Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Elaborat o opravdanosti transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej usvojen na sjednici Vlade

Transformacijom CSU u MSU biće preuzet kadar, prostor i oprema, kao i sredstva za obavljanje djelatnosti od Centra, a u skladu sa utvrđenim Zakonom o Budžetu za 2023, najavljeno je iz Ministarstva kulture i medija

Nakon što je Savjet JU Centar savremene umjetnosti dao pozitivno mišljenje na Elaborat kojim se analizira ispunjenost uslova i procjena opravdanosti transformacije JU CSU u JU MSU, Vlada je usvojila taj dokument, a Crna Gora za korak je bliže da dobije Muzej savremene umjetnosti i realizuje najozbiljniji projekat u kulturi, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

“Ministarstvo kulture i medija dostavilo je Vladi na usvajanje Elaborat o opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti u JU Muzej savremene umjetnosti, a podsjećamo da je u oktobru 2022. godine, Vlada usvojila Informaciju o potrebi transformacije JU Centar savremene umjetnosti u JU Muzej savremene umjetnosti, te zadužila ovaj organ da dostavi navedeni elaborat. Elaborat o opravdanosti transformacije CSU u MSU dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva finansija Crne Gore”, piše u saopštenju.

Za potrebe izrade Elaborata, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je sa svojim timom uradio stručnu Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije JU CSU u JU MSU.

“Takođe, Ministarstvo je obrazovalo Radni tim za izradu predmetnog Elaborata koji su činili predstavnici Ministarstva, dvije ekspertkinje zaposlene u CSUCG, kao i priznate crnogorske ekspertkinje iz oblasti moderne i savremene umjetnosti, te u cilju upoznavanja stručne javnosti sa praksama iz regiona i svijeta organizovalo nekoliko izuzetno posjećenih okruglih stolova i predavanja na ovu temu. Savjet CSU dao je pozitivno mišljenje na navedeni Elaborat”, nastavak je saopštenja.

Transformacijom CSU u MSU biće preuzet kadar, prostor i oprema, kao i sredstva za obavljanje djelatnosti od Centra, a u skladu sa utvrđenim Zakonom o Budžetu za 2023, najavljeno je iz Ministarstva kulture i medija.

“Projekat transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti najozbiljniji je projekat kulture naše zemlje i jedan od strateških prioriteta 43. Vlade. Ovo je projekat od suštinskog značaja za razvoj crnogorske kulture, jer se njime stvaraju uslovi za unapređivanje savremenog stvaralaštva, njegovu prezentaciju i čuvanje, te omogućava da se Crna Gora, bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi, i to u oblasti u kojoj ima zavidno nasljeđe i izuzetna ostvarenja savremenih likovnih stvaralaca”, dodaje se u saopštenju.

“Projekat Muzeja savremene umjetnosti najavljivale su i ranije Vlade, ali sa zadovoljstvom mogu konstatovati da smo mi prva Vlada koja je preuzela konkretne korake koji su neophodni za realizaciju projekta i zahvaljujem se na podršci”, poručila je Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, na sjednici Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve