Povodom informacije u dijelu medijia o podizanju prašine, usljed jakog južnog vjetra, sa deponije “Maljevac” u Pljevljima iz EPCG su dostavili saopštenje.

Deponija nakon završetka rekultivacije

Saopštenje EPCG prenosimo u cjelosti

EPCG je, između ostalog, iz tih razloga ušla u projekat fazne rekultivacije Deponije vrijedan oko 20 miliona eura. Podsjećamo, tokom protekle godine, u revitalizaciju deponije pepela i šljake utrošeno je blizu 9 miliona eura a čitav posao biće završen do 2023. godine do kada se očekuje da bude realizovan I projekat ekološke rekonstrukcije termoelektrane “Pljevlja”.

U tom smislu, eksproprijacija zemljišta u pojasu 300 metara od deponije  u zavrsnoj je fazi a skoro osam miliona eura već je izdvojeno za rješavanje imovinsko pravnih odnosa sa 68 porodica čija su imanja u neposrednoj blizini tog objekta.

Trenutno, izvode se radovi koji su počeli 22.avgusta a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta. U okviru fazng rada  odradiće se rekultivacija druge, prve i na kraju treće kasete, kao i izmještanje Paleškog potoka.

foto EPCG

EPCG je dobila Građevinsku dozvolu a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, krajem jula ove godine,  potpisala Ugovor vrijedan oko četiri miliona eura i trebalo bi da, sredinom septembra, počne realizaciju ugovorenog posla na rekultivaciji kasete II sa konzorcijumom koji je dobio ovaj posao.

Rekultivacijom deponije dobiće se zeleni pojas na kojem će biti zasadjeno odgovarajuće rastinje i drveće čime će Pljevlja dobiti još jedan uredjen parkovski prostor.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve