Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Filipović: Vijesti plasiraju lažne informacije, niko ne otima imovinu SPC

Vijesti su današnjom dezinformacijom o navodnoj namjeri države da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Opštine Budva, pod naslovom “Bacili oko na crkvenu zemlju”, nastavili niz lažnih vijesti nakon što je portal FOS juče to učinio, tvrdi Ljubo Filipović iz Atlanskog saveza u Crnoj Gori

Vijesti su današnjom dezinformacijom o navodnoj namjeri države da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Opštine Budva, pod naslovom “Bacili oko na crkvenu zemlju”, nastavili niz lažnih vijesti nakon što je portal FOS juče to učinio, tvrdi Ljubo Filipović iz Atlanskog saveza u Crnoj Gori.

Ljubo Filipović

Vijesti u današnjem tekstu, između ostalog navode kako “brojni izvori, bliski svjetovnoj, ali i duhovnoj vlasti, spekulišu da novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti predstavlja vjetar u leđa državi da se domogne atraktivnih parcela, za koje crkva ne bude mogla da dokaže svojinu”.

Filipović demantuje ove navode.

Kaže da početka dešavanja vezanih za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, imamo talas dezinformacija, lažnih vijesti, te jednu poplavu u kojoj se ne može razaznati što je istina, a što je laž.

“To i jeste cilj onih koji plasiraju te informacije. Stvaranje haosa, kreiranje ambijenta nemogućnosti razlikovanja istine od laži. Imali smo juče primjer portala FOS koji je objavio lažnu vijest o propadnicima ROSU koji se stavljaju na raspolaganje državi Crnoj Gori, iako ta jedinica pod tim nazivom više ne postoji na Kosovu”, jasan je Filipović.

To je, dodaje, jedan način da se plasira lažna vijest.

“Danas u Vijestima imamo vijest oko imovine Mitropolije crnogorsko primorske, na teritoriji Opštine Budva, s naglaskom na Buljaricu, sa jasnom dezinformacionom namjerom. Ko god se bavi tom temom, svjestan je prvo da imovina crkve na prostoru budvanske opštine nije bila u vlasništvu države Crne Gore prije 1918. Da je na teritoriji Austro-ugarske crkva bila formirana na drugačiji način. Većina te imovine je bila regulisana u skladu sa austrougarskim zakonom i da vjerovatno Srpska pravoslavna crkva ima dokaze o porijeku imovine na teritoriji budvanske opštine”, napominje sagovornik.

Filipović ovdje naglašava još jednu važnu stvar.

“Ako postoji namjera da država uzme, kako oni kažu, imovinu u Buljarici, onda za to postoji osnov na osnovu Zakona o eksproprijaciji. Dakle, tekst u Vijestima ima jasnu namjeru, a u kojem se se autor teksta poziva na anonimne izvore. Ovo je dezinformacija koja ima za cilj stvaranje konfuzije u javnosti, posebno u ovako osjetljivom trenutku, što može biti opasno. Jasno je sa kojim ciljem je plasirana dezinformacija. Nejasno je iz kojih izvora, jer je to totalna budalaština plasirati vijest da ugrožena imovina SPC”, smatra Filipović.

Prema njegovim riječima, ovo je dolivanje ulja na vatru.

“Ovo je kontinuitet širenja lažnih vijesti koje smo jmali juče na FOS-u, samo na oprezniji način. Treba prestati sa širenjem dezinformacjja. Treba da pozovemo ljude na mir. Svi problemi se rješavaju dijalogom, nikako kreiranjem panike, izazivanjem nereda i konfuzije”, jasan je Filipović.

Lažne vijesti, uvrede i prijetnje stižu ovih dana sa najviših adresa u Srbiji, i to od tamošnjeg predsjednika Aleksandra Vučića, kao i njihovog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, čije su izjave o Crnogorcima brojni javni poslenici ocijenili skandaloznim i fašističkim.

Portal FOS je juče objavio  vijest da je 250 pripadnika kosovne specijalne jedinice ROSU na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim snagama na Badnji dan. Reagovala je na ovo Vlada, tvrdeći da je vijest lažna. Oglasiili  su se Tužilaštvo i policija. FOS je vijest nakon toga povukao. Sada već bivša glavna i odgovorna urednica FOS-a Anđela Đikanović (26) privedena je juče zbog sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda, saopšteno je iz Uprave policije. Određeno joj je zadržavanje od 72 sata. Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda  danas joj je ukinuo pritvor.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve