Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Efikasniji odgovor na buduće prijetnje javnom zdravlju u Crnoj Gori

To je poručeno sa prvog sastanka Nadzornog komiteta Projekta koji će pružiti podršku u uspostavljanju Javnog zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije (PHEOC), a koji uz finansijsku podršku Evopske unije implementira kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Podgorici

Javni zdravstveni operativni centar za vanredne situacije (PHEOC), koji se gradi u okviru Instituta za javno zdravlje (IJZ) u Podgorici – doprinijeće boljoj koordinaciji, pripremi i oporavku od javno-zdravstvenih kriznih situacija, uključujući koordinaciju odgovora na prijetnje javnom zdravlju, stvaranje zdravijeg okruženja i uspostavljanje baza podataka neophodnih za pravovremeno djelovanje. Uz to, Operativni centar osiguraće optimalan i efikasan rad osoblja, upotrebu objekata i resursa.

To je poručeno sa prvog sastanka Nadzornog komiteta Projekta koji će pružiti podršku u uspostavljanju Javnog zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije (PHEOC), a koji uz finansijsku podršku Evopske unije implementira kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Podgorici.

“U periodu COVID pandemije Crna Gora, se suočila sa ozbiljnim nedostacima koji su ukazali na neophodnost postojanja ovakvog Operativnog centra koji će upravljati vanrednim situacijama u zdravstvu, tako da će ovaj Projekat doprinijeti uspostavljanju institucionalnih, tehničkih i regulatornih kapaciteta koji su neophodni za operacionalizaciju budućeg Operativnog centra, što će omogućiti efikasnu koordinaciju i upravljanje resursima u zdravstvu tokom vanrednih situacija”, navodi se u saopštenju kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT, kako su pojasnili, igraju ključnu ulogu u koordinaciji brzog odgovora na krizne situacije, budući da tehnologija poboljšava razmjenu informacija, raspodjelu resursa, komunikaciju i saradnju između nadležnih službi, pa će se ovim Projektom vršiti procjena, nabavka i operacionalizacija odgovarajuće informatičke infrastrukture, što će omogućiti pravovremeno donošenja odluka tokom kriznih situacija.

“Planirani su programi edukacije i treninzi osoblja u oblasti javnog zdravlja, u cilju sticanja znanja, vještina i sposobnosti za kvalitetan odgovor na krizne situacije”, dodaju iz SZO.

Sastanku Nadzornog komiteta, kako napominju, prisustvovali su predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, predstavnici kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i crnogorskog zdravstvenog sektora.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Liselote Isakson, kazala je da je pandemija COVID-19 jasno pokazala da su Crnoj Gori “potrebna ulaganja u zdravstveni sistem kako bi bila bolje pripremljena za odgovor na hitne zdravstvene situacije”.

,,Zbog toga je EU odlučila da finansira izgradnju i opremanje Javnog zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije. Paralelno sa tim, Evropska unija je izdvojila i oko milion eura podrške za ovaj Projekat za pomoć pri operacionalizaciji Operativnog centra za hitne slučajeve. Očekujemo da će naša podrška ojačati otpornosti crnogorskog zdravstvenog sektora i zaštiti živote crnogorskih građana u budućnosti”, rekla je Isakson.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović, izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji (EU) i Svjetskoj zdravstvenog organizaciji (SZO), na podršci za uspostavljanje Centra i jačanje kapaciteta za pripremljenost i odgovor na buduće zdravstvene krize.

,,Radovi na izgradnji Centra , koje finansira EU u vrijednosti od oko dva miliona eura, odvijaju se planiranom dinamikom. Očekujem da će uz ekspertsku podršku SZO biti razvijene sve potrebne standardne operativne procedure, ojačani kadrovski kapaciteti i uspostavljen informacioni sistem koji će omogućiti efikasnu mobilizaciju i odgovor zdravstva u slučaju budućih kriza’’, poručio je Obradović.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović izrazila je zadovoljstvo uspješnim partnerstvom Svjetske zdavstvene organizacije (SZO) i Evropske unije (EU) u cilju jačanja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

,,Investiramo u jačanje kapaciteta za koordinaciju resursa u zdravstvu i efikasnu komunikaciju u slučaju nastanka vanrednih zdravstvenih situacija. Posvećenost Crne Gore ovom projektu potvrđuje da je ona pouzdan međunarodni partner koji poštuje svoje obaveze, što je od presudnog značaja za realizaciju preuzetih obaveza iz ratifikovanog sporazuma o Međunarodnom zdravstvenom pravilniku, (IHRS) a sve c ciljem jačanja kapaciteta za pripremljenost i odgovor na javno-zdravstvene krize. Bez sigurne Crne Gore i Balkana nema sigurne Evropske unije”, istakla je Brajović.

Očekuje se da će Operativni centar početi sa radom tokom 2024. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve