Direktor Kliničkog centra Crne Gore KCCG Jevto Eraković rekao je da se zalaže, i da će se uvijek zalagati za povećanje plata ljekarima i zaposlenima u zdravstvu, koliko to mogućnosti dozvoljavaju.

Jevto Eraković

Komentarišući peticiju ljekara kojom se traže veće zarade, Eraković je u intervjuu Radiju Crne Gore rekao da je KCCG inicirao da se u okviru postojećeg zakona predvide nagrade za najbolje ljekare.

“Koliko sam informisan, u nacrtu zakona su uvedene i takve odredbe. Što se tiče povećanja plata, ja se uvijek zalažem i zalagaću se za maksimalna povećanja, koliko je to moguće u datom trenutku”, rekao je Eraković.

Podsjetio je da Vlada Crne Gore iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za zdravstveni sistem, i podsjeća na velika ulaganja u opremu i najsavremenije aparate.

Eraković je rekao da će do kraja godine KCCG dobiti još jedan savremeni linearni akcelerator, što znači da ćemo biti u daleko boljoj poziciji nego centri u regionu.

Prvi čovjek KCCG-a tvrdi i da pacijenti ne trpe zbog nedostatka ljekarskog kadra, te da su čekanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi manja nego u drugim regionalnim zdravstvenih centrima.

“Imamo doktore koji dolaze iz regiona, koji su profesionalno maksimalno ostvareni”, rekao je Eraković, napominjući da su u KCCG zadovoljni što takav kadar ordinira u našem zdravstvenom centru.

Sve kadrovske probleme, kaže Eraković, uspješno rješavaju, a specijalisti koji nedostaju nadomjeste se stručnjacima iz drugih regionalnih centara.

“Iz Crne Gore su otišli pojedini. Ne bih rekao mnogi, nego pojedini. Imamo 13 doktora više u KCCG otkad sam preuzeo rad, nego na dan 1. avgust 2018”, kazao je Eraković.

Eraković je rekao da su liste čekanje, u odnosu na ranije, skraćene.

“Trebalo bi da obratimo pažnju na pružanje zdravstvene zaštite pacijentima kojima je ona najpotrebnija”, rekao je Eraković.

Osvrnuo se na rad Urgentnog centra, kroz koji je do današnjeg dana prošlo oko 80.000 pacijenata. Gužve u Urgentnom centru, kaže on, dešavaju se jer velikom broju pacijenata često nije ni mjesto tu.

“Velikom broju pacijenata nije često ni mjesto u Urgentnom centru, što je problem za sam Urgentni koji je projektovan 1974. i koji ne može prostorno da odgovori tolikom prilivu pacijenata”, kazao je Eraković.

On je, komentarišući prigovore slušalaca da se u Urgentnom centu pacijenti često zadržavaju i do šest sati, kazao da mu je poznato kako funkcioniše proces rada, te procedure zahtijevaju toliko zadržavanje.

Ako je neko, kako je rekao, u sobi za opservaciju, to ne znači da, tvrdi Eraković, nije adekvatno tertian.

Nakon pregleda i terapijskih procedura, kaže on, mora proći i nekoliko sati kako bi se ispratila reakcija na terapiju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve