EKSKLUZIVNO “Krah K.V. u crnogorskoj avanturi” (3)

Nakon procesa koji je trajao skoro dvije godine Viši sud u Podgorici je izrekao presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Međutim neka važna pitanja su ostala nerazjašnjena. Jedno od njih je uloga ruskog oligarha Konstantina Malofejeva za koga su svjetski mediji pisali da je bio dio štaba za finansiranje i planiranje destabilizacije Crne Gore

Nakon procesa koji je trajao skoro dvije godine Viši sud u Podgorici je izrekao presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Međutim neka važna pitanja su ostala nerazjašnjena.

Jedno od njih je uloga ruskog oligarha Konstantina Malofejeva za koga su svjetski mediji pisali da je bio dio štaba za finansiranje i planiranje destabilizacije Crne Gore.

ИТАР-ТАСС / Fotoimedia

Akcija je sprovođena kroz direktno medijsko agitovanje, ali i finansiranje i regrutovanje ekstremističkih grupa za izazivanje haosa uz koordinaciju sa proruskim opozicionim strankama, a model je korišćen i u drugim zemljama Istočne Evrope. To je tema istraživanja portala Aktuelno koje otkriva kao ulogu pravoslavnog oligarha u pripremi crnogorskog puča tako i njegove veze sa ostalim učesnicima.

Čovjek sa vezama u KGB

Konstantin Malofejev se rodio 1974. godine u porodici poznatog ruskog fizičara – astronoma. Završio je Pravni fakultet Moskovskog državnog univerziteta, gdje je preko kolega sa fakulteta napravio široke veze u državnim organima, kao i organima bezbjednosti.

Radio je u investicionoj kompaniji „Renesans Kapital“, gdje ga je pozvao Dmitrij Bakatin, sin posljednjeg predsjednika KGB SSSR. Bio je na čelu uprave korporativnih finansija velike ruske banke MDM.

Malofejev je 2005. godine osnovao investicioni fond Marshall Capital Partners (MCP), čiji je generalni direktor postao njegov drug Dmitrij Skuratov, sin bivšeg državnog tužioca Rusije.

Prvi veliki aktiv Malofejeva bio je holding „Nutritek“ (proizvođač mlijeka i dječije hrane), zatim je fond MCP postao vlasnik 20,5 hektara zemlje i hotelskog kompleksa „Cargrad“ u Moskovskoj oblasti.

Malofejev je 2007. godine osnovao dobrotvorni Fond Svetog Vasilija i gimnaziju Vasilija Velikog.

Inače, njegov dobrotvorni rad je dosta specifičan. Glavni projekat fonda je izgradnja i podrška rada gimnaziji Svetitelja Vasilija Velikog. Ipak, školovanje u gimnaziji se plaća i daleko od toga da je jeftino: pri upisu djece, roditelji uplaćuju 600 hiljada rubalja (8.000 eura), toliko košta i jedna godina školovanja.

Malofejev cinično ne daje popust za siromašne (https://republic.ru/posts/50662).

R.A.

(nastavak slijedi)

Komentari

avatar