Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Folklornom ansamblu KIC-a nagrada za najbolju koreografiju na festivalu u Albaniji

''Nagrada našem ansamblu je dodijeljena za izvođenje Vrsute i igara iz Crne Gore. Na sceni je blistalo 24 igrača, odnosno 12 parova u autentičnoj crnogorskoj i spičanskoj nošnji''

Folklorni ansambl Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” dobitnik je nagrade za najbolju koreografiju na “Internacionalnom festivalu folklora” čiji je domaćin bila Tirana, a u organizaciji Federacije međunarodnih festivala plesa – FIDAF-a, saopšteno je iz KIC-a.

“Nagrada našem ansamblu je dodijeljena za izvođenje Vrsute i igara iz Crne Gore. Na sceni je blistalo 24 igrača, odnosno 12 parova u autentičnoj crnogorskoj i spičanskoj nošnji.

Naš prvi ansambl ostvario je zapaženo učešće na najvećem folklornom festivalu ovog tipa u Albaniji, a Tirana je tokom tri dana, od 22. do 25. jula, pretvorena u pravi festivalski grad koji je, pored učešća ansambala zemlje domaćina, ugostio kulture i plesove iz zemalja širom svijeta: Meksika, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kameruna, Bugarske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Najstariji podgorički folklorni ansambl oduševio je publiku i turiste izvodeći i: Boku, Pastiricu, ali i narodne igre iz Gusinja i Rožaja, a simpatije je osvojila i članica ansambla i mlada vokalna umjetnica Anđela Ulićević koja je izvela nekoliko crnogorskih izvornih pjesama”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, članove KIC-ovog folkornog ansambla i koreografa Emina Đečevića ugostio je gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, a u srdačnom razgovoru istakao je važnost širenja i jačanja kulturne saradnje, ali i promovisanja kulturne raznolikosti, na festivalima ovakvog tipa.

“Takođe, podršku ansamblu pružili su: otpravnik poslova Crne Gore u Albaniji Danilo Brajović, direktorica Turističke organizacije Podgorica Irena Rogošić, Valentina Radulović Šćepanović u ime Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, koji su tih dana poslom boravili u Tirani i sreli se sa našom delegacijom.

Folkorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” još jednom je pokazao da je pravi ambasador kulture Glavnog grada i Crne Gore, i na najljepši način, igrom i pjesmom, promovisao našu bogatu folklornu tradiciju i kulturnu baštinu”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve