Elektroprivreda Crne Gore u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom „Nikšić“ organizovala je akciju spašavanja zaostale ribe u hidroenergetskom sistemu “Perućica” nakon zatvaranja sistema zbog početka redovnog godišnjeg remonta hidroelektrane. Akcija je počela juče kada i pražnjenje dovodnog sistema, a iz kanala je izvađeno je oko 800 kilograma ribe i vraćeno u matična jezera – Slano i Krupac. Akciju prati i poljoprivredni inspektor, Dragoje Međedović.

foto EPCG

Sekretar Sportsko-ribolovnog kluba „Nikšić“, Vlajko Simović, kazao je da će akcija trajati koliko god bude potrebno da se većina ribe vrati u matična jezera.

Simović je naveo da je prošle godine spašeno oko 3,2 tone ribe te da da će, ako vremenske prilike dozvole, ove godine pokušati da još povećaju efekte akcije.

Direktor HE “Perućica”, Dragan Čizmović, kazao je da EPCG kao društveno odgovorna kompanija nastoji da što više doprinese očuvanju eko sistema na hidroakumulacionim jezerima te da je i ova akcija usmjerena na to.

“Već smo preduzeli konketne korake da trajno riješimo teškoće koje se pojavljuju  u dijelu očuvanja ribljeg fonda u hidroenergetskom sistemu „Perućica“. Razmišljamo o tome da ugradimo ribo-odbojnike i na taj način spriječimo da riba iz jezera odlazi u kanale. U kontaktu smo sa više referentnih institucija čiji su stručnjaci bili na terenu i rade na iznalaženju odgovarujućih tehničkih rješenja”,  kazao je Čizmović.

foto EPCG

U akciju spašavanja ribe u kanalima HE “Perućica”, EPCG je ove godine uključila i NVO „Ozon“ i  NVO „Društvo mladih ekologa Nikšića“, koje se bave očuvanjem životne sredine.

Direktor NVO „Ozon“, Aleksandar Perović, istakao je da im je zadovoljstvo biti dio tima koji pokušava da riješi problem sa očuvanjem ribljeg fonda u vrijeme remonta HE “Perućica” i da je zadovoljan pristupom i načinom na koji je ove godine organizovana akcija spašavanja ribe.

“Nikšićke hidroakumulacije poprimile su status prirodnih eko sistema i organizacija akcije na ovaj način je potvrda da smo svi prihvatili značaj eko sistema na akumulacijama koje imaju i sjajan turistički potencijal,  tako da vjerujem da će ubuduće biti otvorena platforma za sve nas koji se bavimo životnom sredinom da se uključimo i doprinesemo pronalaženju održivog rješenja koje će dati najbolje moguće rezultate”, rekao je  direktor NVO „Ozon“, Aleksandar Perović.

Redovni godišnji remont  HE “Perućica” počeo je danas, 29. jula, a potpuna obustava rada u elektrani potrajaće do 31. avgusta.

“Kao što je javnost već upoznata, pored redovnih i uobičajenih remontnih radova na opremi i postrojenjima te dovodnom sistemu HE “Perućica” ove godine biće revitalizovani i generatori G5 i G7. Posao je vrijedan oko milion eura, a biće realizovan u skladu sa Planom revitalizacije i sprovedenim postupkom javnih nabavki. Punjenje dovodnog sistema, nakon završenog remonta, očekuje se 27.avgusta”, saopštili su iz EPCG.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve