Grupa poslanika Evropskog parlamenta, među kojima i član Odbora za spoljnu politku EU i poslanika ALDE saveza liberala Ilhan Kjučjuk, uputila je zahtjev predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da EU i EK prošire paket pomoći državama članicama u borbi protiv korona virusa i na države Zapadnog Balkana, kojima je više nego ikada potrebna solidarnost, saopšteno je danas iz Liberalne partije.

Poslanici Evropskog Parlamenta zaključili su da je pandemija problem svih i utiče na živote svih ljudi

Poslanici EP ukazuju da bi nedavna ograničenja izvoza medicinske opreme mogla imati ozbiljne posljedice za Zapadni Balkan.

“Zdravstveni sistemi u ovim zemljama su uglavnom manje razvijeni u odnosu na EU, zbog čega građani država Zapadnog Balkana imaju veliku potrebu za zaštitu i pomoć od strane EU”, poručili su.

U pismu predsjednici Evropske komisije koje potpisuju, osim Kjučjuka, i Lukas Mandl, Viola von Cramon-Taubadel i Andrei Kovatchev, tražili su da EU izuzme Zapadni Balkan od restrikcija na izvoz medicinske opreme u doba krize, kao što su izuzete i druge države koje nijesu dio EU, Velika Britanija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Francuska, Švajcarska.

“Oni su poručili da se Zapadni Balkan solidarisao sa EU u problemima migrantske krize i izbjeglica, te da i EU mora da pokaže solidarnost kada države regiona imaju svoje izazove i probleme”, navode u LP.

Poslanici Evropskog Parlamenta zaključili su da je pandemija problem svih i utiče na živote svih ljudi, te da se i građani Zapadnog Balkana osjećaju kao Evropljani i da tu ne smije biti razlika, te da je zajednička akcija u pandemiji jedino rješenje.

Podsjećamo, Crna Gora je, kako je saopšteno iz Vlade, u pregovorima sa EU kako bi pronašla zajednički način kako da se novac iz trenutnih programa EU preusmjeri za borbu protiv koronavirusa, što je potvrdio i šef delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav.

“Ovakvi napori poslanika Evropskog parlamenta biće značajan doprinos u takvim iskoracima”, smatraju u Liberalnoj partiji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve