija kod djece sprovodi po kalendaru, tj, da se vakcinacija ne odlaže”, naglasio je direktor IJZ.

Poslednjih godina, kako dodaje, mnogo se govori o bezbjednosti vakcina.

“Sve vakcine koje su u upotrebi u Crnoj Gori korist od primjene uveliko nadmašuje potencijalni rizik od nuspojava. Ta korist odnosi se na sprječavanje bolesti i njenih komplikacija, koje mogu ugroziti život djeteta.Za sve vakcine koje su u Programu obaveznih imunizacija odnos koristi i rizika od vakcinacije je u prilog vakcinacija, a nuspojave se redovno bilježe i prate u svrhu pravovremene intervencije i zaštite zdravlja stanovništva. Ogroman istorijski značaj vakcinacije, cvrsti naučni dokazi koji govore u korist vakcina, pravo svakog djeteta na zdravo, bezbjedno i srećno odrastanje ne ostavljuju prostor nepovjerenju i sumnjičavostiu važnost vakcinacije kao najefikasnije i najefektivnije mjere u prevenciji zaraznih bolesti, ukupnom zdravlju čovječanstva, poboljšanju životnog standarda i produženju životnog vijeka”, istakao je Galić , direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

“Osnovna misija Instituta za javno zdravlje Crne Gore, jeste unapređenje i očuvanje zdravlja stanovništva, te stoga još jednom pozivamo sve članove društva da zajedno doprinesemo promovisanju vakcinacije koja se pokazala kao jedna od najdjelotvornijih i najisplativijih zdravstvenih intervencija za postizanje optimalnog zdravlja cijelog društva”, poručili su iz IJZ.

Pored domaćih stručnjaka iz ove oblasti učešće na seminaru će uzeti eminentni stručnjaci SZO koji će predstaviti relevantna komparativna iskustva zemalja uključujući Portugal, Škotsku, Dansku i Španiju. Takođe, na konferenciji su predstavljeni rezultati i izazovi u sprovođenju programa imunizacije u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Podsjećajući da uz sanitaciju, antibiotike i ishranu, vakcinacija predstavlja jednu od najvažnijih javnozdravstvenih intervencija, Mina Brajović, šefica SZO Kancearije u Crnoj Gori istakla je da je mjera uspjeha vakcinacije broj sačuvanih života širom svijeta.

Prema njenim riječima, raspoloživi podaci najnovijih modeliranja ukazuju da je zahvaljujući imunizaciji u 98 zemalja niskog i srednjeg nivoa razvoja spriječeno 37 mil. smrtnih ishoda u periodu od 2000.-2018.god.

Ona je dodala da podaci nedvosmisleno potvrđuju da ulaganje u imunizaciju donosi zagarantovanu dividendu. Samo 1$ uložen u planiranje i sprovođenje programa imunizacije donosi 20$ kroz sačuvano zdravlje i živote. Zahvaljujući ovom moćnom oružju, do sada su iskorijenjene i eliminisane opasne zarazne bolesti .

Brajović je podsjetila da su se zemlje članice SZO u regionu Evrope obavezale na eliminaciju malih boginja i rubele.

“Prema podacima SZO, do sada je 29 zemalja EURO Regiona eliminisalo endemsko obolijevanje od malih boginja. Posebno ohrabruje napredak u eliminaciji cervikalnog kancera o čemu svjedoče iskustva i podaci sada več iz značajnog broja zemalja EURO regiona.”

Podsjećajući da je 38 od 53 zemlje EURO regiona uvelo rutinsku imunizaciju protiv HPV virusa, Brajović je pozdravila odluku Crne Gore na stvaranju pretpostavki za uvodjenje HPV vakcinacije od septembra tekuće godine.

Uprkos činjenici sto su sa programima imunizacije ostvareni sjajni rezultati, SZO je zabrinuta, prema riječma Brajović, budući da značajan br zemalja EURO regiona registruje značajan pad obuhvata vakcinacijom, nejednaku dostupnost vakcinama i opadanje povjerenja u vakcinaciju.

Bez sumnje, po njenom mišljenju, “ulje na vatru dodala je i pandemija sa svojim pogubnim uticajem na sprovođenje j esencijalnih servisa uključujuči i imunizaciju”.

Kako je istakla, podaci “Institute for Health Metrics and Evaluation” jasno ukazuju da je 25 godina napretka u povećanju obuhvata vakcinacijom eliminisano, što je uvertira povećanja rizika ponovnog javljanja vakcino-preventabilnih oboljenja i ugrožavanja napretka za postizanje drugih globalnih zdravstvenih ciljeva. Istovremeno, ona je ukazala da je nizak obuhvat MMR vakcinom u Crnoj Gori razlog za posebnu zabrinutost.

“Ovo treba da brine sve kreatore javnih politika jer “slabosti u sprovođenju imunizacije otvaraju vrata ne samo za vakcino preventabilne bolesti,već i siromaštvo i produbljivanje nejednakosti.” Ne smijemo zaboraviti “ da je realizacija najmanje 14 od 17 ciljeva nacionalne agende održivog razvoja uslovljena mjerom uspjeha u sprovođenju programa imunizacije”, dodala je Brajović.

Iz IJZ ističu da ulaganje u imunizaciju mora biti nacionalni, strateški prioritet i zadatak svih.

“U mjesecima i godinama pred nama, programi imunizacije u Crnoj Gori i u regionu moraju insistirati na povećanju obuhvata, catch up imunizaciji u populaciji djece i odrsalih, kao i integrisanju migranata i izbjeglica u ove servise. Posebno je važno raditi na jačanju kapaciteta kako bi se programi imunizacije nesmetano realizovali i u slučaju akutnih kriza ili kriza u produženom trajanju.

Usvajajući SZO Program rada i Mapu puta za unaprjeđenje zdravlja u zemljama zapadnog Balkana, kao platformu za sprovođenje Evropske agende za imunizaciju do 2030, Crna Gora se dodatno obavezala da intezivira aktivnosti i napore na promociji imunizacije”, navodi se u saopštenju.

Brajović je dodala da je uspješno sprovođenje imunizacije okosnica zdravstvenog sistema i od nemjerljivog značaja za efikasnu pripremljenost i odgovor tokom zdravstvenih kriza, ali i ključ prevencije “dvostrukih epidemija” nakon popuštanja mjera i otvaranja društava u toku COVID 19 pandemije.

“Efikasan odgovor na izazove koji prate program imunizacije u Crnoj Gori i region traži redefinisani pristup u skladu sa principima sadržanim u Evropskoj agendi imunizacije , koji podrazumijeva djelovanje na lokalnom nivou, promociju jednake dostupnosti vakcinama, kao i insistiranje na imunizaciji u svim fazama života , kao imperativa kako niko ne bi bio zaboravljen”, zaključila je  Brajović.

Najnovije

Putin: Odgovorićemo istom mjerom na ulazak Švedske i Finske u NATO

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te...

Plantaže rade na procjeni štete od grada: Ovakva nepogoda nije zabilježena 30 godina

Plantaže aktivno rade na procjeni štete od grada, koji je prošlog četvrtka zahvatio područje Podgorice, rekla je Pobjedi direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Milena Mugoša. Navela...

Zemljotres u BiH, osjetio se i u Crnoj Gori

Zemljotres jačine 4,8 po Rihteru osjetio se jutros širom Bosne i Hercegovine. Prema informacijama Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar zemljotresa bio je 10...

Abazovićeva Vlada u riziku zbog prijedloga Temeljnog ugovora sa SPC

Izdaja Crne Gore, kapitulacija države pred Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), farsa – neke su od ocjena dijela političkih partija na radnu verziju teksta Temeljnog...

UŽIVO Džonson: To što je Putin učinio u Ukrajini je zlo, Amnesti: Ruski napad...

Danas je 127. dan rata u Ukrajini.  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je prihvatio poziv da prisustvuje jesenjem samitu G20 na Baliju,...

Najčitanije

Povezano

Uhapšen zaposleni u IJZ: Nakon razgovora sa doktorkom prislonio joj pištolj na stomak, pretresom stana pronađen arsenal oružja

Policija je uhapsila Jovicu Obradovića (63), zaposlenog u Institutu za javno zdravlje (IJZ) , zbog sumnje da je prijetio doktorici Sandri Đuranović. Incident se, navode u policiji, dogodio...

Mjere će zavisiti od toka epidemije

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić poručio je da će mjere u Crnoj Gori zavisiti od epidemiološke situacije, te da ćemo tek vidjeti na...

Važeće epidemiološke mjere ostaju na snazi i naredne dvije sedmice

Važeće epidemiološke mjere protiv koronavirusa, ostaju na snazi i naredne dvije sedmice, odnosno do 30. juna, odlučila je Vlada Crne Gore, saglasno trenutnoj epidemiološkoj...

53 nova slučaja, bez preminulih

Od jučerašnjeg presjeka u Crnoj Gori registrovana su 53 nova slučaja koronavirusa. U posljednja 24 sata nije bilo smrtnih ishoda povezanih sa koronom, saopšteno...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve