Evropska unija donirala je Crnoj Gori dodatnih 10 000 maski, kroz rescEU komponentu Mehanizma EU za civilnu zaštitu. U okviru istog kontigenta pomoći, maske su dobile i Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

“Potrebno je učiniti više kako bi se spriječilo dalje ili ponavljajuće širenje korona virusa, a zaštitne maske su neophodne u toj borbi. Danas, na osnovu prethodnih zahtjeva, šaljemo 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku. Zahvaljujem Rumuniji što je omogućila čuvanje i prevoz rescEU opreme onima kojima je potrebna“, rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, uz izraze zahvalnosti, naglasio je da ova donacija predstavlja još jednu potvrdu kontinuirane podrške Evropske unije u ovom izazovnom periodu borbe sa koronavirusom.

“Pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, posredstvom mehanizama solidarnosti EU, čiji je Crna Gora dio, u značajnoj mjeri doprinosi da i ovaj izazov prevaziđemo na kvalitetan način, kroz učešće svih subjekata zdravstvenog sistema i odgovornog odnosa građana prema mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela“, saopštio je Mulić.

Evropska unija je do sada donirala ukupno 370 000 maski iz strateških zaliha medicinske opreme – rescEU, posebne komponente Mehanizma EU za civilnu zaštitu, koja je formirana nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Crna Gora je ranije kroz Mehanizam dobila pomoć od Austrije, Estonije i Rumunije, koje su zajedno dopremile 100 000 rukavica, 10 000 maski, tri hiljade i 680 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, hiljadu litara koncentrovanih dezinfekcijskih sredstava za površine, hiljadu i 120 kompleta posteljina, 300 prekrivača i hiljadu i 800 peškira.

EU je dodatno opredijelila tri miliona eura za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19. Kroz taj program je do sada isporučeno 14 medicinskih respiratora, 10 mobilnih digitalnih rendgena i i veliki kontigent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva, a dodatna oprema će biti isporučena tokom jula.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve