Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Euromost: Veliki ekološki incident, uništeni čempresi uz obalu Lima

Aktivisti nevladine organizacije Euromost, nakon prijave građana da je uništen jedan dio obale Lima, obišli su lokaciju koja se nalazi u Bijelom Polju, između mjesta Rasova i Strojtanice i naišli na, kako kažu, katastrofalno stanje

Aktivisti nevladine organizacije Euromost, nakon prijave građana da je uništen jedan dio obale Lima, obišli su lokaciju koja se nalazi u Bijelom Polju, između mjesta Rasova i Strojtanice i naišli na, kako kažu, katastrofalno stanje.

foto Euromost

“Čitava obala razorena, odsječeni čempresi koji su bili stari stotinu godina, uništen park prirode, koji se nalazi na tome mjestu, od klupa, ograde, zasađenih čempresa, koji se finansirao preko IPA projekta. Odmah smo pozvali načelnika Komunalne policije Opštine Bijelo Polje, koji nam je potvrdio da je upoznat sa svime i da traže počinioce”, navode iz Euromosta.

Takođe su, kažu, odmah obavijestili sve nadležne inspekcije:

“Od šumske, vodnu inspekciju, ekološku i građevinsku, očekujemo da svi odmah izađu na teren. Očigledno je da se ovdje radi mimo bilo kakvih građevinskih dozvola, ako Komunalna policija potražuje počinioce i pošto su tu izgrađena i dva mala građevinska objekta, zato smo obavijestili i građevinsku inspekciju. Obavijestićemo i sve zastupnike za IPA projekte iz Srbije, Crne Gore i Brisela, da vide kako se njihovi projekti čuvaju i šta se sa njima dešava”, navode iz ove NVO.

U saopštenju još dodaju:

“U razgovoru sa građanima oni optužuju Opštinu Bijelo Polje i da se radi o nezakonitoj izgradnji dalekovoda bez bilo kakve dozvole, koji će poslužiti za Đalovića klisuru.

Na naše pitanje, zašto nijesu reagovali i spriječili uništavanje, kazali su nam da su reagovali, ali da su došli jedan inspektor i pet policajaca iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje i da su im zaprijetili da će ih pohapsiti ako se usprotive, iako se tu nalazi i dio njihovih imanja.

Interesantno, da na jednoj strani opštinska Komunalna policija traži počinioce, dok na drugoj slušbenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje prijete građanima da će ih pohapsiti ako spriječe uništavanje obale Lima. Pozivamo sve pomenute nadležne institucije, da odmah ispitaju cijeli slučaj, inspekciju da odmah zaustave sve radove, kao i Osnovno tušilaštvo u Bijelom Polju da ispita da li ovdje ima elemenata krivične odgovornosti protiv životne sredine”, navode iz Euromosta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve