Srijeda, 27 Januara, 2021
Rubrika:

GOJKO PEROVIĆ LAŽE: Epidemiološka eksplozija – nakon sahrane dva i po puta više inficiranih

Uzeli smo podatke sa sajta Instituta za javno zdravlje o broju oboljelih od 3. novembra, četvrti dan od Amfilohijeve smrti i organizovanog oproštaja od njega, do juče, 20. novembra i brojevi kažu da je u tih 18 dana u Crnoj Gori registrovano ukupno novoinficiranih 10.147, odnosno u prosjeku po danu 563,72, pa je kriva zaraženih imala eksponencijalni rast.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, direktor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, pokušao je juče da obmane javnost plasirajući u Pobjedi informaciju kako sahrana poglavara ove crkve u našoj zemlji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića), kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi – nije uticala na rast broja oboljelih od kovida-19.

Podaci Instituta za javno zdravlje, na koje se on pozvao, potpuno su drugačiji i ukazuju na mogućnost da je SPC izazvala epidemiološku bombu organizacijom sahrane mitropolita SPC u Crnoj Gori, koja je trajala nešto duže od dva dana u jeku pandemije korona virusa.

Amfilohije je od posljedica korona virusa umro u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici 30. oktobra, a sahranjen je 1. novembra u Hramu Hristovog vaskrsenja. Iz Kliničkog centra kovčeg je prevezen na Cetinje, u Cetinjski manastir, gdje je crkva organizovala „molitveni mimohod“, odakle je sjutradan vraćen u Podgoricu u Hram, gdje je, takođe, sve do nedjelje popodne, kada je sahranjen, narod prilazio njegovom odru i ljubio ruku upokojenog mitropolita.

O poštovanju epidemioloških mjera – maska i distanca izlišno je govoriti.

Period inkubacije korona virusa u prosjeku je od tri do pet dana u 70 odsto slučajeva, a može da traje i do dvije sedmice, kada se pojavljuju prvi simptomi.

Uzeli smo podatke sa sajta Instituta za javno zdravlje o broju oboljelih od 3. novembra, četvrti dan od Amfilohijeve smrti i organizovanog oproštaja od njega, do juče, 20. novembra i brojevi kažu da je u tih 18 dana u Crnoj Gori registrovano ukupno novoinficiranih 10.147, odnosno u prosjeku po danu 563,72, pa je kriva zaraženih imala eksponencijalni rast.

U ove podatke nije ušla i statistika PCR analiza koje su rađene u privatnim laboratorijama, kada je 3. novembra Institut saopštio da je završena obrada prve grupe uzoraka, njih 471 od kojih je pozitivnih bilo 276.

Statistika Instituta, tako, pokazuje da je više nego duplo zaraženih registrovano od 3. novembra do juče, u odnosu na prethodnih 18 dana – od 16. oktobra do 2. novembra kada je evidentirano 4.028 oboljelih od kovida-19 ili 223,77 po danu.

Toliko o Perovićevoj istini da su pomno pratili podatke koje je o broju oboljelih objavljivao Institut za javno zdravlje i da oni govore da sahrana nije ni na koji način uticala na porast broja zaraženih.

– Možemo da konstatujemo da pored sve naše brige i molitve za oboljele u Crnoj Gori od dana sahrane 1. novembra do danas broj zaraženih nije skočio i isti je odnos brojki u odnosu na dan sahrane. Broj zaraženih jeste veliki i to je jedna stvar, ali kada pominjete skupove možemo da konstatujemo da taj skup nije povećao broj zaraženih u odnosu na rast zaraženih koji je postojao i prije te sahrane – rekao je Perović.

Statistika

U procentima, od 16. oktobra do 2. novembra broj novoinficiranih u odnosu na broj testiranih iznosio je 28,097, a od 3. novembra do juče 37,16.

Interesantan je i podatak da je najveći procenat novozaraženih u odnosu na broj inficiranih zabilježen 8. novembra – 50,71, kao i da je od 4. novembra do 16. novembra registrovano pet dana u kojima je taj prosjek bio iznad 40 procenata.

Da Gojko Perović obmanjuje javnost potvrđuju i podaci Doma zdravlja Podgorica – od 3. novembra u kovid ambulantama ove zdravstvene ustanove znatno je porastao broj pacijenata – tog dana javilo se 1.243 i od tada se nije smanjivao ispod hiljadu. Najviše pacijenata javilo im se 16. novembra – 1.498.

Naravno, nijesu svi novoinficirani „žrtve“ klastera sa posljednjeg ispraćaja mitropolita SPC Amfilohija (Radovića), veliki broj potiče iz nekih drugih klastera, ali je neodgovorno i neprihvatljivo kada sveštenik SPC pokušava obmanjivanjem javnosti da sa crkve kojoj pripada skine bilo kakvu odgovornost za organizovanje „mega sahrane“ u jeku pandemije smrtonosnog virusa. Ako ništa drugo, makar su ga Božje zapovijesti obavezivale na istinu.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

U srijedu sunčano i vjetrovito

U srijedu u južnim i centralnim predjelima pretežno sunčano. Na sjeveru, umjereno do potpuno oblačno, povremeno uz provijavanje slabog snijega, a u večernjim satima razvedravanje. Vjetar mjestimično...

Transfer: Papu Gomez se dogovorio sa Seviljom

Papu Gomez je konačno pronašao novi klub. Fudbaler Atalante koji je već dugo vremena u nesaglasju sa čelnicima kluba iz Bergama i želi da ide. Skaj...

Igra ”Resident Evil Village” stiže u maju

Osmi nastavak igre "Resident Evil" dobio je zvanični datum dolaska na tržište. Developer Capcom je zvanično saopštio da igra "Resident Evil Village" stiže na konzole...

HBO priprema seriju o Hari Poteru

Streaming servis HBO Max želi da napravi seriju o Hariju Poteru, ali stvari su još uvijek u početnoj fazi. Kako prenosi Hollywood Reporter, HBO još...

Studenti Medicinskog fakulteta uz ispitne obaveze posvećeni humanitarnim akcijama

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, pored ispitnih obaveza, dodatno su angažovani u Institutu za javno zdravlje, u sprečavanju širenja zarazne bolesti SARS-Co19, saopšteno...

Najčitanije

Povezano

NVO Crnogorski obraz: Fina neka skupina u SPC – osuđeni silovatelj obukao mantiju!

NVO Crnogorski obraz obratio se saopštenjem za javnost. Saopštenje prenosimo u cjelosti Osuđeni silovatelj iz “BARONA“ – diskoteka u Igalu-Herceg Novi, koji se dugo nalazio u...

SKANDALOZNO Podoljubovi i Gojkovi nepismeni botovi šire laži, kleveću, crtaju mete i najavljuju hapšenja!

Nepismeni svetosavski internet botovi pod indirektnom komandom premijera teokratsko-izdajničke vlade Zdravka Podoljuba Krivokapića i jednog od njegovih nalogodavaca iz Svetosavske crkve direktora srednje Bogoslovske...

GOJKO I ”NEZAVISNI” ISTISNULI JOANIKIJA Podoljub se ne javlja čuvaru Amfilohijevog trona

Parapolitički "medijski gang" koji posluje u okviru koncerna Daily press koristeći laži, obmane i manipulacije već više od godinu maltretira i reketira portal Aktuelno....

Miško ”nezavisni” Perović ponovo na konsultacijama sa Gojkom i popovima?

Društevnim mrežama posljednje dva dana kruže fotografije na kojima se navodno vidi suvlasnik koncerna Vijesti medijski tajkun Miodrag Miško Perović koji se sastaje sa...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve