Subota, 4 Decembra, 2021
Rubrika:

Galić: Aktuelne mjere ostaju na snazi, ne razmišljamo o zaključavanju države

Kako je dodao, u posljednje dvije nedjelje, broj zaraženih je opao oko 25 odsto, a zabilježen je i pad hospitalizacija oko osam odsto

U svjetlu ažuriranja protivepidemijskih mjera, u svijetu je trend, a i Crna Gora ga prati, da se prednost daje vakcinaciji. Imunizacija vodi ka dodatnoj liberalizaciji epidemioloških mjera. Za sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore, ali mi pratimo epidemiološku situaciju i shodno njoj, mjere će biti prilagođavane situaciji na terenu. Konkretno, aktuelne mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Kako je dodao, u posljednje dvije nedjelje, broj zaraženih je opao oko 25 odsto, a zabilježen je i pad hospitalizacija oko osam odsto.

Kada se pogleda stanje od 1. avgusta do 18. oktobra, podaci IJZCG pokazuju sljedeće:

Od 1. avgusta do 18. oktobra 2021. godine u Crnoj Gori je zaraženo 36.515 ljudi. Oporavilo se 98,9 odsto. Nažalost, 1,1 odsto zaraženih je preminulo.

Osam od 10 preminulih pacijenata su bile nevakcinisane osobe. Svi preminuli mlađi od 40 godina su takođe bili nevakcinisani. Bez obzira na to što su neposredni uzročnici smrti bili najrazličitiji, zajednčki imenilac im je to što su svi bili nevakcinisani.

Najviše preminulih je između 70 i 79 godine.

Odluka o Sputnjiku narednih dana

“Aktuelna tema ovih dana je Sputnjik V. Institutu za ljekove i medicinska sredstva, kao što su i saopštili, podnijet je zahtjev za uvoz dodatnih količina vakcine Sputnik V, 40 hiljada doza, koji se trenutno nalazi u postupku stručne procjene. U Institutu se svaki zahtjev procjenjuje u skladu sa propisanim postupcima kojima su implementirani evropski i međunarodni standardi koji garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka. U skladu sa zakonom, za imunološke ljekove odobrava se svaki pojedinačni uvoz, odnosno vrši kontrola kvaliteta prije njihovog stavljanja u promet, odnosno upotrebe. Prema informacijama iz CInMED-a, odluka u vezi sa upotrebom Sputnjika V biće poznata u toku narednih sedam dana i to će biti konačna odluka u vezi sa primjenom ove vakcine koju dio građana uporno čeka i mi smo je obezbijedili.

Mi koristimo vakcine koje preporučuju Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Svjetska zdravstvena organizacija, ali to ne znači da ne treba da se primjenjuju druge vakcine koje su, u slučaju Crne Gore, prethodno ispitane i za koje CInMED garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost. S druge strane, Sputnjik V se koristi u 70 zemalja svijeta – od regiona, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine do nekih zemalja članica EU poput Mađarske. Zdravlje građana je prioritet, a vakcinacija, pokazuju podaci i iz naše zemlje, u najvećem procentu štiti od najtežih oblika bolesti”, kazao je Galić.

Radulović: Sve češći prijemi pacijenata nakon preležane bolesti

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da se na bolničkom liječenju nalazi 354 pacijenta sa koronavirusom. To je, kako je rekla, oko osam odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije.

Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore -126.

”Osamdeset odsto pacijenata su nevakcinisani građani. Podaci iz naše bolnice podržavaju sve svjetske naučne studije koje ukazuju da imunizacija, u najvećem procentu, štiti od razvoja najtežih kliničkih slika”, rekla je ona.

Naglašava da su u KCCG sve češći prijemi pacijenata nakon preležane bolesti, pa se ljekari, osim protiv same infekcije, bore i protiv njenih posljedica koje su sve žešće, a to se posebno odnosi na srčane i moždane udare.

”Pacijenti, sem respiratornih posljedica, imaju kardiovaskularna oštećenja, pa je za očekivati da i u budućnosti imamo sve više pacijenata u klinikama koje se bave ovim bolestima, a to su Klinika za bolesti srca i Klinika za neurologiju. COVID 19 je opasan po sebi, ali njegove reperkusije mogu da budu znatno ozbiljnije”, istakla je Radulović.

Broj pacijenata u ostalim bolnicama je: OB Bar 43, OB Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 23, OB Berane 32, OB Kotor 29, OB Nikšić 24, SB Brezovik 41

To znači da je od ukupnog, trenutno opredijeljenog smještajnog kapaciteta za COVID pacijente, sada zauzeto 66 odsto.

Zato je, poručuje, važna vakcinacija protiv korona virusa.

”Ona je podrška vašem postojećem imunom sistemu da se bori i, i najčešće, u konačnom i izbori protiv ove bolesti i svih naknadnih posljedica. Kada se vaš organizam umori, imunitet kog stvara vakcina je najbolji saveznik ljekara koji se bore za vaše zdravlje i za vaš život”, poručila je Radulović.

Uzrok smrti porodilje nije koronavirus

Ona je saopštila da uzrok smrti porodilje koja je juče preminula u Kliničkom centru nije koronavirus.

00Ona je operisana u Opštoj bolnici Bar, transportovana je u KCCG, učinjeno je sve da bi ostala živa, ali terapija nije dala rezultat”, rekla je Radulović.

