Evropska komisija je najavila da će dodijeliti dodatnih 50 miliona eura humanitarne pomoći kako bi se suočila sa “velikim povećanjem humanitarnih potreba” usljed pandemije koronavirusa u svijetu. Novo finansiranje rezultat je brojnih poziva od strane humaniratnih organizacija, uključujući i globalni poziv UN, ističu u EK.

Foto: EPA

Evropski komear za upravljanje krizama, Janez Lenarčić, kazao je da je zajednički interes da sve zemlje svijeta imaju zaštitu, i da se humanitarnim radnicima obezbijedi nesmetan pristup kako bi spasavali živote.

“Pandemija koronavirusa izaziva humanitarnu krizu nesagledivih razmjera u pojedinim zemljama koje su najslabije na svijetu. Ona ugrožava bezbjednost hrane u zemljama u kojima je sistem javnog zdravstva bio slab i prije izbijanja nove krize”, kaže Lenarčić.

Novo finansiranje omogućiće da se pomogne ugroženima koji se suočavaju sa velikim humanitarnim krizama, posebno u regiji Sahela, Čada, Centralnoafričke republike, regionu Velikih afričkih jezera, Zapadnoj Africi, Siriji, Jemenu, Palestini i Venecueli, kao i zajednici rohindža. Omogućie pristup zdravstvenim uslugama, zaštitnoj opremi, vodi za piće.

Ovi finansijski resursi će biti usmjereni posredstvom NVO, međunarodnih organizacija, agencija UN i Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Iz Komisije objašnjavaju da je donacija od 50 miliona eura dodatak na već opredijeljenu pomoć za suočavanje najhitnijim potrebama usljed pandemije koronavirusa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve