U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kao podsjetnik na najmračniji period moderne evropske istorije. Na ovaj dan se sjećamo početka pogroma koji se desio 1938. kada su u toku “Kristalne noći”, napadnuti vjerski, privatni i poslovni objekti jevrejske zajednice u Njemačkoj, čime je zvanično počeo obračun sa tom zajednicom u cijeloj Evropi, što će na kraju dovesti skoro do nestanka Jevreja na našemkontinentu i smrti više od šest miliona nedužnih ljudi, saopštio je Mirko Stanić, član Predsjedništva SDP-a.

Ilustracija

Prema njegovim riječima fašizam je i na području Crne Gore i tadašnje Jugoslavije ostavio krvavi trag kroz ubistva hiljada crngorskih građana u periodu 1941-1945 od strane njemačkih i talijanskih okupatora i njihovih domaćih saradnika.

“Danas je dan da se sjetimo i nedužnih žrtava u Velici, Pivi, Pljevljima, Kolašinu, Baru i na skoro svakoj stopi naše države tokom teških godina. Ne smijemo zaboraviti ni desetine hiljada crnogorskih antifašističkih boraca čija hrabra borba je doprinijela konačnom oslobađanju Jugoslavije i uspostavljanju napredne, prosperitetne i nezavisne države koja nam je svima služila na ponos”, dodao je on.

Stanić napominje, da danas, kad neki pokušavaju relativizovati tu borbu i opravdavati djelovanje fašištičkih i saradničkh snaga, na nama je da iznova podsjetimo da fašizam u Evropi poražen, ali da ta nesrećna ideogolija “krvi i tla”, “viših i nižih naroda” i dalje živi u glavama ekstremista i da se ne smije dozvoliti da se te ideje šire u javnom prostoru i govoru, kako ne bi ponavljali greške prošlosti.

“Socijaldemokratska, kao temeljna atifašistička partija, će nastaviti sa dosljednom borbom protiv svakog oblika nacionalno i vjerski motivisanog ekstremizma u želji da crnogorsko društvo izgrađujemo na principima građanskog, multinacionalnog, otvorenog i evropskog društva”, zaključio je on.

Komentari

avatar