Četvrtak, 23 Marta, 2023
Rubrika:

Episkopija kotorsko – primorska traži od Sinoda CPC novu grobnicu za mitropolita Antonija

Uputili Otvoreno pismo

Episkopija kotorsko – primorska uputila je pismo Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i mitropolitu Mihailu povodom dugogodišnjeg problema koji se odnosi na prenos posmrtnih ostataka arhiepiskopa cetinjskog i nekadašnjeg mitropolita Antonija Abramoviča u adekvatnu grobnicu.

U pismu navode da postojeća grobnica nije adekvatna rangu i ulozi koju je imao Antonije u obnovi CPC, te traže da njegovi posmrtni ostaci budu prenešeni u portu Crkve Svetog Ivana na Cetinju.

Otvoreno pismo episkopije – kotorsko primorske prenosimo integralno: 

“Episkopija kotorsko – primorska sa vjernim narodom obraća se ovim pismom Svetom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve i AEM + Mihailu povodom dugogodišnjeg problema koji se odnosi na prenos posmrtnih ostataka Blaženopočivšeg Arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog, g. g. + Antonija (Abramovića) u adekvatnu grobnicu na primjerenoj lokaciji.

Episkopija kotorsko – primorska Crnogorske pravoslavne crkve izražava tugu zbog nemarnog odnosa vrha Crnogorske pravoslavne crkve, prema uspomeni na AEM + Antonija (Abramovića).

Postojeća grobnica u kojoj je sahranjen AEM + Antonije (Abramović) nije adekvatna Njegovom crkvenom rangu i istorijskoj ulozi koju je imao u obnovi Crnogorske pravoslavne crkve.

Pozivamo sveštenike, vjernike i poštovaoce blaženopočivšeg AEM + Antonija (Abramovića) i Crnogorske pravoslavne crkve, u Crnoj Gori i inostranstvu, da svojim potpisima podrže ovu inicijativu koju ćemo uputiti Svetom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve, a crnogorskoj javnosti dati na uvid.

Mi, dolje potpisani, tražimo od Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve da:

1. Donese odluku o prenosu posmrtnih ostataka AEM + Antonija (Abramovića) u novu grobnicu koja će se nalaziti u porti Crkve Svetog Ivana na Cetinju.

2. Odredi jednog ili više predstavnika sveštenstva koji će biti član / članovi već postojećeg Odbora za izgradnju grobnice AEM + Antoniju (Abramoviću), jer takav Odbor bez predstavnika sveštenstva nema svoju punoću, što je do sada bio slučaj zbog nemara crkvenih organa.

3. Ovlasti Odbor za izgradnju grobnice AEM + Antoniju (Abramoviću) da preduzme sve radnje na izgradnji grobnice unutar porte Crkve Svetog Ivana na Cetinju i na prenosu posmrtnih ostataka AEM + Antonija (Abramovića) u novu grobnicu do Vaskrsa 2023. godine, bez mogućnosti bilo čije opstrukcije”.

Inicijativu možete potpisati na linku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
17.12.2022-22:15 22:15

TKZ CPC

Dobrog
18.12.2022-13:16 13:16

Vladiku Antonija su pok. Momir, Milo i Sveto uništili lažima. Uništenjem po. Vladike uništili su CPC zato sad to svekolika Crna Gora ispašta ni kriva ni dužna. Ma da je Bog i Sv. Petra Cetinjski pa takođe DPS i Milo ispaštaju. .