Evropski parlament podržava politiku proširenja i Crna Gora treba da nastavi sa dobrom dinamikom sprovođenja reformi, kako bi postala prva naredna članica Evropske unije, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule.

Glavni pregovarač se, tokom posjete Briselu, sastao sa Piculom, kojem je čestitao stupanje na novu dužnost, uz očekivanje da će evropske kolege podrobno izvještavati o uspješnom putu Crne Gore prema EU. Picula je pozdravio činjenicu da je Crna Gora od svih zemalja kandidata najdalje odmakla u pregovorima s EU, ističući da će biti zagovornik vraćanja politike proširenja među prioritete EU. Drljević je prenio čvrstu opredijeljenost Crne Gore za članstvo u EU, podsjetivši da su Vlada i sve institucije uključene u proces pregovora istrajne u namjeri da obezbijede našoj državi mjesto u EU.

“Mi vrijedno radimo kako bi održali kontinuitet kretanja države prema EU. U narednom periodu očekujemo pozitivan odgovor Evropske komisije i država članica na napore koje ulažemo, a koji će se ogledati u otvaranju poglavlja 8 – Konkurencija i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u kojima smo postigli internu spremnost”, rekao je Drljević.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula je istakao da će se tokom mandata posvetiti jačanju veza Crne Gore i Unije, kao da će se u Evropskom parlamentu zalagati za princip blagovremenog napredovanja na osnovu individualnih rezultata država.

“Ja ću biti snažan zagovornik vraćanja politike proširenja među prioritete EU. Svjesni smo da to nije samo tehničko, već i političko pitanje, zbog čega je važno da Crna Gora, kao predvodnik u pregovorima sa EU, nastavi da potvrđuje da je njeno mjesto u EU, ne samo zbog geografske i kulturološke pripadnosti, već zbog ispunjavanja zahtjevnih standarda koje je Brisel pred nju postavio”, poručio je Picula.

 Naglašena velika očekivanja

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević i izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula saglasili su se da je članstvo država Zapadnog Balkana važno za očuvanje mira i stabilnosti regiona, ali i čitavog evropskog kontinenta. Drljević i Picula su se osvrnuli i na činjenicu da Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu otvorile pregovore, ocjenjujući da, iako region ne gleda blagonaklono na tu odluku, ona ne treba da bude obeshrabrujuća, već da predstavlja dodatan motiv za još kvalitetnije sprovođenje unutrašnjih reformi i pripremu za punopravno članstvo u EU.

“U svijetlu otpočinjanja predsjedavanja Hrvatske Savjetu EU, naglašena su velika očekivanja od ovog predsjedavanja, kako za Crnu Goru, tako i za ostale države Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve