Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

EU iskustvo za unapređenje sudske prakse u oblasti državne pomoći

Održana obuka za sudije i tužioce iz oblasti državne pomoći

Od 8.do 9. juna u Budvi, u koorganizaciji Agencije za zaštitu konkurencije i Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, finansirana od strane Evropske unije, održana je obuka za sudije i tužioce iz oblasti državne pomoći.

“Relevantni eksperti iz zemalja Evropske unije, uz podršku službenika Agencije, upoznali su kolege iz sudstva i tužilaštva sa praktičnim iskustvom iz svakodnevnog rada u složenim predmetima državne pomoći koji, veoma često, sadrže izraženu scoijalnu i političku komponentu”, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je o pravnom sistemu Evropske unije i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU, propisima Crne Gore o državnoj pomoći, principu usklađenosti državne pomoći, povratu nezakonito dodijeljene pomoći kroz iskustvo EU i Crne Gore, kao i o ulozi državnih sudova u sprovođenju pravila o državnoj pomoći.

U uvodnom obraćanju prilikom otvaranja događaja, predsjednik Savjeta Agencije Dragan Damjanović je istakao da, pored toga što u predpristupnom procesu oivičenom u pregovaračkom poglavlju 8 – Konkurencija Agencija čini ključnog nosioca aktivnosti sa EU agende, itekako smo svjesni važnosti postojanja šire slike u ovoj oblasti i svih aktera koji čine održiv i moderan sistem državne pomoći.

“Pridajući značaj uspostavljanju bilateralnih odnosa sa partnerskim evropskim tijelima trudimo se biti povezujući faktor na više nivoa. Siguran sam da će i ostali čionici sistema državne pomoći dati svoj maksimum da sprovedemo sve neophodne reforme sa evropske agende u ovoj oblasti”, naveo je on.

Direktor Agencije Nebojša Jovović je naglasio da raduje činjenica da smo uspostavili produktivan vid saradnje sa kolegama iz Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštva, i uz njihov angažman, danas smo kroz zajedničku saradnju i podršku EU pružili kolegama iz sudstva i tužilaštva pregled evropske prakse u ovoj oblasti koji će pomoći prilikom kreiranje jedinstve crnogorske prakse u veoma izazvnoj oblasti državne pomoći.

U radnom dijelu obuke, ispred Agencije, svoja iskustva prenijeli su načelnik Sektora za prethodnu kontrolu Mirko Rajković i načelnik Sektora za naknadnu kontrolu Siniša Milačić. Informisali su prisutne o trenutnom zakonodavnom okviru u oblasti državne pomoći i pružili pregled procedura sa aspekta nadležnosti sektora kojim koordiniraju u vidu praktičnih studija slučaja.

Ova obuka predstavlja aktivnost u okviru IPA projekta pod nazivom „Increasing the capacity of institutions harmonising and implementing of EU acquis in the area of Competitiveness and Innovation“, koji se sprovode uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve