Planina Sinjajevina ne smije biti pretvorena u vojno igralište, već treba da se koristi za razvoj poljoprivrede i turizam, poručio je danas Tomas Vajs, poslanik Zelenih Evrope u Evropskom parlamentu.

GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”

On je kazao da podržava zahtjev Građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” članice Koalicije za održivi razvoj – da se ta planina proglasi parkom prirode i da se odustane od namjere Ministarstva odbrane da se na tom području uspostavi bilo koja vrsta vojnog poligona.

Vajs je sa mještanima i aktivistima KOR-a obišao tu planinu, odakle je i najavio da će od Evropske komisije tražiti objašnjenje zašto projekat proglašenja Sinjajevine nije završen, iako je Delegacija EU u Podgorici izdvojila novac za to.

Vajs i troje njegovih partijskih kolega već dva dana borave na Durmitoru, a gosti su KOR-a čiji aktivisti su im ukazali na ekološke probleme i omogućili im da razgovaraju sa lokalnim stanovništvom koje se protivi pretvaranju Sinjajevine u vojni poligon i izgradnji mini hidroelektrana na rijeci Bukovici.

“Sinjajevina ima nevjerovatan pejzaž i drugi je po veličini pašnjak u Evropi, na kojem mogu da se napasaju stotine hiljada ovaca i krava, a poljoprivrednici mogu proizvoditi sir, kajmak i meso visokog kvaliteta. Postoji zahtjev i peticija kojom se traži da ovaj prostor bude ostavljen za korišćenje poljoprivrednicima, ali i namjera Ministarstva odbrane Crne Gore da okupira četvrtinu teritorije ove predivne planine za njihove vojne igre i testiranje naoružanja. Mještani misle da ovo ne treba da bude vojno igralište, a mi smo saglasni sa njima i smatramo da ovo mjesto treba da bude turistička destinacija i mjesto za razvoj poljoprivrede, što će pomoći razvoju crnogorske privrede”, kazao je Vajs.

Vajsu je predočena Studija koju je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredina, a čija je preporuka da ta planina bude park prirode.

Predstavnik KOR-a Aleksandar Perović objasnio je Vajsu da je cilj te koalicije održivi razvoj i budućnost Crne Gore na ekološkim principima, što podrazumijeva pravilnu upotrebu najvrjednijih prirodnih resursa.

“Ukazali smo na trenutno alarmantno stanje – okupaciju rijeka projektima malih hidroelektrana, namjerama Ministarstva odbrane da devastira potencijalni park prirode Sinjajevinu i sa trajnim uništavanjem rijeke Tare, jednim od najvrjednijih prirodnih simbola ekološke države. KOR je svjestan da ekološke i ekonomske štete idu zajedno, zato nam je bilo bitno da se predstavnici Zelenih svojim očima uvjere u stanje na terenu. Očigledno je da su utisci i evropskih Zelenih i ekoloških aktivista iz Crne Gore identični, što bi trebalo da bude alarm za donosioce odluka da konačno stave javni interes i interes lokalnog stanovništva u prvi plan”, rekao je Perović.

Vajs i aktivisti KOR prije obilaska Sinjajevine obišli su Bukovicu.

Sa te rijeke briselski poslanik poručio je da potencijali te rijeke ne smiju biti korišteni za sticanje profita pojedinaca, već isključivo u javnom interesu.

On je rekao da i druge, slične rijeke moraju biti zaštićene.

“Ova rijeka je pitka cijelim svojim tokom i to je jedno bogatstvo koje ne smije biti uništeno zbog dobitka jedne male količine energije. Takođe, uništavanje ove rijeke značilo bi ekonomsku propast ovog kraja zbog čega mještani protestuju, jer im je ova voda potrebna za poljoprivredu, piće i razvoj održivog turizma. Zato ovaj region treba maksimalno koristiti za razvoj poljoprivrede i održivog turizma i prestanite da gradite mini hidroelektrane i prestanite da uništavate vašu državu sa takvim projektima od kojih će koristi imati samo jedna kompanija već mislite na kompletnu zajednicu”, poručio je Vajs.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve