Više povrijeđenih policajaca, hapšenje pristalica Srpske pravoslavne ckve koji su kamenjem i bocama gađali policiju, upotreba suzavca, prevrtanje kontejnera, polomljeni mobilijar po gradskim ulicama, epilog je “odbrane svetinja” u koju su se upustilie pristalice SPC i aktivisti političkih partija koje podržavaju ovu vjersku organizaciju.

FOTO onogost.me

Do ovakvog razvoja događaja je došlo samo dan nakon što je jedan od lidera DF-a Andrija Madnić u Skupštini pozvao građane da krše mjere Nacionalng koordinacionog tijela i masovno se okupe u Nikšiću zbog navodne proslave Dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Građani u Nikšiću i Pljevljima sukobili su se sinoć sa policijom nakon što su organizovali proteste povodom odluke Osnovnog tužilaštva u Nikšiću da u pritvor zadrži osam popova među kojima i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Podsjetimo, nakon što je sveštenstvo SPC u utorak veče po nalogu Tužilašta privedeno u CB Nikšić na saslušanje, određeno im je zadržavanje od 72 časa.

Na teret im se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića.

Pristalice SPC okupile su se sinoć ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću, tražeći da se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pusti iz pritvora. Nakon okupljanja krenuli su u protestnu šetnju, blokirali su kružni tok, gdje je došlo do sukoba sa policijom. Policija je  bacila suzavac i razbila blokadu.

Kako je saopšteno iz UP, policiju su u Nikšiću građani zasuli kamenicama i drugim predmetima.

“Više službenika Uprave policije je zadobilo povrede i njima je ukazana ljekarska pomoć”, saopšteno je iz Uprave policije.

foto Printscreen

Okupljena masa, koja je, kako dodaju, kršila veliki broj mjera i naredbi Ministarstva zdravlja, se kretala dijelom kolovozne trake i trotoara i tako onemogućavala normalno odvijanje saobraćaja, a građani nijesu postupali po upozorenjima i naređenjima policije da oslobode kolovoz.

Policijski službenici su, dodaju, upotrijebili sredstva prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom a masa građana je i tada odbijala se raziđe te počela i fizički da nasrće na policiju i dodatno da baca kamenice i druge predmete u pravcu službenika i službenih vozila.

Osim toga, u ulici Ivana Milutinovića grupa lica je prevrtala kontejnere po ulicama i kolovozima i tako pričinila materijalnu štetu gradskom mobilijaru.

Povrijeđeni policajci

“Aktivnostima službenika masa je razbijena na više grupa koje su razbježale u više pravaca kojom prilikom je slobode lišeno više lica koja će biti procesuirana u skladu sa zakonom”, navode iz UP.

Kontrolom jedne grupe lica u gradskom parku pronađena je sjekira i nož – bodež dužine sječiva oko 15 cm.

foto UP

Neredi i u Pljevljima

I u Pljevljima su se sinoć okupili građani koji su na ulice izašli protestujući zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC. Građani su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima.

Iz Uprave policije je saopšteno da je sinoć u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva te tako ugrožavali živote službenika Uprave policije.

U incidentu su povrijeđeni policajci iz Pljevalja Zdravko Mrdović, Viktor Bojović, Igor Novović i Miljan Damjanović.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije je ocijenjeno da je policija sinoć u Pljevljima opravdano upotrijebila hemijska sredstva, jer su napadnuti kamenicama, flašama i upaljačima.

Berane

I na ulicama Berana sinoć su se okupile pristalice SPC zbog hapšenja vladike Joanikija i drugih sveštenika SPC, prenosi Radio Berane. Građani su bili ispred zgrade CB, nakon čega su se uputili ka centru.

Uzvikivali su “ne damo vladiku”. Na ulicama je bilo primjetno pojačano prisustvo policije, ali do većih incidenata nije došlo.

guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Car
Car
14.05.2020-09:30 09:30

Nema naroda i države na Balkanu s kim srbi se nisu zavadili. Ako se ovako nastavi napasti će Crnu Goru. Treba sve srbe na jedan otok staviti i izolirati ih od ostalog svijeta. Oni bi sve živo prisvajali sve je njihovo i na sve imaju pravo. Jadan narod u glavi. Tamo davno 1918. srbi su u Crnoj Gori pobili oko 3000 crnogorskih svećenika i 2000 osoba koji su bili uz crkvu. Božićni ustanak 1925. gdje se crnogorski narod borio za svoju državu, Aleksandar Karađorđević dekretom ukinuo je autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu i osnovao Srpsku pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, crnogorsko… Pročitaj više »

Dare
Dare
14.05.2020-09:46 09:46

Zasto ako je osuđivan za terorizam nije u zatvoru!