Ćorić: CG obezbijedila 920 hiljada doza vakcina: Bolje je da građani odu na vakcinalni punkt nego u bolnicu

Ministarstvo zdravlja ne želi da vakcinacija protiv korona virusa bude posljedica pritiska već lična odluka koja proizilazi iz svijesti o očuvanju ličnog i javnog zdravlja, saopštila je Slađana Ćorić, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja.

“Ja ću vam, kao dugogodišnji ljekar koji je donedavno radio sa najtežim COVID pacijentima, reći da građani koji su na bolničkom liječenju najviše žale što se nijesu imunizovali na vrijeme. Dok se bore za vazduh koji im je sada luksuz a do juče su svaki dah uzimali zdravo za gotovo, nadaju se da će izaći živi izaći iz bolnice, sami sebi obećavaju da će se čim prije vakcinisati.

U predstojećem periodu, s obzirom na to da smo konstatovali pad interesovanja za imunizaciju, Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa ostalim državnim organima, prvenstveno sa Domom zdravlja, nastojaće da terenskim radom pospiješi ovaj proces”, kazala je ona.

U svjetlu razgovora o imunizaciji ali i o trećoj dozi vakcine koja je nedavno preporučena opštoj populaciji ali i ranjivim grupama, treba da budemo svjesni da na tome može da se radi samo ako je država obezbjedila dovoljan broj vakcina, dodaje ona.

Od proljeća 2021. godine do danas, Ministarstvo zdravlja je uspjelo da obezbijedi 920 hiljada doza vakcina, a uskoro stiže još najmanje 100 hiljada doza.

U ovom trenutku Crna Gora raspolaže sa preko 375 hiljada doza vakcina. Od toga:

Sinofarm – oko 250 hiljada hiljada

Fajzer – preko 80 hiljada

Sputnik V – 40 hiljada koje su u procesu ispitivanja

Astra Zeneka – oko pet hiljada

“Podsjećam da u Crnu Goru, kao donacija Turske, uskoro stiže i 100 hiljada Sinovak vakcina.

Ovo je odličan rezultat u procesu nabavke vakcina i Ministarstvo zdravlja je zadovoljno što građani Crne Gore odavno bukvalno mogu da biraju kojom vakcinom će se imunizovati protiv korona virusa iako ih mi sve ravnomjerno tretiramo.

Ovo je prilika da pozovemo i one građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju koja će dodatno ojačati njihov imunitet. Treća doza je njihova rezervna oprema za borbu protiv korona virusa jer nikad ne znate kako i uslijed čega vaš organizam može da otkaže borbu. Tada bi, umjesto vas, vakcina mogla da postigne očekivani rezultat – savladavanje bolesti i ili izlazak iz bolnice”, saopštila je Ćorić.

Podsjeća da nije slučajno što su, nažalost, svi mlađi od 40 godina koji su izgubili borbu protiv korona virusa bili nevakcinisani.

“Još jednom, kao ljekar, molim sve građane da ne oklijevaju i da, dok su na vrijeme, pođu na najbliži vakcinalni punkt kako njihova naredna stanica ne bi bio KCCG ili neka druga bolnica u Crnoj Gori. Imunizacijom, u najvećem broju slučajeva, čak i ako se razbolite, znate da raspolažete jačim imunim sistemom u odnosu na nevakcinisane”, navela je ona.

Najnovije

Caritas: Društvo koje isključuje osobe sa invaliditetom je društvo sa invaliditetom

Povodom “Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom”, koji se obilježava svake godine 3. decembra, Caritas Crne Gore realizuje zajedničku regionalnu kapmanju sa još šest zemalja...

U subotu prestanak padavina

Sjutra rano ujutru prestanak padavina, prijepodne umjerena do povećana oblačnost, a tokom dana sunčani periodi. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, krajem dana i tokom...

La liga: Mbape se obećao Realu

Kilijan Mbape će na ljeto sigurno preći u madridski Real, tvrdi AS. Španski list ima informaciju da je Francuz to obećao čelnicima Reala. Pregovori mogu da...

Procjena rizika od katastrofa od starteške važnosti za Crnu Goru

Dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore, koji je završen, od strateške je važnosti za cijelu državu, a njegova upotrebna vrijednost u narednom periodu...

Hmelar: Crna Gora je zasluženo regionalni predvodnik u evropskim integracijama

Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Najčitanije

Povezano

Murić: Mediji da uklanjaju teorije zavjere i lažne vijesti iz komentara

Iako u svom izvještavanju o pandemiji koronavirusa i vakcinaciji većina crnogorskih medija postupa uglavnom profesionalno i ne plasira teorije zavjere i dezinformacije o kovidu...

Borovinić Bojović: Blizu 60 odsto punoljetnih građana vakcinisano, najvažniji rezultat zdravstva u posljednjih godinu

Od nula vakcina i nula vakcinisanih do oko milion i tri stotine hiljada obezbijeđenih doza vakcina i blizu 60 odsto punoljetnih koji su imunizovani....

Doček na otvorenom se može kontrolisati

Producent Dragan Bulajić saopštio je da su nadležnim zdravstvenim vlastim uputili zahtjev da im se dozvoli organizacija dočeka Nove godine na otvorenom, pod istim...

Vujošević: Stanje neće biti dobro bez 90 odsto vankcinisanih

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević kazao je stanje neće biti dobro dok se ne vakciniše najmanje 90 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore. Drugu dozu vakcine...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
21.10.2021-12:24 12:24

Izgleda moji komentari ovom ”kontroloru” nijesu po volji.