Piše: Goran Popović

Svjedok božje ljubavi Amfilohije Radović polaže apsolutno autorsko pravo na posprdnu jezičku kovanicu “autofekalna Crnogorska pravoslavna crkva”, koju često koristi u obraćanju svojoj pastvi i svekolikoj javnosti. Kao i minule neđelje, na presu neposredno uoči dijaloga ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Uličarska “duhovitost” Amfilohija Radovića, dopunjena je bizarnom izjavom, kako “ateisti Milo Đukanović, Duško Marković i Ivan Brajović nastoje da ubiju boga u narodu”. Takođe je natuknuo da bi i Boku Kotorsku Crna Gora trebalo da vrati Austro-Ugarskoj?! Sve je, međutim, djelovalo tek kao populistički alibi za vrlo klizav pravni teren, na koji stupaju u ekspertskim pregovorima.

Taj utisak dodatno je učvrstio protojerej stavrofor Velibor Džomić, pravni ekspert MPC, koji je na istom presu izjavio da ckvena imovina u Crnoj Gori nije upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu sa sjedištem u Beogradu, već na Mitropoliju crnogorsko primorsku. Po elementarnoj logici to bi značilo da ova mitropolija nije dio Srpske pravoslavne crkve?

Podsjetimo, sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara ove godine iz Beograda dvije inicijative Srpske pravoslavne crkve za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, iako je Mitropolija crnogorsko primorska prethodno apelovala na sve da ne preduzimaju “jednostrane aktivnosti” već da sve predloge prvo dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori. Poslije su ove inicijative povučene… A propala im je i ona u Strazburu! Ko je tu lud, zbunjen ili normalan, vrijeme će pokazati.

U svakom slučaju, zvaničnici MPC, ako već nijesu tako vješti u pravnim stvarima, pokazali su se kao respektabilni “fekalizatori” savremene stvarnosti. Kao što su u toj raboti bili dosljedni prethodnih 100 godina, još od ukaza regenta Aleksandra o ukidanju autokefalne Crnogorske crkve i osnivanju Srpske pravoslavne crkve. Zašto je regent osnovao crkvu koja je prije toga, prema riječima svjedoka božje ljubavi, već postojala 700 godina novi je logički problem koji zahtijeva dodatnu Amfilohijevu (auto)fekalizaciju.

Javni prostor u Crnoj Gori ovih dana dodatno su fekalizovali i anonimusi sa društvenih mreža u vezi sa korona virusom, kao i pojedini (polu) ilegalni portali. Time su još jednom potvrdili da savremena nam medijska scena sve više podsjeća na septičku jamu. Jer “ništa ne bazdi kao truo tekst” (A. Nikolaidis).

Opštoj fekalizaciji javnog prostora pridružio se juče i predsjednik PzP Nebojša Medojević koji je, kao samoproklamovani saradnik svih svjetskih i domaćih bezbjednosnih službi, saopštio da je Crna Gora jedina država na svijetu koja krije oboljele od korona virusa. Đe ih krije, nije htio da prošpija… Stvarno ništa ne bazdi kao truo tekst i trula priča gore navedenih fekalizatora. Zato, kupujte asepsol, pošto je da je!

P.S. Da bude jasnije, fekalizatori su, u prevodu na crnogorski jezik, oni što su u velikoj nuždi…

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve